Небезпечні іграшки: дівчинка через “слайм” отримала хімічні опіки і потрапила до реанімації

У Києві 4-річна дівчинка зазнала хімічного і токсичного опіку легень однією з найпопулярніших нині дитячих іграшок – слаймом.

Дитина вдихнула шматочок слизу і на два тижні опинилася у реанімації, пише ТСН.

Зараз Ясі не можна контактувати з дтьми, аби не застудитися. Дівчинка нещодавно пережила тяжке ураження легень – у неї був хімічний і токсичний опік.

Яся почала кашляти, а коли лягала, то бухикання посилювалося. Мама відвезла її на консультацію в “Охматдит”, де жінці повідомили, що в бронхах у дівчинки знайшли схожу на клей речовину.

У родині припускають,що причина – слайм. Це желеподібна субстанція з приємним запахом і привабливим кольором. Шматочок слизу скоріше за все Яся запхала в ніс і тоді вдихнула.

“Виявили велику кількість стороннії тіл в бронхах обох легень. Врешті виявилося, що це слайм”, – каже хірургиня дитячої лікарні “Охматдит” Ванда Милінецька.

Під загальним наркозом бронхи дівчинки чистили тричі. Частини хімічного слизу відшкрябували від бронхів. Яся два тижні провела в реанімації. Дівчинку вводили в медикаментозний сон, а за неї дихали штучні легені. Нині дитина тільки починає відновлюватися.

Слайми – одна з найпопулярніших дитячих іграшок. Її можна побачити в школах, садках, дитячих майданчиках. Дитячий психолг повязує таку популярність з антистрес-ефектом для дітей. “Воно розслабляє”, – каже жінка.

Психологиня разом з донькою Христиною робить лизунів у домашніх умовах. Один з інгредієнтів – це тетраборат або борна кислота, яку можна купити в аптеці.

Вчитель хімії Олексій Головань каже, тетраборат зовсім не підходить для дитячих ігор. “Борна кислота або тетраборат за чотирьохбальною шкалою має токсичність двійку – це означає, що вона при тривалому контакті зі шкірою може викликати алергічні реакції. Якщо її спробувати на смак, може викликати і запаморочення”, – пояснив Олексій Головань.

Читайте також  Шмигаль розповів, на що витратять новий транш від ЄС

Слайм нині переживає нову хвилю популярності, але гумка для дитячих рук відома з 76 року минулого століття. Коли слайми досліджували в Америці і Британії, то в деяких іграшках фіксували перевищення допустимої концентрації бору в чотири рази.

Пан Олексій відтворює рецепт слайму, однак не захищеними руками субстанцію не бере і дітям не рекомендує. Показує, як клей ПВА за допомогою борної кислоти перетворюється на суцільний згусток. Такий згусток залишився і середині Ясі і по суті зацементував частинку легень.

Виробники не зупиняються, а тому вже з’явилися слайми з трубочками, аби надувати бУльбашки. Тут шанс вдихнути шматок слизу збільшується в рази. Для Ясі контакт з іграшкою може мати наслідки на все життя. Через те що лікарі вперше стикаються з хімічним опіком легень через слйм, то дати подальші прогнози для здоров’я Ясі вони просто не можуть.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.