У найближчі роки ми відмовимося від смартфонів. І ось заради чого

Ера смартфонів закінчується. Скоро ми пірнемо в нову технореальность. У неї багато плюсів і можливостей. Але і питань до неї чимало.

2010-e без сумніву можна назвати ерою смартфона. За даними Statista за минулий десятиліття продано понад 10 мільярдів смартфонів. Станом на 2020 рік смартфонами користуються 3,5 мільярда людей або 45% жителів Землі. Джерело – Ліга.

Смартфон вплинув на все: нашу роботу, спілкування з друзями, розваги, покупки, освіта. Але протягом кількох років його ера закінчиться.

Про це можна говорити з тією ж упевненістю, як свого часу про те, що на заміну кнопковим мобілках прийдуть смартфони.

   Що ж замінить смартфони та й, мабуть, всі інші екрани?

Віртуальна (VR) і доповнена реальність (AR). Досить уявити собі легкі стильні окуляри або лінзи, які дозволяють робити все, що робить смартфон – і набагато більше.

За якістю, функціональністю і ціною пристрою віртуальної / доповненої реальності будуть готові битися зі смартфонами вже в найближчі 2-3 роки. Головною проблемою для їх швидкого зльоту і поширення, думаю, будуть зовсім не питання функціональності або ціни. А питання правового та соціального прийняття.

Стрибок технологій

Ще 3-4 роки тому технології VR / AR були дорогою і часто незручною екзотикою. Але вже сьогодні це дуже доступні і дуже якісні пристрої і платформи.

Наприклад, в 2017 ми зробили VR-тур по елітному житловому комплексу. Ігровий ноутбук для туру нам обійшовся близько $ 3000, а сам шолом віртуальної реальності з додатковими датчиками – ще близько $ 1200. Результат вражав, але цінник рішення був ще явно не для масового користувача.

А вже в 2019 році на ринок вийшов Oculus Quest – шолом віртуальної реальності. Він працює сам по собі, без комп’ютера, більш легкий, зручний, з більш якісної «картинкою» і призначеним для користувача досвідом в цілому. Всього від $ 400 (ціна в США). І він не єдиний у своєму роді і своєму ціновому діапазоні.

   де застосовувати

Уже сьогодні в віртуальної реальності доступні десятки і практичних і розважальних застосувань. наприклад:

– Ігри з повним зануренням. Хто пробував, знає, що мозок дуже швидко повністю перемикається в об’ємний віртуальний світ. Після такого досвіду звичайний екран здається абсолютно нудною альтернативою.

– багатокористувацьких ігор. Як повністю в віртуальної, так і в доповненої реальності. Хороший приклад останнього – гра «Dr. Grordbort’s Invaders »на платформі Magic Leap. Окуляри Magic Leap сканують кімнату, в якій знаходиться гравець, і накладають світ гри поверх реальної кімнати. Реальна меблі стає укриттям від віртуальних пострілів. Такі атракціони з найфантастичнішими сюжетами і світами вже цілком доступні.

Читайте також  Інноваційний бум: унікальні ідеї українців, які підкорили світ

– Всілякі тури для подорожей і освіти. Вже сьогодні ви можете подорожувати з повним, принаймні візуальним і звуковим, зануренням в далекі міста, музеї, знамениті історичні місця. Необов’язково в їх уявлення сьогодні – це можуть бути і міста Греції часів Аристотеля і Платона.

– Освіта в доповненої реальності. Уявіть собі віртуального гіда, який супроводжує вас в турі по єгипетським пірамідам. Він бачить те, що ви бачите, і розповідає про важливі речі, що на які ви дивитеся. Або вивчення фізики в такому режимі: ви дивитеся на процеси в реальному світі, наприклад, на падаюче яблуко, а окуляри показують вам фізичні формули, які описують цю подію. Або вивчаєте Венеру, “гуляючи” по її поверхні. Уже є ряд досліджень, які порівнюють звичайне навчання і навчання в VR. Останнє виявляється в середньому на 30-40% ефективнішим.

   Ще більш цікаві можливості відкриваються для бізнесу.

Можна оперативно отримувати інформацію про предметах, місцях, завдання і так далі, просто перебуваючи в певному місці. Або дивлячись на певний об’єкт. Це дуже суттєво піднімає ефективність вирішення багатьох завдань. Наприклад, ще з 2018 року аеропорт Сінгапуру почав застосовувати окуляри доповненої реальності для управління багажем з метою скоротити час його завантаження з 60 до 45 хвилин (або на 25%).

Або така ситуація. Виробнича або інжинірингова компанія обслуговує на сотнях об’єктах в різних країнах сотні одиниць і десятки моделей певного обладнання. Плинність кадрів, а обладнання дороге, і експлуатується не один рік, а то й десятки років.

Рішення VR / AR дозволяють знімати на камери очок і накопичувати досвід обслуговування обладнання. Створювати ефективні програми навчання на реалістичних віртуальних макетах для нових співробітників. Консультувати співробітників прямо на об’єктах, навіть показувати їм правильні дії – і це можуть робити фахівці з іншого міста або навіть країни.

Наступний крок – це створення універсальних платформ, де люди діляться досвідом. Ви викликаєте потрібного фахівця, з будь-якої локації, і щохвилини оплачуєте його послуги. Він буде бачити те, що бачите ви, і крок за кроком порекомендує, що робити, щоб зрозуміти і вирішити вашу проблему. Або, як мінімум, зрозуміти в чому вона полягає, і порекомендувати, до кого звернутися.

   Найближчі революції

Все вище перераховане або вже є, або може бути доступно найближчим часом. Що ж далі?

Розробники технології вже починають активно працювати над передачею тактильних відчуттів (дотиків, навантажень) віртуальної реальності. Це ще один крок до «матриці» – віртуальної реальності, яка для наших органів сприйняття практично не буде відрізнятися від реальної.

Читайте також  Корупція і смерть в пологових будинках: шокуюче розслідування (відео)

Однією з таких розробок є Teslasuit. Костюм реалістично передає відчуття, наприклад, дотик до стіни, тяжкість предметів або віддачу від пострілів.

Але плани у розробників навіть більш амбітні – збирати кращі навички, оцифровувати і передавати іншим людям. Наприклад, у боксера відмінно поставлений удар. Костюм може в точності записати цей рух і потім допомогти його відтворити іншій людині. Це буде фантастичний прорив в передачі складних навичок. Танців, бойових мистецтв, гри на музичних інструментах, так в принципі будь-яких фізичних дій.

Ще одна радикальна революція – це повна перебудова ринку зовнішньої реклами.

Очевидно, якщо об’єкт зйомки носить окуляри доповненої реальності, ніякі інші фізичні екрани, борди, знаки, вивіски і так далі йому просто не потрібні.

Далі починаються великі питання. Наприклад, хто, де і на яких підставах взагалі має право вішати рекламу в віртуальності? Google, на свій розсуд? Або конкретну будівлю, припустимо, ТРЦ? Сьогодні питання ніяк не врегульоване.

Не менш важливо, яку рекламу можна показувати. Що якщо перед дверима вашої піцерії (або навіть замість цих дверей) на окулярах клієнтів з’явиться реклама конкурента, чий ресторан знаходиться рівно через дорогу? Кому скаржитися і з ким про це говорити?

Я вже не кажу про негативні відгуки. Що, якщо цей відгук побачать не десяток Facebook-друзів, а кожен, хто підійде до будівлі ресторану? Відкликання цілком може стати фатальним.

Уже сьогодні стартапи ставлять перед собою і більш круті мети. Наприклад, сканувати активність нейронів однієї людини, передавати результат через інтернет і відтворювати цю ж активність нейронів в голові іншої людини. Тобто фактично передавати досвід і думки. Уявіть собі YouTube-блогера завтрашнього дня. Щоб бути в темі, йому доведеться ділитися не просто відео своїх пригод, а цілісним досвідом від них.

Тоді ви можете не просто подивитися по ТБ Олімпійські ігри, а зануритися в усіх деталях в досвід і відчуття олімпійського чемпіона, який після багатьох років виснажливих тренувань піднімається на п’єдестал. Цілком можливо, що такий досвід буде безцінним і змінить життя мільйонів інших людей.

Ми рухаємося в буквальному сенсі до нової реальності, невід’ємною частиною якої стане створений нами її цифровий шар, Magicverse. При цьому у віртуальній реальності ми зможемо створювати безліч світів для самих різних завдань. У цих світах ми можемо перебувати практично в будь-якому тілі – так само як сьогодні діти вибирають свої аватарки в іграх. І сприймати відчуття цього тіла.

Ще один момент. Деякі футурологи вже сьогодні називають людей зі смартфонами киборгами. А пристрої доповненої реальності цілком буквально це визначення доповнять. Адже вони дозволять бачити далеко – як біноклі, крихітні об’єкти – як мікроскоп, в різних спектрах, вночі, в тумані. Чути недоступні для вуха звуки і так далі.

Читайте також  Відставав у розвитку, але виявився генієм: як 3-річна дитина потрапила у спільноту найрозумніших

Темна сторона VR / AR

Про це, звичайно, теж потрібно сказати.

Перше – варто добре подумати, в чому власне сенс нашого життя і в чому полягає справжня самореалізація. Яке конструктивне місце в цих завданнях повинні займати AR / VR, щоб зробити їх корисними інструментами, а не руйнувати людини і відволікати від головних завдань?

Друге – приватність може зникнути від слова зовсім. Ми вже звикли до того, що телефони знають плюс-мінус все про те, куди ми ходимо, про наших інтересах, про переваги і комунікаціях.

Але уявіть собі окуляри або лінзи, які точно знають, куди ми в кожен момент часу і з якою емоцією дивилися. Звичайно, це мрія будь-якого рітейлера. І диктатора. І роботодавця. І ревнивого чоловіка. І, напевно, перш за все Google і подібних компаній, які, як ніхто, знають, що і як робити з цими даними і як на цьому заробити. Наскільки це треба нам і наскільки до цього готовий кожен з нас?

Третє – соціальні і правові норми. У цьому може бути основна проблема в поширенні AR / VR очок і інших аналогічних пристроїв. Навряд чи вашому шефу сподобається, якщо на нього десяток людей будуть дивитися через окуляри, а спеціальний додаток буде аналізувати найтонші нюанси міміки, жестів і тону розмови і відразу підказувати, де він говорить правду, де не дуже впевнений, а де і прибрехав. Навряд чи це також сподобається партнеру в стосунках. Або відвідувачам того ж ресторану. Психологічно для багатьох ця технологія буде дуже незатишною, особливо спочатку.

Четверте – непогано подбати про стійкість своєї психіки. В одній із серій «Чорного дзеркала» як раз був представлений сюжет, коли людина у віртуальній грі жахів за кілька секунд відчуває такий страх, що навіть не сходить з розуму, а помирає. Можливо, межі будуть не такими трагічними, але те, що психічне здоров’я варто захищати, це очевидно. З іншого боку, складно навіть переоцінити які приголомшливі можливості відкриваються для психотерапії і лікування найскладніших комплексів в «реальних віртуальних» ситуаціях.

Найближчі десять років в технологіях AR / VR будуть веселими, відкриють величезні можливості, створять трильйони доларів нових доходів і цінності. За цими технологіями варто стежити і застосовувати їх вже сьогодні. І робити це з розумом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.