На Прикарпатті громада відремонтувала 30 км місцевих доріг

В Івано-Франківській області Ямницька ОТГ відремонтувала 30 км місцевих доріг. До вирішення проблем з дорожнім покриттям активно долучаються місцеві підприємства.

Про це розповів голова Ямницької ОТГ Роман Крутий під час престуру, який організував Івано-франківський Центр розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС) Програми «U-LEAD з Європою», пише Фіртка з посиланням на Укрінформ.

«Протягом двох років у ремонт доріг ми скерували майже 25 млн грн. Нам вдалося відремонтувати близько 30 км доріг комунальної власності», – зазначив Крутий.

За його словами, у Ямниці вже заасфальтовано 90% дорожнього покриття. Вирішувати болючі питання громаді вдається завдяки соціальному партнерству, яке тут налагодили з чотирма великими підприємствами.

«Наприклад, наше підприємство «М’ясо-ІФ» надіслало нам звернення щодо спільної роботи з відновлення дорожнього покриття тих ділянок, які є у спільному користуванні. Підприємство взяло на себе зобов’язання відремонтувати частину дороги за 600 тис. грн. Стільки ж на ремонт скерувала громада. У такий спосіб цього року ми вирішили проблему кількох вулиць у Ямниці», – зауважив Крутий.

«Ямницька ОТГ – це єдина в області громада, яка має реверсну дотацію. Тобто понад 12 млн грн цього року вони повернули в державний бюджет для підтримки інших громад, оскільки рівень їх доходів значно перевищує доходи інших об’єднаних територіальних громад. Тут є дуже багато підприємств, одне з бюджетоутворюючих – ПАТ «Івано-Франківськцемент», – розповідає радник з питань децентралізації Івано-Франківського ЦРМС Максим Чопей.

За його словами, реформа децентралізації повернула на територію Ямницької ОТГ кошти, і це дало можливість громаді розвивати інфраструктуру, промислові об’єкти, медичні та освітні послуги. Результати роботи Ямницької ОТГ нині дали поштовх для її розширення. Село Рибне, де знаходиться Івано-Франківський полігон твердих побутових відходів, вже ухвалило рішення про приєднання до Ямницької громади.

Читайте також  Спалах смертельного коронавірусу: чому українські прикордонники не вживають жодних заходів через хворобу

«Якщо там працює підприємство, відповідно, у наш бюджет будуть надходити кошти за оренду земельної ділянки та податок з доходів фізичних осіб», – зазначає Крутий.

Бюджет Ямницької громади сьогодні складає понад 90 млн грн. На території громади працюють близько сотні підприємств. Середня зарплата – 10-12 тис грн на місяць. На розвиток медицини громада скерувала близько 10 млн грн, на освіту – понад 11 млн грн власних коштів, що дало змогу провести у ФАПах та амбулаторіях водопостачання, зробити капітальні ремонти у навчальних закладах. Втім, керівництво Ямницької ОТГ на цьому не зупиняється. Нині тут взялися за повну інвентаризацію земельних ділянок, аби усі вільні площі зареєструвати як комунальну власність. Кажуть, у майбутньому це може суттєво збільшити надходження у місцеву казну. А ще – допоможе створити такі умови, за яких у громаді кожен зможе почуватися господарем.

РЕКЛАМА:

Джерело.