Українці зможуть вибирати собі ціну на газ. Що це означає і скільки доведеться платити

Українцям готують чергові сюрпризи щодо газу. Як заявив в інтерв’ю “24 каналу” міністр енергетики Олексій Оржель, зараз уряд спільно з “Нафтогазом” працює над вирішенням, за яким вже з 1 січня наступного року людям запропонують якусь страхову ціну на газ.

“Тексту самого рішення поки немає. Але, судячи з пояснень міністра, страхова ціна буде необов’язковою, а за вибором конкретного споживача. Якщо ви з нею погодитеся, то її закріплять за вашим домогосподарством до кінця опалювального сезону. А якщо відмовитеся, то доведеться купувати газ за поточною ринковою ціною. Страхову ціну хочуть встановити на рівні близько 7 тисяч гривень за тисячу кубів газу. Це з ПДВ, але без врахування тарифу на розподіл. Він в кожному регіоні різний. Але в середньому ціна для кінцевого споживача складе приблизно 8 гривень за куб, – пояснив “Страні” аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук.

“Вона буде навіть меншою, ніж в першому кварталі 2019 року (8,5 грн за куб – ред.). Тобто, вона буде менша за минулорічну і буде зафіксована до кінця опалювального сезону. Це так званий ринковий інструмент, який називається” контракт на майбутнє“. Чому це важливо? Тому що населення не повинно 31 грудня мати одну ціну, а 1 січня – іншу, в 2-3 рази вищу”, – зазначив Олексій Оржель.

Зараз газ коштує 4805 гривень. Але ціна буде рости. На листопад “Нафтогаз” вже підвищив тариф для населення майже на 15%, а у грудні доведеться доплатити ще близько 19%. Тобто, вже на січень ринкова ціна може наблизиться до 8,5 гривень за куб. Олексій Оржель каже, що українці, які куплять газ за страховою ціною, можуть виграти: “Якщо буде зупинка транзиту і будуть певні коливання на ринку газу, то споживач виграє”.

Читайте також  За витрачені 15 тисяч: Повідомили причину жорстокого вбивства сестрами власного батька

За словами співзасновника Фонду енергетичних стратегій Дмитра Маруніча, в разі зупинки транзиту ціна на газ може різко злетіти – до 11-13 гривень за куб і навіть вище. А так як всі зобов’язання за цінами на газ для населення держава з 1 січня 2020 року з себе знімає, то людям доведеться платити за ринковим тарифом. Але, “якщо Україна підписує договір про транзит, то це буде чинником стабілізації ринку.

“І у нас, і в Європі значні обсяги газу в підземних сховищах. І фактор того, що транзит не зупиниться, зіграє, напевно, на те, що ціна газу буде зменшуватися. І тоді споживачі зі страховою ціною не виграють від цієї ситуації, оскільки на ринку буде ціна нижче. Але вони повинні будуть залишатися в цій страховій ціні”, – зазначив міністр.

Росія вже заявила, що готова запропонувати знижку на газ у розмірі 25%, якщо Україна буде закуповувати його безпосередньо. Тобто, українцям пропонується якась “газова рулетка” – потрібно самим “вгадати” якою буде ціна на газ і вирішити, чи варто викуповувати у держави газ по страховій ціні (і платити наперед за весь сезон). Варто відзначити, що це не перша подібна пропозиція для населення щодо газу. Напередодні опалювального сезону “Нафтогаз” вже пропонував українцям робити газовий запас, але там ціна була нижче приблизно на гривню, ніж пропонується зараз – близько 6 гривень за куб без урахування розподілу (і 7 гривень з розподілом).

До слова, акція від НАКу виявилася не надто популярною – викупили менше 70 млн кубів (пропозицією скористалося 55 тисяч домогосподарств). І, виходить, що в жовтні вони вже програли, так як ринкова ціна газу несподівано впала. Але за опалювальний сезон такі споживачі все ж заощадять, за підрахунками Корольчука, до тисячі гривень. Як буде цього разу – поки сказати складно. Тим більше, що “оптова” закупівля газу підходить не всім – нею можуть скористатися переважно жителі приватних будинків або квартир з автономним опаленням.

Читайте також  11 гривень за один куб: З 1 червня в Україні прогнозують різке подорожчання газу

Крім того, потрібно ще знайти кошти, щоб заплатити за газ за кілька місяців вперед. Втім в даному випадку “Нафтогаз” думає радше про себе, ніж про людей. “Я так розумію, що в уряді все ж сподіваються, що транзитний контракт буде. Але тоді у” Нафтогазу “виявиться багато” зайвого “газу, адже в сховища закачали майже 22 млрд кубів. Його не можна просто” закласти на зберігання “- потрібно використовувати. Тому НАК шукає способи його розпродати, і бажано, – з вигодою для себе“, – говорить Корольчук.

За його підрахунками, у “Нафтогазу” може виявитися близько 3 млрд кубів “зайвого” газу. Плюс, згідно з чинними контрактами, він не може відмовитися від покупки додаткових обсягів газу у європейських трейдерів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.