Суд закрив справу проти мера Яремче, який 40 разів преміював сина та невістку

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області закрив справу проти мера Яремче Василя Онутчака, який виписав 40 премій своєму сину та невістці, порушуючи законодавство. Справу закрили через закінчення термінів притягнення до адмінвідповідальності.

Про це ZAXID.NET стало відомо з постанови суду, пише Фіртка.

Як вказано у постанові суду, з 22 грудня 2017 року до 26 грудня 2018 року Василь Онутчак видав розпорядження «Про преміювання», якими, зокрема, преміював свого сина Івана Онутчака та невістку Ярославу.

Іван Онутчак працює начальником управління освіти виконкому Яремчанської міськради, згідно з цими розпорядженнями, він отримав премії – 50% від нарахованої заробітної плати. Його дружина Ярослава є адміністраторкою ЦНАПу, вона отримала премії – 60% від нарахованої зарплати. У рішенні суду не вказано суми премій.

Також протягом 2017 – 2018 років Василь Онутчак видав розпорядження «Про надбавки», згідно з якими його син та невістка отримали по 50% надбавок від посадового окладу «за високі досягнення у праці». Скільки саме коштів отримали родичі мер Яремча у постанові суду не вказано.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернулось до суду, бо Василь Онутчак порушив закон «Про запобігання корупції», оскільки він виписував премії своїм родичам, маючи конфлікт інтересів.

Під час засідання суду адвокат мера Яремча клопотав про закриття справи, через закінчення термінів притягнення до відповідальності, оскільки з часу виявлення правопорушення пройшло понад 3 місяці.

Адвокат переконаний, що «днем виявлення правопорушення» варто вважати 24 травня 2019 року, оскільки саме цього дня НАЗК повідомило Василя Онутчака, що у його діях є ознаки правопорушення.

Водночас прокурор у суді заперечив щодо задоволення клопотання адвоката Василя Онутчака. За словами прокурора, «днем виявлення правопорушення» варто вважати 31 липня 2019, оскільки саме цього дня склали протоколи про адмінправопорушення. Відтак тримісячний термін розгляду цих справ ще не закінчився.

Читайте також  “Крики, сльози і шок”: На Київщині трагічно загинули троє дітей. Намагались вибратися, проте

Справу розглядала суддя Богородчанського райсуду Леся Рибка, яка закрила справу про притягнення мері Яремча до адмінвідповідальності. У постанові суду вказано, що «чинне законодавство, зокрема КУпАП, не містить чіткого визначення дня виявлення правопорушення». Суддя не погодилась, що днем виявлення правопорушення є 31 липня, оскільки преміювання родичів мером Яремча НАЗК виявило 24 травня. Саме цей день суддя вважає «днем виявлення правопорушення».

Відтак, оскільки з 24 травня уже минув тримісячний термін розгляду справ, справу проти мера Яремча Василя Онутчака закрили. Постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її винесення.

РЕКЛАМА:

Джерело.