На Долинщині відбувся фестиваль гумору та сатири “Весела копиця” (ФОТО)

У місті Долині вчетверте відбувся Міжнародний фестиваль гумору і сатири «Весела копиця», ідея проведення якого належить голові Долинської міської ОТГ Володимир Гаразд.

 

Прикметно, що цьогоріч на фест з’їхалися майстри карикатури з багатьох областей України і 10-ти країн світу, зокрема з Болгарії, Словенія, Угорщини, Хорватії, Румунії, Білорусі, Туреччини, Польщі, Франції та Австрії.

Жителів та гостей міста дивували упродовж двох днів насиченою програмою, зокрема міжнародним пленером і виставкою карикатуристів, дитячим святом «Весела Копичка», гумористичною олімпіадою, гала-концертом за участі відомих гумористів Миколи Савчука, Володимира Пушкаря, Міська Батяра, Василя Мельниковича та ін.

Володимир Гаразд у розмові з журналістами звернув увагу, що пісня і гумор упродовж століть допомагають українцям долати труднощі та з оптимізмом йти вперед. А засилля неукраїнського гумору дало поштовх замислитися над українськими гумористичними традиціями і започаткувати саме такий фестиваль.

Загалом «Весела Копиця» – це не тільки фест, а концепція підтримки і розвитку українського гумору. За словами В. Гаразда, на міжнародний конкурс сатиричного рисунку «Джмелик», який є одним із компонентів фесту, надійшло 910 робіт із 51 країни світу, у тому числі й дитячі малюнки. У рамках фестивалю видано каталог сатирично-гумористичні робіт карикатуристів з України, Хорватії, Бразилії, Китаю, Росії, Іспанії, Узбекистану, Туреччини, Бельгії, Німеччини, Греції та ін., вони наповнені глибокими метафорами й витонченим підтекстовим змістом.

За словами організаторки фестивалю, заступниці директора комунального закладу «Долинський міський центр спорту, культури та туризму» Галя Курус, його мета полягає передовсім у поширенні інформації про м. Долину, збільшенні можливостей подієвого туризму, підтримці гумористичних традицій Бойківського краю. З огляду на те, що Долина давно прагне здобути звання медової столиці Карпатського краю щороку тут проводять чимало тематичних фестивалів. Але саме Міжнародний фестиваль гумору і сатири – найбільша інновацією у сфері подієвого туризму, через його проведення є чудова можливість підтримувати гумористичні традиції краю, наголосила Г. Курус.

Читайте також  У селі на Долинщині горів автомобіль

Голова Асоціації карикатуристів України Костянтин Казанчев, розмовляючи з журналістами, назвав виставку карикатуристів у Долині подією світового рівня. І звернув увагу, що відомі у світі конкурси карикатур, як правило, проходять у невеликих містах. Це світова практика.

Івайло Цвєтков з Болгарії, який привіз свої роботи на виставку в Долину, розповів, що професійно займається карикатурою уже 27 років, надає перевагу політичній і соціальній тематиці. Митець високо оцінив виставку, наголосивши, що тут зібралися найвідоміші карикатуристи Європи.

Учасник виставки Олег Гуцол з Білорусі, який уже 32 роки є професійним карикатуристом, а також займається ілюстрацією дитячих книжок і журналів, звернув увагу, що для нього головне, аби люди, які споглядають його роботи, не залишалися до них байдужими.

РЕКЛАМА:

Джерело.