Букмекери назвали претендентів на Нобелівську премію з літератури

7 жовтня, в Швеції стартував Нобелівський тиждень. 10 жовтня відбудеться нагородження в галузі літератури.

 

Згідно даних букмекерської компанії “Unibet” серед претендентів на нагороду 3 місце посідає Цань Сюе. Це псевдонім 66-річної китайської письменниці Ден Сяохуа. Творче ім`я авторки має два варіанти перекладу: “брудний сніг, який відмовляється танути” і “найчистіший сніг на вершині високої гори”. Її твори публікуються з середини 1980-х. Одне з перших оповідань — “Хатина в горах” про дівчинку, що тоне у власних сновидіннях.

2 місце в рейтингу належить французькій письменниці Маріз Конде.
82-річна уродженка Гваделупи — департамент Франції в Карибському морі, працювала журналістом і викладала літературу в університетах США. Авторка історичних драм, книг для дітей, п`єс. Стала відомою завдяки новелі “Сегу” 1984-го. До 40 років боялася публікувати свої твори. 15 жовтня 2018 року шведська Нова академія присудила Маріз Конде альтернативну Нобелівську премію з літератури.

Лідером рейтингу претендентів на Нобелівську премію стала 69-річна канадська поетеса та перекладачка Енн Карсон. Викладала класичні мови в університетах Канади і США. Перекладає твори Сапфо, Есхіла, Софокла, Евріпіда. Вірші та есе авторки видані французькою, іспанською, каталонською, італійською та польською мовами. Сюжет її книги “Деконструкція” про середньовічну черницю Маргариту Поретанську стала основою однойменного балету Вільяма Форсайта 2007 року.

У 2018 році Нобелівський комітет не вручав премію з літератури через скандал з передчасним розголошенням даних у Шведській академії. Члена академії, французького фотографа Жан-Клода Арно звинуватили в сексуальних домаганнях, а також у тому, що він систематично розкривав імена майбутніх лауреатів. Арно зняли з посади і засудили на два роки. Тож цього року премію за досягнення в літературі вручатимуть за 2018 та 2019 роки.

Читайте також  Долар по 30, а може і більше. Коли чекати і чому

РЕКЛАМА:

Джерело.