Калушани не дали вирубати ліс

На Прикарпатті громада стала на захист лісу. У вівторок, 4 лютого, на місці зрубаного соснового лісу при в’їзді в  місто Калуш зібралися екологічні активісти, містяни, представники міської влади та держлісгоспу.

В травні 2019 року внаслідок буревію з градом був пошкоджений сосновий лісовий масив в Підгірках. Була скликана комісію міськради, яка вирішила повністю вирубати дану ділянку, близько 10 гектарів. Причина зазначена як зараження короїдом. Більше 10 років лісництво цю унікальну лісову ділянку не чистило. Рішення прийняли і вже понад 4 гектари повністю вирубали: сосна, дуб, граб. Дерево нібито заражене і підлягає утилізації. Чи проводилась по питанню вирубки оцінки впливу на довкілля голова комісії, заступниця мера Галина Романко по її словах не знає. Згідно закону, якщо вирубується більше гектара лісу, вона повинна проводитись, і включати в себе експертизу та громадські слухання. Вже один цей факт має розслідуватись прокуратурою…

Активістами ГО “ГРІНПІС-КАРПАТИ” та місцевими мешканцями слідів діяльності короїда не виявлено, все зрубане і живе дерево здорове, зрубана деревина не підлягає утилізації, а має високу комерційну цінність.

А ліс тим часом, не дивлячись на буревій і тривалу літню посуху відновлюється, більшість дерев вже зазеленіло. Він живий, і йому потрібна санітарна чистка і час на відновлення, а не тотальне знищення. На першому фото бачите дерево, яке лісоруби зрізали сьогодня зранку – повністю здорова, зелена сосна, суха деревина поруч їх чомусь не зацікавила.

На вимогу Громади шкідники заглушили бензопили, були викликані на місце Галина Романко та представники лісгоспу. Після тривалої дискусії заступниця мера пообіцяла (на словах) призупинити як мінімум на 2 місяці вирубку, до повного вияснення ситуації.

Окрім іншого, вирубка даної лісової площі загрожує в дощову пору підтопленням житлового масиву, який знаходиться нижче, що призведе до великих матеріальних втрат. Але це вже зовсім інша історія.

Читайте також  У Калуші господарі викинули собаку просто з автівки. ФОТО

Є інформація, що на вирубану ділянку вже є претенденти, для побудови розважального центру. Короїди не дрімають!

Ліс у Підгірках належить державному підприємству «Калуське лісове господарство» та розташовані на території Калуської міської ради.

Фото: Віктор Пазухін

Текст: Віктор Пазухін

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: