«КАРПАТНАФТОХІМ» не отримував дозволу на будівництво нової установки

30 жовтня заступник голови Ради підприємців міста Калуш Володимир Микитин подав запит на отримання публічної інформації до Державної архітектурно-будівельної інспекції, отримував будь-які дозволи/декларації «КАРПАТНАФТОХІМ» для будівництва установки з виробництва оксиду пропілену. відповідь — негативна.

21 жовтня в Калуші відбулися громадські слухання в рамках в рамках громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля будівництва нової установки ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ». Тоді калушани висловили чимало зауважень до звіту. Зокрема, негативний вплив на довкілля обумовлений викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Станом на 25 жовтня калушани підтримали петицію проти будівництва нової установки. У відповіді міської влади від 5 листопада зазначено, що «після того, як Міністерство енергетики та захисту довкілля України надасть позитивний висновок щодо звіту, суб’єкт господарювання (ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ») повинен звернутися до Державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області для отримання дозволу на початок будівельних робіт».

30 жовтня калушанин Володимир Микитин подав запит на отримання публічної інформації до Державної архітектурно-будівельної інспекції. У запиті йдеться:

«У місті Калуш Івано-Франківської області розпочалося громадське обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля будівництва нової установки на ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ». Вже згадане підприємство планує збудувати установку з виробництва оксиду пропілену потужністю 2700 тонн на рік. Будівництво установки з виробництва оксиду пропілену планується здійснювати на території ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» в межах орендованої земельної ділянки, на площі близько 1500 кв. метрів. Майданчик розташований в південно-західній частині території, біля залізничної станції підприємства. Загальна площа забудови установки становить близько 177 кв. метрів, її висота — близько 36 метрів. Склад перекису водню передбачено розмістити на незабудованій ділянці, поряд з існуючим складом їдкого натру, його максимальна ємність — 240 куб. метрів. Перекис водню зберігатимуть у трьох наземних резервуарах по 80 куб. метрів кожен, один із яких — аварійний. Потреба у сировині — 2000 тонн на рік пропілену і майже 3 000 тонн на рік 60-відсоткового розчину перекису водню.

Читайте також  Українських заробітчан не пустять на роботу за кордон: у Кабміні розповіли подробиці

Оксид пропілену — безбарвна прозора рідина з ефірним запахом. Є отруйною речовиною, має цитотоксичну та мутагенну дію. Оксид пропілену є пожежо- і вибухонебезпечним. Пожежонебезпечною речовиною є і перекис водню.

Чи отримували будь які дозволи/декларації «КАРПАТНАФТОХІМ» для будівництва даної установки в м. Калуш в Державній будівельно-архітектурній інспекції в період 2017-2019 років?».

Як випливає з відповіді на цей запит від 5 листопада за підписом виконуючого обов’язки голови ДАБІ Олександра Строкача, Державна архітектурно-будівельна інспекція веде єдиний реєстр документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Ведення такого реєстру розпочато 20 травня 2011 року. ДАБІ повідомляє:

«Інформуємо, що в реєстрі відсутня інформація щодо документів, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів щодо установки з виробництва оксиду пропілену потужністю 2700 тонн на рік».

Як випливає з додатку до відповіді, в якому зведена інформація щодо документів з реєстру, де замовником будівництва є ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», з 2011 року компанія отримала сім дозвільних документів державної архітектурно-будівельної інспекції. Останній було видано у квітні 2018 року.

У звіті з оцінки впливу на довкілля, який калушани обговорювали на громадських слуханнях, зазначено:

«Нове будівництво установки з виробництва оксиду пропілену здійснюється в одну чергу. Загальна тривалість будівництва згідно календарного графіка будівництва складає 15 місяців, в тому числі 1,5 місяць підготовчі роботи».

Поки немає дозвільних документів, а станом на 5 листопада їх немає, підприємство не може вести ні будівельних, ні навіть підготовчих робіт. Між тим, на території заводу станом на жовтень вже змонтовано установку, яка дуже нагадує установку з виробництва оксиду пропілену, зображення якої можна побачити на сайті компанії «Техінсервіс» — розробника технології та проєктанта.

Читайте також  Патрульні затримали франківця, який від нудьги кидав на прохожих рукавички з водою

На території заводу вже змонтовано установку, яка дуже нагадує установку з виробництва оксиду пропілену

Так виглядає нова установка на сайті компанії «Техінсервіс» — розробника технології та проєктанта

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.