Франківський палац Потоцьких співпрацюватиме з польською інституцією, щоб врятувати спадщину (ФОТО)

Комунальне підприємство ПІК «Палац» взяло курс на налагодження співпраці з польською інституцією POLONIKA.

Вона створена у Польщі для опікування спадщиною, яка є за межами країни. Мета її діяльності – опікування пам’ятками архітектури, культури, які знаходяться за межами Польщі, пише Фіртка.

Про її перспективи розповів директор КП «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар:

«Палац Потоцьких був збудований у період, коли у нас тут була польська влада. І абсолютно справедливо вважати, що це спільна спадщина двох держав – України і Польщі. В жодному випадку не можна говорити, що лише одних або других. Інформації про саме палацовий період маємо дуже мало. Якщо говорити про відновлення наших споруд до палацового періоду, то потрібно мати достовірні документи, на підставі яких таке відновлення можна зробити. Такі документи можуть бути в польських чи австрійських архівах. Ми вже маємо певний перелік архівів і фондів, які можуть містити таку інформацію. В тому числі і військові архіви, до яких доступ представникам іншої держави отримати важко. Щоб, як мінімум, отримати доступ до таких джерел, мати можливість співпраці з польською стороною в архівних вишуках, було заплановано поїздку до POLONIKA».

Ініціатором і організатором цієї поїздки став заступник директора КП ПІК «Палац» Михайло Дейнега, який мав контакти із представниками організації. Він запропонував укласти із ними меморандум про співпрацю.

«З собою ми взяли презентативні матеріали про наш Комплекс, про КП ПІК «Палац», про ті проєкти, які вже готові або в процесі реалізації, про тих партнерів, із якими вже співпрацюємо, а також електронну версію меморандуму – для ознайомлення. Щоб не виглядало, що ми просто приїхали просити грошей, а вже маємо певні напрацювання і готові до практичної співпраці», – каже Володимир Гайдар.

За словами керівника КП ПІК «Палац», за підсумками зустрічі вдалося зафіксувати для себе одразу кілька напрямків співпраці:

Читайте також  Кiнець епoхи долаpа: “ветеpан” Волл-Стріт пеpeдбачив майбутнє амеpиканської валюти

співпраця у сфері реставрації

Вже зараз POLONIKA опікується реставраційним процесом кількох об’єктів в Олиці (Волинська область). Вони вже мають співпрацю у царині реставрації. І ця співпраця може бути практичною: вони мають відповідних фахівців у Польщі, вони знають, як правильно проводити реставрацію, як досліджувати пам’ятки архітектури, у нас таких фахівців досить мало. Особливо мало фахівців із практичної реставрації: ліпнини, каменю, дерев’яних, металевих елементів. Донедавна у нас таких фахівців не готували. Кілька років тому у Політехніці відкрився напрям, який готує фахівців із прикладної реставрації. Тобто, школа зароджується, але практичних спеціалістів поки мало. Тому нам в будь-якому випадку треба підтягнути досвід ззовні. Чи це будуть прикладні реставратори по різних напрямках, чи теоретики, які могли б проводити майстер-класи, лекторії, круглі столи. Щоб вибрати певні вектори і надати новий виток для реставрації в Івано-Франківську.

архівна співпраця

“Ми вже підготували перелік архівів, які нас цікавлять. Можливий варіант, що спеціалісти з POLONIKA віднайдуть ті джерела, теки, документи, які нас цікавлять, а наші спеціалісти вже поїдуть вивчати їх детальніше”, – говорить Гайдар.

співпраця у культурному обміні

Передбачає спільні навчання, обмін досвідом в адмініструванні та у підготовці спільних програм для проведення культурних подій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.