Два презервативи та спроби “закінчити вчасно”: Супрун розповіла про контрацепцію

Колишня виконувачка обов’язків міністра Уляна Супрун розповіла, які види контрацепції існують та як їх слід обирати.
Про це вона написала на сторінці у Facebook до Всесвітнього дня контрацепції.

Вона зазначила, що в Україні на тисячу жінок фертильного віку припадає 7,71 випадків небажаної вагітності, у країнах ЄС, до прикладу − 5.

Змінити ситуацію можна за допомогою поширення інформації про дієві методи контрацепції та планування сім’ї.

Супрун наголосила, що використання базового механічного контрацептиву завжди краще за небажану вагітність. “Про це особливо важливо пам’ятати під час першого статевого акту (про всяк випадок нагадаємо, що і під час нього може настати вагітність)”, − зазначила Супрун.

Вона додала, насправді перша овуляція може відбутися ще до менархе, тобто завагітніти може навіть дівчинка, у якої ще не почалися місячні.
“Тому контрацепція потрібна усім. І тут не варто апелювати до довіри, адже не завжди люди, які мають хвороби, що передаються статевим шляхом, знають про свій діагноз. І заразити партнера можна несвідомо. Якщо ж хочете мати незахищений секс − хорошою практикою є спільне обстеження”, − пише колишня урядовиця.

Водночас вона наголосила, що навіть використання презервативу не є 100% захистом ані від вагітності, ані від хвороб, що передаються статевим шляхом. “Щонайменше, він може порватися. А деякі венеричні захворювання можуть передаватися через контакт шкіри. Але це не означає, що, наприклад, варто використовувати відразу два презервативи − так ймовірність, що він порветься, ще вища”, − пояснила Супрун.

Серед чого можна обирати:

Бар’єрні контрацептиви:

− презервативи (чоловічий та жіночий)

− ковпачки

− сперміциди

Гормональні контрацептиви:

− комбіновані контрацептиви (комбіновані оральні контрацептиви, гормональний пластир, вагінальне кільце)

Читайте також  Найдорожчий укол у світі може врятувати життя крихітному Дмитрику

− прогестагенові контрацептиви (таблетовані контрацептиви, що містять прогестаген, прогестагенові ін’єкційні контрацептиви, внутрішньоматкова система).

Внутрішньоматкові контрацептиви:

− інертні;

− медикаментозні (містять мідь/срібло чи медикаментозні)

Добровільна хірургічна стерилізація ( жіноча чи чоловіча). Цей метод може бути актуальним для пар, які вже не планують мати дітей, адже він є незворотнім.
“Також варто пам’ятати, що так званим календарний метод та метод лактаційної аменореї не є абсолютно надійними. Коли жінка має дитину на грудному вигодовуванні, овуляція дійсно пригнічується, але період такої дії є індивідуальним, тож існує ризик пропустити момент настання фертильності”, − пояснила Супрун.

Також вона розповіла про невідкладну контрацепцію. До неї звертаються в разі незахищеного сексу, аби запобігти небажаній вагітності. Цей метод також застосовується у випадку зґвалтування. Ефективність методу досить висока протягом 72−120 годин після статевого акту. Уникнути вагітності вдається за рахунок введення значно вищої дози гормонів, ніж та, що міститься у таблетках для циклічного прийому.

Супрун наголосила, що більшість перелічених методів захищають від небажаної вагітності, але аби захиститися від хвороб, що передаються статевим шляхом, необхідно застосовувати також бар’єрну контрацепцію.

Водночас вона зазначила, що існує чимало упереджень щодо різних методів контрацепції. Хоча деякі методи, крім контрацептивних, мають й інші переваги для здоров’я жінки. Наприклад, КОК зменшують передменструальні болі та допомагають налагодити цикл, а також зменшують ризик розвитку раку матки та яєчників. Крім того, усі методи жіночої контрацепції є зворотніми та не впливають на фертильність.

“Обрати оптимальний метод допоможе лікар − із врахуванням віку, сімейного стану, наявності дітей, звичок та стану здоров’я партнерів, прихильність до певного методу, а також необхідність захисту від хвороб, що передаються статевим шляхом. Лікар має також пояснити механізм дії, правила користування, зворотність методів та повідомити про можливі побічні ефекти, а також розповісти, що робити в разі порушення правил користування”, − підсумувала Супрун.

Вагітність має бути свідомою та бажаною. Юнаки та дівчата повинні мати вибір — мати дитину в певний період стосунків чи…

Gepostet von Уляна Супрун am Donnerstag, 26. September 2019

 

Читайте також  У Верховній Раді розглянуть питання про відставку Уляни Супрун

РЕКЛАМА:

Джерело.