Скільки доведеться платити за українські овочі восени?

Українці зможуть їсти дешевий борщ весь наступний рік – експерти припускають, що недорогими будуть картопля, морква і капуста, і тільки цибуля може подорожчати

477b7f491fd33d76303edaf8850bc25b

“У минулому сезоні більшість овочів борщового набору виявилися більш ніж прибутковими – рентабельність перевищила 100%. У результаті багато фермерів помітно розширили посівні площі. Так що пропозиція овочів різко зросла, а по деяких позиціях спостерігається їх перевиробництво”, – розповів керівник компанії “Агроанализ” (Херсонська область) Вадим Дудка.

“У цьому році буде зібрано один з найбільших урожаїв овочів борщового набору (картопля, капуста, морква, цибуля) за останні п’ять років і це вже позначилося на цінах – вони знизилися на 40-60%”, – доповнила колегу експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

Картопля подешевшає

Площі під картоплею в Україні планомірно скорочувалися кілька років поспіль. За даними Держстату, якщо в 2012р під нього відвели 1,44 млн. га, то в 2013 – 1,39 млн., в 2014 – 1,34 млн., а в 2015 р – 1,29 млн. га.

Але в нинішньому сезоні картопляні поля збереглися на рівні минулого року. Плюс – в основних регіонах, що спеціалізуються на цій культурі (центр і північний захід країни) не було особливих природних катаклізмів, які б загрожували майбутньому врожаю. Тому, на думку Вадима Дудки, загальний картопляний вал обіцяє виявитися, як мінімум, на рівні торішнього (20,8 млн. тонн).

Відповідно, немає особливих причин і для цінових стрибків. Більш того, за словами Дудки, ціни на молоду картоплю в Україні в цьому році почали знижуватися раніше звичайного – в травні замість червня.

“Можна очікувати, що недорогими будуть і середні сорти. Цілком можливо, що ціни, в порівнянні з минулим роком навіть знизяться”, – додав експерт. На даний момент, за словами Тетяни Гетьман, картопля подешевшала на 7%.

За даними оптового ринку “Шувар” (Львів), щоденна пропозиція картоплі становить близько 2,3 т. При цьому мікроавтобус з коренеплодами (маса 3,5 т) повністю розпродає товар приблизно протягом 18 годин. На київському ринку “Столична” картопля пропонується по 3-5 грн/кг.

Читайте також  Марцінків: Я проти підняття тарифів. Де квитки і футболки? А 25-ий – це взагалі “скотовозка”

Капусту ніхто не бере

Фермерам, які зробили ставку на капусту, зараз набагато гірше, ніж “картопляникам”. З цієї культури зараз спостерігається, мабуть, найбільше перевиробництво. Якщо на тому ж “Шуварі” картоплі пропонується 2,3т, то капусти 22 липня завезли рекордні 51,9 т.

“Капусти настільки багато і ціни на неї впали так сильно, що деякі фермери взагалі не хочуть витрачатися на її прибирання, вважаючи за краще гноїти в полях”, – пояснив Вадим Дудка.

За його словами, деякі господарства пропонують капусту середніх сортів всього по 30 коп/кг на умовах самовивозу, але навіть за такими низькими цінами її ніхто не бере.

“Деякі господарства можуть реалізувати продукт в торгові мережі по 1 грн/кг, але тільки “у навантаження”- якщо вони поставляють рітейлерам інший, більш ліквідний товар, ті погоджуються прийняти і капусту”, – розповів експерт. Варто відзначити, що рік тому оптові ціни були вище в 1,5-2 рази.

Знижуються і роздрібні прайси. На ринку “Столичний” капуста пропонується максимум по 2 грн/кг, що на третину дорожче, ніж в минулому році.

Уже три тижні стрімко знижуються ціни і на моркву.

Ті, хто вирощував ранні сорти і додатково витрачався на те, щоб вкривати посіви, вже на межі рентабельності. На “Столичному” вартість моркви становить близько 5,5 грн/кг, але в регіонах її віддають по 4 грн/кг, а з полів і зовсім по 2-2,5 грн/кг.

Причина та ж – масштабне перевиробництво. Пропозиція моркви на ринку “Шувар” стрімко зростає. Якщо 21 липня виставлялося на продаж близько 2,3 т., То вже наступного дня – більше 3 т. Попит же складно назвати високим.

Середньостатистичний мікроавтобус товару (3,5 т) розпродається за 24 години (що на 6 годин більше, ніж авто з картоплею).

Читайте також  Мережу зачарувало відео осінніх Карпат з висоти пташиного польоту

Додатково фатальну роль зіграло також закриття експорту в Росію.

“На відміну від картоплі і капусти, в РФ поставлялися значні обсяги нашої моркви. Замінити ж російський ринок вітчизняні фермери не зможуть, так як в ЄС собівартість моркви нижча і наша продукція там в доступному для огляду майбутньому навряд чи приживеться”, – резюмували в “АгроАналіз”

Цибуля “горить”

Найдорожчим в борщовому кошику нового врожаю ризикує опинитися цибуля. Зараз на ринку “Столичний” її пропонують по 4 грн/кг. Вибір товару на оптовому ринку “Шувар” просто величезний – його виставлено майже 148 т. Але ціни, швидше за все, будуть рости.

Справа в тому, що цибуля в Україні масово вражена хворобами.

“На півдні, а це основний цибульний регіон в країні, уражено вже 60-70% посівів, вони просто “вигорають” на очах. І вже зараз можна стверджувати, що з 15% полів не вдасться отримати якісний урожай”, – зазначив Вадим Дудка .

За його словами, до осені на ринку різко збільшиться пропозиція цибулі: фермери спробують прилаштувати зіпсований урожай за будь-які гроші. Але ось якісної продукції буде мало, тому ціни на неї, швидше за все, виростуть. Втім, Тетяна Гетьман каже, що площі під цибулею цього року розширилися найбільше, так що, як би сильно не постраждали посіви, пропозиція все одно буде величезною, а ціни – нижчими, ніж в минулому році.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.