П’ять депутатів сільської ради Дзвиняцької ОТГ дали підстави для їх відкликання

П’ять депутатів пропустили більше, ніж половину засідань сільської ради у 2018 році – такими є результати дослідження, проведеного молодіжною радою Дзвиняцької об’єднаної територіальної громади. У першому півріччі 2019 ситуація принципово не змінилася: троє з них пропустили усі засідання, один 75%, один – половину.

Жоден депутат Дзвиняцької сільської ради належно не повідомляє про місце та час прийому громадян, все ж частина – стверджує, що проводить індивідуальні зустрічі з мешканцями. За офіційною інформацією ради звітування депутатів відбуваються у форматі вуличних зібрань (в більшості випадків – стихійно), пише Центр політичних студій.

П’ять депутатів пропустили більше, ніж половину засідань сільської ради

У Законі України “Про статус депутатів місцевих рад” передбачено, що однією з підстав для відкликання виборцями обраного ними депутата місцевої ради є пропуск ним протягом року більш ніж половини пленарних засідань ради (стаття 37).

Троє депутатів сільської ради Дзвиняцької ОТГ за рік пропустили по 70% засідань. Це Сергій Саїв та Андрій Коритан з БПП «СОЛІДАРНІСТЬ», Оксана Олексин з ВО «Батьківщина». Загалом вони за 2018 рік відвідали лише три сесії з десяти.

Позафракційний депутат Дмитро Зваричук та депутат від партії «Рух Нових Сил» Міхеїла Саакашвілі» Тарас Демків пропустили 60% засідань.

У першій половині 2019 року тільки Дмитро Зваричук зменшив кількість пропусків до 50% – він пропустив тільки половину засідань. Оксана Олексин, Андрій Коритан, Тарас Демків не зв’явилися на жодне засідання. Сергій Саїв пропустив 75%.

Чотири депутати пропустили половину засідань. Зокрема Секретар бюджетної комісії – Микола Боднарук (ВО «Батьківщина»), у 2018-му відвідав 50% засідань, у 2019-му рейтинг відвідуваності кращий – лише 25% пропусків.

Андрій Герин (БПП «СОЛІДАРНІСТЬ»), Надія Ошколуп («Народний Фронт»), Костянтин Лецин (БПП «СОЛІДАРНІСТЬ») також пропустили половину засідань у 2018 році.

Ще три депутати не відвідали 40% засідань: Наталія Семків, Ігор Курилюк та Геннадій Соколовський (позафракційний).

Четверо депутатів пропустили 30% засідань: Любов Прокоп’юк, Віталій Костишин, Михайло Солецький, Тарас Дашковець.

Причини, які депутати вважають серйозними підставами для невідвідування сесій, особливо не різняться.

Оксана Олексин сказала: «У мене маленька дитина і річ у тім, що, на жаль, не завжди маю з ким її залишити…».

Читайте також  Об’єднана територіальна громада з Прикарпаття виграла мільйон у телешоу (ВІДЕО)

Сергій Саїв, Андрій Герин, Андрій Коритан, Геннадій Соколовський, Дмитро Зваричук, Тарас Демків – стверджують, що зайняті на постійній роботі й не завжди є вільними, щоб прийти на кожне сесійне засідання.

Як сказав Сергій Саїв, він є начальником Державної Міграційної Служби в області. Геннадій Соколовський – провідний хірург Солотвинської районної лікарні зазначив: «Людські життя безумовно важливіші – у мене часто непередбачувані операції». Андрій Герин – старший майстер філії «Богородчанський РЕМ», Андрій Коритан – працівник Державного підприємства «Солотвинське лісове господарство», Тарас Демків – працівник Філії АТ «Прикарпаттяобленерго».

Нагадаємо, що згідно зі статтею 32 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», на час сесії чи засідання постійної комісії місцевої ради, а також для здійснення депутатських повноважень в інших передбачених законом випадках, депутат місцевої ради звільняється від виконання виробничих або службових обов’язків.

Окрім цього кожен депутат, за законом, має право подати заяву про складання ним депутатських повноважень. Наприклад, у 2011 році депутатка Дзвиняцької сільської ради Наталія Мельник, не маючи змоги виконувати депутатські обов’язки, подала таку заяву, і за рішенням ради її повноваження були достроково припинені. Наталя Мельник зазначила: “Народивши другу дитину, склала депутатський мандат, чітко розуміючи свою відповідальність і неможливість виконувати депутатську роботу належним чином.”

Десять депутатів ради сумлінно відвідують засідання

Високим рівнем відвідуваності сесійних засідань у 2018-му з відсотком пропусків 10% є: Руслана Волочій, Богдана Беспалько, Галина Костишин, Андрій Коритан, Лілія Красілич, Валентина Мельник.

По 2 засідання у 2018 році пропустили наступні депутати: Ростислав Конечний (позафракційний), Андрій Гринішак (позафракційний).

Лідерами за відвідуваністю засідань (не пропустили жодного засідання) є: секретар ради Дзвиняцької ОТГ – Василь Максимів та Василь Черевко, пенсіонер з Космача.

На всіх засіданнях ради ОТГ був необхідний кворум

Місцева рада є основним органом влади у громаді. Саме на її засіданнях вирішуються усі важливі питання та приймаються важливі й необхідні рішення. Сесійне засідання не може бути чинним, якщо у ньому бере участь менше половини обраних до ради депутатів. Тому молодіжна рада також дослідила скільки засідань ради не відбулося через відсутність кворуму.

Читайте також  Буковельська фірма ПБС розпочала ремонт дороги державного значення Івано-Франківськ-Мукачево (фото+відео)

Незважаючи на велику кількість пропусків депутатами засідань, усі засідання ради Дзвиняцької ОТГ за період 2018 рік – перше півріччя 2019 року відбулись – на кожному з них були присутні більше половини депутатів.

Де можна ознайомитись з графіками прийому депутатів Дзвиняцької ОТГ?

У cтатті 10 Закону України “Про статус депутата місцевої ради” зазначено, що депутат зобов’язаний вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців.

Перед прийомом депутат повинен визначити місце та час проведення прийому та повідомити про це громаду. Як інструмент для повідомлення він може використати вебсайт ради, соціальні мережі, дошки оголошень і повідомляти виборців особисто.

В процесі дослідження, молодіжною радою не виявлено жодного депутата Дзвиняцької сільської ради, який би належно повідомляв про час і місце прийому громадян. Відсутня така інформація й на офіційному веб-сайті ради.

У відповіді на запит молодіжної ради зазначено: “офіційної інформації від депутатів про кількість проведених прийомів, час проведення та місце проведення прийому громадян до виконавчого комітету Дзвиняцької сільської ради ОТГ не поступало.”

Частина депутатів зазначає, що спілкується з виборцями особисто. За словами секретаря ради Василя Максиміва на кожному виборчому окрузі в середньому по 200 виборців, тож робити це не складно.

Інша частина депутатів (Оксана Олексин, Андрій Герин, Андрій Коритан, Геннадій Соколовський) стверджує, що практично жоден депутат не був повідомлений попередньо про те, що дана робота є обов’язковою і передбачає відповідальність перед законом. Хоча юристка ради Богдана Безпалько запевняє, що депутати були достатньо поінформовані. Однак всі одноголосно погодились проводити прийоми громадян до кінця своєї каденції
Хто з депутатів місцевої ради Дзвиняцької ОТГ не звітує про свою діяльність?

Згідно з Законом України «Про статус депутата місцевої ради» (стаття 16) не менше, ніж один раз в рік, депутат повинен звітувати перед виборцями округу. Робити такі звіти він може публічно, на зборах селян, під час масових заходів, чи письмово – на сайті громади, у ЗМІ чи соціальних мережах. Рада зобов’язана визначати орієнтовні строки проведення таких звітів. Це – пряма вимога законодавства.

Читайте також  На Франківщині голова ОТГ заплатив фірмі дружини більше мільйона за харчі для дітей

Згідно з відповіддю на запит молодіжної ради: «Офіційної інформації від депутатів про кількість та час проведення звітувань перед своїми виборцями до виконавчого комітету Дзвиняцької сільської ради ОТГ не поступало.»

Звітують депутати, згідно з тією ж відповіддю – «у форматі вуличних зібрань (в більшості випадків – стихійно), де жителі спілкуються з депутатом безпосередньо, у формі «конкретне запитання – відповідь, пропозиція, порада, допомога».

Опитані молодіжною радою депутати (Сергій Саїв, Андрій Герин, Оксана Олексин, Андрій Герин, Андрій Коритан, Геннадій Соколовський) вважають, якщо їхня робота неоплачувана, скоріше благодійна, то і звітувати чи проводити зустрічі зобов’язати їх на законодавчому рівні неприпустимо. Однак стверджують, якщо закон говорить – треба – то звітуватимуть.

Чому не звітували раніше? Не знали, що обов’язково, не бачили у цьому потреби. Згідно зі статтею 32 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», У разі здійснення депутатських повноважень у робочий час депутату місцевої ради за основним місцем роботи відшкодовуються середній заробіток та інші витрати, пов’язані з депутатською діяльністю, за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.

Ефективним розв’язанням проблеми не звітування було б ухвалення сільською радою рішення про затвердження орієнтовних строків публічних звітів депутатів ради про їхню діяльність у 2019 році.

Опитані депутати на словах одноголосно погодились з тим, що згідно з таким рішенням вони готові розробити графік публічного звітування, а надалі й – графік прийому громадян. Інформацію варто розмістити на Інтернет сторінках громади, у соцмережах та на офіційному вебсайті ради, а також у друкованому вигляді на дошках оголошень.

І наостанок, депутат місцевої ради зобов’язаний дотримуватись законодавства та забезпечувати його реалізацію. Відповідно – не повинен порушувати вимоги законів, які регламентують його діяльність. Якщо депутат ради без поважних причин пропускає пленарні засідання ради, не проводить прийом громадян щомісяця або не звітує про свою діяльність щороку на відкритих зустрічах з виборцями згідно з затвердженими радою графіками – він порушує вимоги чинного законодавства, а також права своїх виборців – мешканців громади.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.