Нинішнім 30-річним пенсій не буде: експерти заговорили про катастрофу в Україні

Пенсії в Україні в майбутньому можуть опинитися під загрозою через стрімке старіння нації. Експерти вважають, що з кожним роком людей похилого українців ставатиме все більше, при цьому загальне число українців продовжить скорочуватися. Що буде з пенсіями в найближчі кілька десятків років, пише Styler.

Уже зараз зрозуміло, що людей покоління 1990-х і 2020-х років в півтора рази менше, ніж українців старшого покоління. Це може привести до справжньої катастрофи з виплатою пенсійної допомоги в доступному для огляду майбутньому.

Так, за даними Держстату, працюючих українців старше 40 років більше половини (50%). При цьому в ООН прогнозують, що в найближчі десятиліття скорочення населення в Україні буде відбуватися за рахунок людей працездатного віку.

До 2050 року жителів країни стане менше на 28%, при цьому українців старше 60-ти стане 32%, – прогнозує ООН.

Такі оцінки несуть серйозну загрозу для ринку праці та пенсійної системи в Україні.

Зараз на пенсію вийде покоління, яке перевищує у 1,5 рази кількість українців, які їх заміняють на ринку праці. Це реальний виклик для пенсійної системи України, – каже демограф Лідія Ткаченко, пише Сегодня.

В Україні в 2021 році після останнього етапу підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років, цей вік міняти не будуть. Така ситуація веде до того, що працювати буде нікому і пенсії платити буде нічим.

Для того, щоб уникнути кризи пенсійної системи, доведеться знову підвищувати пенсійний вік. Вже зараз експерти говорять, що 60 років дуже мало, адже в сусідніх з Україною країнах люди виходять на пенсію в 63 або навіть 65 років.

Але тут виникає наступне конфлікт – такий високий пенсійний вік не вписується в тривалість життя українців. Так, в Україні очікувана тривалість життя становить 71,6 року, в той час як в ЄС – 81 рік.

Читайте також  Пенсія пропаде у багатьох українців, які зроблять цю помилку

Варто відзначити, що в комітеті ВР з питань соцполітики вже заговорили про те, що пенсійний вік почнуть поступово підвищувати вже в 2023 або 2025 році. Крім того, готується новий законопроект про накопичувальну пенсії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.