На Калущині воду та ґрунт перевірили на вміст хлоридів та гексахлорбензолу

Упродовж третього кварталу фахівці Калуської міськрайонної філії ДУ «Івано-Франківський лабораторний центр МОЗ України» продовжили моніторингові дослідження на виконання Указу Президента України від 10.02.2010 року №145 «Про оголошення території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації».

 

Про це повідомляє управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської

ради, інформують “Вікна”.

Для щомісячних досліджень брали проби у таких контрольних точках:

— індивідуальні криниці в селах Кропивник, Сівка Калуська, Верхня, Мостище, Пійло;

— мікрорайони міста, які знаходяться в зоні впливу хвостосховищ ДП «Калійний завод»;

— 4 контрольні точки для досліджень проб води централізованого водопроводу;

— по 2 проби ґрунту та води з контрольних свердловин в санітарно-захисній зоні полігону токсичних відходів ТзОВ «Оріана Галев» та потічка Сапогів вище та нижче полігону,

— 2 контрольні точки з потічків Кропивник та обвідного каналу річки Сівка в зоні впливу ДП «Калійний завод».

У ІІІ кварталі 2019 року з контрольних точок централізованого міського водопроводу за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками досліджено по 12 взірців води.Усі проби питної води з центрального водопроводу КП «Водотеплосервіс» відповідали вимогам ДСан ПіНу 2.2.4-171-10 « Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

Упродовж ІІІ кварталу досліджено 121 взірець води криничної з контрольних точок міста та району. 12 із них, тобто 9.91% від загальної кількості, не відповідають вимогам ДСан ПіНу 2.2.4-171-10 за санітарно-хімічними показниками безпечності та якості питної води.

Досліджено також 40 проб води криничної в мікрорайонах Калуша. У 9-ти з них виявлено високий вміст хлоридів в концентраціях 392,0 –2300,0 мг/дм3, відсоток нестандартних складає 22,5. У воді криниць на вулицях Зарічна 8а,11, Долинська, 68, Дорошенка та Глібова продовжують реєструвати підвищений вміст хлоридів.

Читайте також  "Сонячна" дівчинка з Франківська підкорила світ яскравим талантом: "Хвороба — не вирок"

Проведено дослідження 27 проб питної води із криниць мешканців сіл Кропивник, Сівка Калуська, Мостище, Пійло, Верхня. Утрьох пробах виявлено перевищення вмісту хлоридів. Так, у криничній воді на вулиці Львівська, 48 у селі Пійло вміст хлоридів становить 765,0-805,0 мг/дм3.

У зоні впливу Домбровського кар’єру проведено дослідження шести проб води з поверхневих водойм, річки Кропивник та обвідного каналу річки Сівка, проби — стандартні.

Упродовж ІІІ кварталу 2019 року проводились дослідження 6-ти проб води з контрольних свердловин, 6-ти проб з поверхневих водойм, 6-ти проб ґрунту та 18-ти взірців питної води з індивідуальних криниць мешканців сіл Верхня та Мостище на визначення вмісту гексахлорбензолу. У досліджених пробах гексахлорбензолу не виявлено.

РЕКЛАМА:

Джерело.