ООН заборонила виселяти вірян з храму УПЦ МП у Франківську

Комітет із прав людини ООН (Human rights commettee) зобов’язав державу Україна не виселяти вірян УПЦ з будівлі за адресою м.Івано-Франківськ, вул. Чорновола 6 і 6б.

Комітет із прав людини ООН (Human rights commettee) зобов’язав державу Україна не виселяти вірян УПЦ з будівлі за адресою м.Івано-Франківськ, вул. Чорновола 6 і 6б, що їм належить, в якій вже більш як 25 років діє Спасо-Преображенський храм та єпархіальне управління. Про це повідомили в правозахисній організації NGO «Public Advocacy», яка ініціювала звернення до ООН від імені архієпископа Івано-Франківського і Коломийського Серафима, котрий також є головою релігійної громади, яка здійснює богослужіння у цьому храмі, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на NGO «Public Advocacy», пише Фіртка.

Звернення про порушення прав релігійної громади УПЦ Комітет із прав людини ООН розглянув відповідно до додаткового протоколу до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

За словами голови NGO «Public Advocacy» Олега Денисова, правозахисна організація вимушена була звернутися до міжнародної інстанції, оскільки не бачила належної реакції на систематичні порушення прав вірян УПЦ з боку держави щодо припинення цього.

«Тому в 2019 році наша організація почала здійснювати прямі звернення до міжнародних інстанцій як від імені НВО, так і від імені потерпілих з тим, щоб посилити правову роботу щодо захисту потерпілих УПЦ, — розповів правозахисник. — Справа про виселення Івано-Франківської єпархії і релігійної громади УПЦ з будівлі, що їм належить, є резонансною, оскільки державні органи зробили прямі кроки, спрямовані на виселення віруючих з будівлі, що їм належить з 1991 року».

Як зазначив Олег Денисов, попри те, що громада УПЦ виграла судові процеси про розірвання договору користування храмом, які були ініційовані державною адміністрацією, вже 14 листопада 2019 року було відкрито виконавче провадження, спрямоване на виселення релігійних організацій УПЦ з храму.

Читайте також  На Волині місцева громада не пустила священників УПЦ МП до храму

«Таким чином ми встановили, що кроки державних органів з виселення віруючих носять явно дискримінаційний характер — і ми вирішили звернутися до відповідних міжнародних інстанцій з тим, щоб були вжиті конкретні заходи щодо захисту віруючих. У результаті Комітет з прав людини ООН ухвалив обґрунтоване і справедливе рішення, і тепер віруючі УПЦ не можуть бути виселені з приміщення, що їм належить», — зазначив він.

Підготовку юридичних документів у справі здійснила юридична фірма «Денисов і партнери», яка залучається для захисту інтересів вірян за дорученням неурядової організації «Public Advocacy», що має консультаційний статус при Економічній і Соціальній Раді ООН.

Нагадаємо, 20 грудня 2006 року виконком міської ради передав в оренду єпархії два нежитлові приміщення загальною площею 300 кв м для використання під молитовний будинок та канцелярію єпархіального управління.

За договором, дія оренди мала б припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Адресою храму мала б бути вул.Чорновола,6Б. Проте будівництво досі не розпочали.

Натомість, Івано-Франківськ в цей час ще й надав єпархії УПЦ МП окрему ділянку для будівництва церкви по вул. Довженка, 2. Але і після спорудження церкви православні приміщення дитячого садка не звільнили.

У лютому 2017 року єпархія УПЦ Московського патріархату остаточно відсудила в Івано-Франківська приміщення по вул.Чорновола.

Проте Івано-Франківська міська рада звернулась до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Івано-Франківської Єпархії Української Православної Церкви про зобов’язання звільнити нежитлові приміщення. Втім перед початком засідання міська рада подала клопотання про залишення справи без розгляду.

3 квітня, у Господарському суді відбулось підготовче засідання. Місто повідомило орендаря про припинення договору, попереджаючи, що приміщення повинні бути звільнені восьмого січня 2019 року.

Читайте також  Підозрюємо, що коронавірус був тут ще в грудні, – головний лікар центральної міської лікарні про хвороби пацієнтів

Приміщення досі не звільнили, а Івано-Франківський господарський суд 30 липня поточного року відмовив у задоволенні вимог виконавчого комітету.

Натомість Львівський апеляційний суд 15 жовтня задовольнив вимоги Івано-Франківська. Однак, УПЦ Московського патріархату має намір подавати касаційну скаргу на рішення Західного апеляційного господарського суду.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.