Ліс у Підгірках: зрубати не можна залишити

У мікрорайоні Підгірки, що на Калущині, взялися вирубувати сосновий ліс. Мовляв, він вже мертвий. Із загальної площі 8,4 гектара для рубки відвели 3,3 га. На місці старих обіцяють посадити нові дерева, однак така ініціатива подобається не всім.

Лісові насадження належать державному підприємству «Калуське лісове господарство» та розміщені на території Калуської міської ради. Начальник відділу фітопатології Михайло Приймак був серед тих, хто проводив обстеження лісу. Перша перевірка відбулася ще у серпні. Тоді на деревах виявили шкідника — короїда, пише “ГК”.

«З деяких дерев були зняті пробні зразки, провели дослідження у лабораторії, але уже на місці було видно пожовтіння хвої. Це вказувало на те, що дерева пошкоджені верхівковим короїдом. Також ми виявили специфічну синяву, тобто короїд заніс офіостомові гриби», — розповідає Приймак.

Згодом комісія з представників ДП «Калуське лісове господарство», Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Івано-Франківськлісозахист» та управління з питань надзвичайних ситуацій міської ради провела ще одне обстеження, щоб перевірити стан дерев та доцільність проведення суцільних санітарних рубок. З’ясували, що 100% дерев пошкоджені. Щоб не допустити поширення хвороб, стовбурових шкідників та втрати технічної якості деревини, комісія дійшла висновку, що доцільно провести суцільні санітарні рубки на площі 1,6 га з урахуванням вимог п.28 Санітарних правил в лісах України (постановка КМУ від 26.10.2016 року №756) та забезпечити лісовідновлення на лісосіках шляхом створення лісових культур.

Відео лісу, який гине, оприлюдний у соцмережі калушанин Андрій Гуцал:

Начальник відділу лісового господарства ДП «Калуське лісове господарство» Наталія Бордун розповіла, що комісія відібрала зразки зрізів деревини на різній висоті (через кожні два метри) стовбура для здійснення детального аналізу та прийняття рішення про подальші дії.

«Обстеження насаджень, що потребують суцільної санітарної рубки, проводилось два рази: 8 серпня 2019 року на площі 1,7 га та 18 листопада 2019 року на площі 1,6 га. Для обстеження була створена комісія», — каже Бордун.

Чиновниця повідомила, що цьому лісу вже 75 років, а деревина, яку зрубають, буде реалізована місцевим підприємцям.

Читайте також  У Калуші на перехресті зіткнулися два автомобілі. ФОТО

https://www.facebook.com/100005976519963/videos/1246396718902867/

Загальна площа ділянки — 8,4 га. У 2019 році обстежено та відведено в рубку тільки 3,3 га з ліквідною масою 643 куб.м деревини. Збір за спеціальне використання лісових ресурсів (рентна плата) на вищевказану кубомасу становить 31183,0 грн. Таку суму зарахують до місцевого бюджету.

«Навесні 2020 року лісгосп планує провести лісовідновлення на лісосіці шляхом посадки лісових культур із швидкоростучих порід — дуба червоного та модрини європейської», — зауважує Наталія Бордун.

Мешканці мікрорайону Підгірки розділилися на два табори: хтось за те, щоб ліс вирубали, бо він хворий, а інші кажуть вирубці тверде «ні».

Ілона Назаревич, жителька мікрорайону Підгірки, каже, що з цим лісом пов’язана більша частина життя її сім’ї. Жінка вважає: якщо ліс дійсно хворий, то його потрібно зрізати, але обов’язково посадити новий.

Оксана Семків каже, що ліс не можна вирізати.

«Соснові дерева очищають повітря, а наша погана з точки зору екології територія так потребує його, особливо навколо лікарняного комплексу», — додає жінка.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.