Марцінків просить гроші на міст у китайців

Китайці готові профінансувати будівництво моста через Бистрицю Солотвинську. Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків під час онлайнтрансляції у фейсбуці.

«Міст буде. Більше того, прийшов висновок по безпеці руху. Є певні невеликі зауваження щодо розв’язки. Але в цілому вони погоджують. Найближчим часом будемо презентувати», – сказав Марцінків.

Як писав КУРС, у виконкомі наприкінці минулого року замовили висновок з організації безпеки руху на мості, що будується через Бистрицю Солотвинську, та звернулися до власників трьох ділянок щодо можливого викупу землі під розв’язку.

«Також веду перемовини з китайцями, Європейським банком реконструкції та розвитку, наступного тижня буду мати дві зустрічі. Вони готові профінансувати добудову нашого моста, – сказав міський голова у нинішньому ефірі. – Бо обіцяних коштів від президента і уряду, на жаль, ми бачимо, що очікувати не можна. Хоча я неодноразово звертався і до президента, і до міністра інфраструктури, і до прем’єр-міністра. Поки що обіцянки залишаються обіцянками».

З якими саме “китайцями” веде переговори Марцінків та на яких умовах вони готові кредитувати місто, міський голова, на жаль, не уточнює. Останнім часом у мерії уникають згадувати, що обіцяли збудувати міст на Пасічну коштами міського бюджету, перекладаючи провину на уряд і Зеленського. Хоча жодної публічної обіцянки забезпечити фінансування франківського мосту ні президент, ні прем’єр-міністр насправді не давали.

Довідка:
Камінь під будівництво нового моста через Бистрицю-Солотвинську до мікрорайону “Пасічна” урочисто заклали 6 травня 2016 року. Іванофранківці обрали назву моста інтернет-голосуванням – зі 150 варіантів понад 50% голосів отримала назва “Галицький”.

Масштабне будівництво запланували у три черги: перша будівництво розв’язки в районі вулиць Хіміків – Надрічна, друга – будівництво під’їзної дороги з вулиці Хіміків, третя – спорудження самого моста.

Читайте також  США виділить понад 1 мільйон доларів на розвиток безпечного інтернету в Україні

Роботи почали з кінця – з третьої черги. Тендер на будівництво моста відбувся у 2017 році. Найнижчу ціну на будівництво моста запропонувала фірма “Мостобудівельний загін №112” – 120 млн грн і виграла тендер. Згодом міське УКБ уклало угоду з ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” про додаткові роботи з будівництва мосту на 58,35 млн грн. Тобто до 178,35 млн грн.

Але депутатка від Івано-Франківська Оксана Савчук у запитах до прем’єр-міністра Олексія Гончарука та міністра інфраструктури Владислава Криклія озвучила, що ця частина коштує вже 212,3 млн грн, а загальна вартість будівництва 594 млн грн.

До речі, роботи з будівництва моста мали бути завершені до кінця серпня, але через відсутність фінансування їх перенесли на кінець року. А згодом і Марцінків заявив, що будівництво моста на Пасічну завершиться до 2021 року, якщо місто отримає кредит.

Тендер на будівництво розв’язки УКБ оголосило у квітні цього року з очікуваною вартістю майже 330 млн грн. У день, коли мав відбутися аукціон, 12 червня, тендерний комітет просто скасовує торги через нібито “виявлені порушення у частинi складання тендерної документацiї замовником“. Повторний тендер на будівництво розв’язки не оголосили досі.

Детальніше про будівництво моста читайте у матеріалі: Кар’єрний міст: як і чому дорожчає політичне майбутнє Руслана Марцінківа.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.