Військо України переозброюється

За 2 попередні роки Збройні Сили України отримали 36 типів нових зразків озброєння та військової техніки

Серед зразків техніки, які протягом двох попередніх років підсилили наше військо, — бронетранспортери БТР-3, БТР-4, бронеавтомобілі КрАЗ «Спартан», стрілецька зброя «Форт», апаратні та станції зв’язку, станції радіоелектронної боротьби, системи захисту літаків та вертольотів, радіолокаційні станції тощо. Про це під час брифінгу проінформував заступник начальника Озброєння Збройних Сил України полковник Владислав Шостак.

За його словами, з початку АТО до війська поставлено 1995 одиниць основних зразків озброєння та військової техніки, понад 475 тисяч ракет та боєприпасів. Крім того, в межах надання іноземної технічної допомоги у 2015–2016 роках Збройні Сили України додатково отримали 157 одиниць ОВТ, 1165 засобів спостереження та 1194 одиниці засобів зв’язку.

У межах виконання державного оборонного замовлення вже цього року до війська поставлено 383 одиниці основних зразків ОВТ, 144 — стрілецької зброї, понад 58 тисяч ракет та боєприпасів.

5450_p_10_img_0003— У Збройних Силах України постійно тривають відомчі державні випробування озброєння та військової техніки, — наголосив полковник Владислав Шостак. — Зараз, наприклад, відбувається випробовування десяти типів безпілотних літальних апаратів та безпілотних авіаційних комплексів. Кошти на їхню закупівлю вже передбачені, тож питання лише у виборі найкращого варіанта.

Крім того, за словами полковника Владислава Шостака, тривають випробовування бронеавтомобіля «Козак-2», нової землерийної машини «ПЗМ-3», ведеться модернізація зенітно-ракетного комплексу С-125, інших зразків озброєння ППО та авіаційної техніки під вітчизняні комплектуючі.

Відповідно до затвердженого графіка відбувається й випробовування базових бронекатерів «Гюрза-М» вітчизняного виробництва. При цьому в питаннях вибору озброєння пішли шляхом його уніфікації, встановлюючи на них зброю, що використовується й на бронетехніці. При появі нових видів озброєння будуть внесені необхідні корективи.

Читайте також  Після війни. Демобілізовані атовці розповіли про своє життя у Франківську

5450_p_10_img_0001Окрім іншого, українське військо потребує й великої кількості якісної автомобільної техніки.

— Зібрані в Україні автомобілі МАЗ показали чудові результати під час випробовувань і підтвердили всі заявлені виробником характеристики, — повідомив полковник Владислав Шостак. — Крім того, виробництво автомобілів в Україні — це додаткові робочі місця, а диверсифікація поставок гарантує здорову конкуренцію між виробниками. Так військо отримуватиме лише найкращу автомобільну техніку.

Під час брифінгу було повідомлено, що Україна має підприємства, які в кооперації здатні створити бойовий літак та забезпечити його експлуатацію та супроводження життєвого циклу.

У контексті теми переозброєння війська треба сказати і про те, що деякі зразки озброєння та військової техніки після експлуатації у військах, зокрема й під час антитерористичної операції, зазнали суттєвого доопрацювання. Серед них гордість вітчизняної «оборонки» — БТР-4 «Буцефал», призначений для транспортування особового складу та вогневої підтримки у бою. Так, після низки критичних зауважень з боку військових було прийнято рішення встановити на БТР-4 силову установку іноземного виробництва — двигун німецької кампанії Deutz AG. Завдяки цьому машина стала потужнішою, маневренішою та вдесятеро збільшився ресурс її експлуатації. Крім того, в цього БТРа покращили протимінний захист, додатково зміцнивши його днище.

Під час брифінгу журналісти поцікавилися, як використовуються іноземні бронеавтомобілі «Саксон».

— Під час активних бойових дій Збройні Сили України зазнали певних втрат у бойовій броньованій техніці. Закуплені бронеавтомобілі «Саксон» були оперативно відправлені на оснащення бойових підрозділів Збройних Сил, — розповів полковник Владислав Шостак. — Зараз, коли рівень укомплектованості бойових підрозділів бойовою броньованою технікою зріс, бронеавтомобілі «Саксон» використовуються відповідно до тактико-технічних характеристик — як броньовані медичні, розвідувально-дозорні автомобілі або як мобільні бази для безпілотних авіаційних комплексів.

Читайте також  Мережу підірвала пародія про українських заробітчан в Європі

Водночас заступник начальника Озброєння Збройних Сил спростував поширену волонтерами інформацію щодо припинення постачання паливних фільтрів до комплексу ЗСУ-23-4 «Шилка». Нині в центрах забезпечення бронетанковим майном накопичено достатню кількість фільтруючих елементів, які своєчасно видаються при надходженні відповідної заявки. До речі, саме такий фільтр встановлений і в паливній системі двигунів УТД-20, 5Д20-240 до БМП (БМД) та машин на їхній базі. Відповідно до раніше укладених договорів із ВАТ «Меридіан» ім. С.П.Корольова військо отримає ще близько 1000 цих фільтрів до такого типу бронетехніки.

За словами полковника Владислава Шостака, одним із перспективних завдань вітчизняної «оборонки» є розробка нового бойового модуля для модернізованого БМП. Зокрема, поставлено завдання покращити точнісні характеристики під час одночасного застосування різних типів озброєння — гармати та протитанкового ракетного комплексу — як з місця, так і під час руху. За наявною інформацією, фахівцям підприємства цей недолік вдалося усунути, нині вже відбувається етап практичних заводських випробувань.

Джерело: http://na.mil.gov.ua/33235-vijsko-pereozbroyuyetsya

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: