Спаська ОТГ напрацьовує пріоритетні напрямки розвитку

Процес стратегування для громади це, насамперед, масштабна інвентаризація власних ресурсів та розуміння того, що можна отримати в результаті їх розумного використання, а також це створення візії майбутнього громади з конкретними і цілком досяжними результативними показниками.

 

На цьому наголосив радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Ігор Мельничук, пише Фіртка з посиланням на ІФ ОДА.

У кожній окремій громаді розробка стратегії розвитку має свої особливості. У Спаській ОТГ вже на третьому засідання робочої групи, яке днями відбулось в адміністративному центрі громади, учасники прийшли до напрацювання ряду пріоритетів розвитку ОТГ.

У рамках третього засідання робочої групи по розробці стратегії розвитку Спаської ОТГ на період 2020-2027 учасники узагальнили піврічні напрацювання. А це соціально-економічна діагностика території громади, порівняльний аналіз сильних та слабких сторін, можливостей і загроз, а також результати роботи трьох фокус-груп з визначення пріоритетів розвитку.

«Виходячи з можливостей та ресурсів Спаської ОТГ, робоча група запропонувала наступні напрямки – розвиток інфраструктури та системи якісних послуг, розвиток економічної спроможності, розвиток громадської активності та створення умов для самореалізації мешканців», – зазначив радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігор Мельничук.

Говорячи про розвиток інфраструктури та системи якісних послуг, учасники робочої групи конкретизували цей напрям до покращення якості доріг, забезпечення водопостачання та водовідведення, налагодження системи поводження з ТПВ. Окрім того, істотного покращення хочуть мешканці громади і в частині надання публічних послуг, як от медичних, освітніх, адміністративних, а також забезпечення належного рівня безпеки.

Другим напрацьованим пріоритетом стане економічна спроможність громади.

З метою реалізації цього пріоритету у Спаській ОТГ хочуть розвивати напрямок активного відпочинку та культурно-пізнавального туризму, чому сприяють гірські ландшафти та збережені етнічні особливості, яскраві місцеві традиції. Власне громада позиціонуватиме себе як «альтернативну точку входу в Західні Горгани». А щоб привабити подорожуючих, пропонуватиме нові туристичні продукти та облаштування і покращення доступності туристично привабливих місць.

Читайте також  В Україні пропонують 20 тисяч зарплати без досвіду: що хоче роботодавець

Ще однією операційною ціллю у цьому напрямку, яку обрали представники робочої групи, є залучення інвестицій у пріоритетні сфери економіки ОТГ. А це деревообробка, екоферми, енергетика, туризм. Також більшу увагу хочуть приділяти розвитку малого підприємництва та створенню умов для ефективної само зайнятості населення. Адже наразі у громаді зареєстровані 40 підприємців, яким потрібно забезпечувати умови для зростання.

Ще одним напрямком розвитку у Спаській ОТГ бачать підтримку талантів та життєво активних людей. Для цього, що по суті є розвитком людського капіталу, передбачають заохочувати активності мешканців, створювати умови для занять різними видами спорту та пропагувати здоровий спосіб життя, розвити неформальну і позашкільну освіту, створювати умови для всебічного розвитку молоді.

«На цьому етапі розробки стратегічного бачення розвитку Спаської ОТГ вже запропоновані певні індикатори реалізації стратегії, які дещо удосконалять у фінальному документі. Окрім того, вже були озвучені певні ідеї проєктів, які б хотіли реалізувати у громаді. Цього разу їх систематизували та узагальнили схожі. У підсумку – 38 проєктних ідей. Їх описи розмістять на сайті громади та дадуть можливість усім мешканцям громади до 15 жовтня запропонувати свої проєкти розвитку на виконання основних напрацьованих робочою групою напрямків бажаного розвитку», – сказав Ігор Мельничук.

А вже після цього відбудуться громадські слухання та затвердження напрацьованого стратегічного документу на сесії Спаської сільської ради ОТГ, щоб у новий бюджетний розпис закласти фінансовий ресурс для реалізації бодай частини із проєктного пулу стратегії.

РЕКЛАМА:

Джерело.