Спалах дифтерії в Україні: що це за хвороба, як передається, симптоми

На Закарпатті зафіксовано спалах небезпечного захворювання – дифтерії. Ускладнює ситуацію те, що протягом 23 жовтня було використано всі 8 наявних у Закарпатській області доз протидифтерійної сироватки, – пише УНІАН.

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Як передається дифтерія

Збудник – дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин, стійка до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб; кип’ятіння та 1% розчин сулеми знищують палички через 1 хвилину.

Токсин, який виділяє паличка, в зовнішньому середовищі нестійкий, швидко гине при нагріванні (+60 С та вище), дії прямих сонячних променів. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки).
Симптоми дифтерії та можливі ускладнення: біль у горлі; підвищена температура; наліт на мигдалинах сірого кольору; осиплість голосу; ускладнене дихання та ковтання; висока температура; набряк слизової оболонки носоглотки; збільшення лімфатичних вузлів. За своїми клінічними проявами хвороба схожа на ангіну та інфекційний мононуклеоз.

Дифтерія найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи й часто призводить до смерті. Токсичне ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції також можуть мати летальні наслідки. Небезпечність захворювання характеризується високою смертністю, в 50 випадках з 1000.

Чим небезпечний спалах дифтерії

Наслідки можливого спалаху дифтерії можуть бути набагато серйознішими, ніж кору. У випадку з останнім, за статистикою, серед тисячі хворих помирає одна людина, а від дифтерії – від 50 до 100 смертей на тисячу інфікованих. Востаннє епідемія дифтерії в Україні була в 90-х роках ХХ сторіччя. Тоді через низьке охоплення дітей вакцинацією та відсутність ревакцинації дорослих захворіли близько 20 тисяч людей, 696 із них померли.

Читайте також  Франківські патрульні вернули місцевій мешканці гаманець з чималою сумою грошей

Як та коли вакцинуватися від дифтерії

Хворіють на дифтерію нещеплені або не ревакциновані люди. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – вакцинація дітей, згідно з календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих (кожні 10 років). Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП, наступну – у 16 років – АДП-М. Дорослі ж повинні ревакцинуватися (вакцинуватися повторно) кожні 10 років. Тобто якщо востаннє ви робили щеплення у 16, то першу ревакцинацію слід зробити у 26 років, другу – в 36 і так далі. Якщо доросла людина або дитина старша 7 років раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

РЕКЛАМА:

Джерело.