Учасники АТО проти Калуської міської ради: оприлюднено повне рішення суду

7 жовтня Івано-Франківський окружний адміністративний суд прийняв рішення по справі за позовом учасників АТО до Калуської міської ради.

А саме: позов учасників АТО задоволено частково. Зокрема, суд вирішив визнати протиправним та скасувати рішення Калуської міської ради від 23 травня про відмову в наданні учасникам АТО дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею по два гектари кожному для ведення особистого селянського господарства, а також зобов`язав Калуську міську раду надати позивачам дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. У задоволенні решти позовних вимог суд відмовив. Таким чином суд своїм рішенням не підтримав претензії учасників АТО на земельні ділянки поблизу каменя Незалежності під індивідуальне житлове будівництво. Крім того, з міської ради не стягнули на користь позивачів моральну шкоду.

Нагадаємо, у травні міська рада вдруге відмовила учасникам АТО у виділенні земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво в районі каменя Незалежності та земельних ділянок для ведення ОСГ і районі Підгірок. А також затвердила план детального планування мікрорайону, обмеженого вулицею Євшана, бульваром Незалежності, проспектом Лесі Українки та річкою Сівка. Тут не передбачене індивідуальне житлове будівництво. Після травневих рішень міської ради вісім ветеранів АТО подали позовні заяви до Івано-Франківського окружного адміністративного суду, повідомляють “Вікна”.

Як випливає з мотивувальної частини судового рішення, відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію рішення суб`єкта владних повноважень, якщо суд не застосував відповідні заходи забезпечення позову. Таких заходів застосовано не було, тож у «Калуської міської ради не було правових обмежень щодо розпорядження землями, які належать до її відання, у тому числі щодо зміни цільового призначення».

Читайте також  Калуська міська рада має виділити 8 учасникам АТО землю — Апеляційний суд

«Відповідачем дотримано процедуру прийняття рішення від 23.05.2019 про затвердження проєкту детального планування території, обмеженої бульваром Незалежності, проспектом Лесі Українки, вул. Євшана та річкою Сівка в м. Калуш, а тому вимоги позивачів про скасування вказаного рішення є необґрунтованими та не підлягають до задоволення», — зазначено у рішенні суду.

Закон проти моралі — восьмеро проти 400

Також суд відзначив, що рішенням міської ради про затвердження проєкту детального планування визначено цільове призначення землі як будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, а позивачі подали заяви про надання дозволу на розробку проектів землеустрою для будівництва житлового будинку, господарських будівель та споруд, що у свою чергу не відповідає містобудівній документації.

«Таким чином, на переконання суду, рішення Калуської міської ради, яким відмовлено у наданні дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка) є законним та не підлягає скасуванню. Зазначеним рішенням закріплено виділення спірних земельних ділянок для будівництва багатоквартирного будинку, що виключає можливість надання дозволу на будівництва індивідуального будинку. При цьому суд враховує і той факт, що на спірних земельних ділянках планується будівництво багатоквартирного будинку на замовлення громадської організації «Калуська міськрайонна організація інвалідів та учасників АТО», — йдеться у рішенні суду.

На бульварі Незалежності зарезервували місце для нової поліклініки

Щодо повторної відмови у наданні дозволу на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, то підставою такої відмови, є рішення Калуської міської ради від 28.09.2017 «Про списання меліоративної системи, переведення меліоративних земель в немеліоративні та віднесення їх до земель житлової та громадської забудови», яке також було оскаржено учасниками АТО. Цим рішенням Калуська міська рада списала меліоративні фонди в масиві «Підгірки» розміщені на земельній ділянці площею 88 га.

Читайте також  До Калуської міської територіальної громади приєдналися ще два села

Суд не скасував це рішення міської ради, а вимоги позивачів назвав безпідставними. Однак, попри це, відзначено, що списання меліоративної системи не є підставою для відмови позивачам у наданні дозволів на розробку проєктів землеустрою. Окрім того, як наголосив суд, міська рада не внесла відповідних змін до генерального плану міста Калуша та не перевела спірні земельні ділянки із земель сільськогосподарського призначення в землі житлової та громадської забудови. Тобто, рішення про списання меліоративної системи залишається нереалізованим.

Що стосується вимоги про відшкодування позивачам моральної шкоди у розмірі 50 тис. гривень кожному, то, як зазначено у рішенні суду, позивачі не довели, що діями чи бездіяльністю міської ради їм було заподіяно моральну шкоду.

РЕКЛАМА:

Джерело.