Пішоходів змусять оплачувати ремонт авто, яке їх збило: деталі скандального закону

Верховний Суд України прийняв рішення про те, що пішоходи, які опинилися винуватцями ДТП повинні відповідати матеріально за свої дії. На думку юристів, це допоможе зменшити кількість аварій з вини пішоходів, так як вони стануть більш обережними на вулицях.

Юрист Володимир Столітній розповів “Сегодня”, що пішоходи є такими ж повноправними учасниками дорожнього руху, як і водії мають не тільки права, але і обов’язки.

“Пункт 4.10 ПДР свідчить, що перед виходом на проїзну частину, пішоходи повинні впевнитись у відсутності транспорту, що наближається. Пункт 4.13 ПДР прямо забороняє пішоходам виходити на дорогу, не переконавшись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити чи вибігати на пішохідний перехід; допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину”, – нагадав експерт.

За даними поліції, за останні 10 місяців в Україні з вини пішоходів сталося 579 ДТП з постраждалими загинуло 83 людини, травмовано 533 людини. Відзначається, що цих жертв можна було уникнути за умови дотримання пішоходами ПДР.

Столітній впевнений, що пішоходів, винних у ДТП через суд змусити платити за пошкоджений автомобіль непросто. Для цього потрібна “залізна” доказова база, краще всього, якщо це буде відеозапис з авторегістратора в машині чи з встановленої на стовпі або будівлі відеокамери.

Крім того, матеріальний збиток вийде стягнути не тільки з живого потерпілого пішохода, але і з загиблого – з його родичів. Цей факт послужить для живих пішоходів додатковим стимулом “подивитися наліво, потім направо”, перш ніж переходити вулицю.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.