За шість років у Франківську з’явилося 19 муралів

Перший стінопис створили у дворі на вулиці Івана Миколайчука, 6, 8, 10, за мотивами фільму “Тіні забутих предків”.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала Оксана Савчук, інформує Фіртка.

“19 муралів в Івано-Франківську – саме стільки ми створили за шість років. З чого все почалося? Сірі стіни точно не додають настрою. Виникла думка розмалювати стіну мотивами фільму “Тіні забутих предків” у дворі на вулиці Івана Миколайчука, 6, 8, 10. Так ми створили перший стінопис. Тоді почали працювати над масштабнішими проектами – малювати мурали на стінах дев’ятиповерхівок. Стінописи не тільки прикрашають будівлі, але й приваблюють гостей міста. А ще вони чудові локації для фото в #instagram”, – йдеться у її дописі.

Познайомитися з франківськими муралами можна за посиланням.

Довідково:

Стіно́пис або му́рал (англ. mural — «фреска»; ісп. muro — «стіна», «мур») — різновид монументального і декоративного малярства, що виконувалося безпосередньо на стіні або на штукатурці, закріпленій на стіні, в якому фігуративні образи й декоративні орнаменти підпорядковуються архітектурним формам.

У стінописі користуються різною малярською технікою: фреска, альсекко, енкавстика, темпера, клейові фарби, олія; за новіших часів — синтетичні ґумові фарби тощо. До стінопису зараховують також мозаїку.

Стінопис розвинувся в Єгипті, Китаї, Середній Азії, Греції, Римі, а 4 ст. до РХр. — 2 ст. по РХр. широко стосувався в античних міст Північного Причорномор’я в оздобленні житлових будинків, громадських споруд і гробниць (пам’ятки у Керчі, Ольвії, Херсонесі та ін.). За середньовіччя стінопис розвинувся головним чином у церковному мистецтві

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.