Без відпусток і “допомоги”: Гончарук терміново звернувся до народу. Українці такої підстави не чекали

Члени парламенту мають намір внести істотні зміни до Трудового кодексу України. Він повинен буде замінити нинішній КЗоТ, “вік” якого незабаром досягне 50-ти років. Про це йдеться в сюжеті випуску новин “Сегодня”.

У профільному комітеті Верховної Ради журналістам повідомили, що зміни будуть внесені до таких законів: “Про оплату праці”, “Про відпустки” та “Про охорону праці”.

“Кардинально новою стане і процедура звільнення співробітників. Трудові відносини повинні бути повністю змінені. Зараз, взяти людину на роботу – те ж саме, що її всиновити, так як простіше розлучитися, ніж когось звільнити”, – коментує зміни прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Гончарук акцентує увагу саме на затяжній і дуже складній процедурі звільнення співробітників. Вона, за його словами, буде змінена в першу чергу. Зараз звільнити працівника можна тільки після винесення двох і більше доган, причому правильно оформлених. Цієї норми, каже чиновник, дотримується мало роботодавців, тому і програють суди, залишаючись зобов’язаними не тільки відновити співробітника на роботі, але і виплатити йому зарплату за вимушені прогули.

Очікується, що ТК змінять в цьому році, а діяти він почне з 2020 р

Хотілки і страшилки

За словами глави комітету ВР з питань соцполітики Галини Третьякової, документ в роботі, і всі, хто хоче, беруть участь, в тому числі профспілки та інші структури. Головних нововведень від депутатів може бути три: перше – дати роботодавцю можливість звільнити працівника, якщо він знаходиться у відпустці, на лікарняному (цим нерідко зловживають чиновники, обвинувачені в корупції), а також звільнити вагітних, які знаходяться в декреті. Зараз це все можливо лише при ліквідації підприємства. При цьому звільненим не зобов’язані виплачувати ніякої вихідної допомоги.

Читайте також  З 27 лютого в Польщі вводять нові коронавірусні обмеження: перелік

Друге – скоротити оплачувану відпустку (зараз вона дорівнює мінімум 24 календарних дні), скасувати додаткові відпустки пільговикам, в тому числі багатодітним матерям, учасникам бойових дій і чорнобильцям. Зауважимо: раніше пропонували збільшити оплачувану відпустку до 28 календарних днів. Третє – ввести так званий “експрес-лікарняний”, коли працівник може хворіти 1-3 дні без надання виправдувальних документів, але ці дні йому не оплатять. Зауважимо: зараз це називається відпустка за свій рахунок.

Озвучила свої пропозиції і Федерація роботодавців України: треба зробити роботодавця і працівника рівними суб’єктами трудових відносин (зараз, на їхню думку, держава надто захищає права працівників), зокрема скасувати “заборонену” функцію профспілок на звільнення з ініціативи роботодавця, а також посилити покарання ” чорним “(нелегальним) роботодавцям. У свою чергу Федерація профспілок України пропонує закріпити право працівника на відмову від виконання небезпечних для життя і здоров’я робіт без засобів захисту (спецодяг, респіратори, вентиляція і т. Д.)

Під загрозою штрафу або звільнення, а також право не виконувати роботу в разі затримки виплати зарплати. Переведення працівника до іншого роботодавця можливе тільки за згодою працівника, а його відмова про переведення не може служити причиною для санкцій. У ФПУ вимагають заборони на звільнення вагітних, батьків, які мають малолітніх дітей у віці до 6 років, дітей-інвалідів, одиноких батьків і матерів.

РЕКЛАМА:

Джерело.