Вчителі носять нагрудні відеореєстратори для фіксації поведінки учнів

Педагоги трьох британських шкіл почали носити нагрудні відеореєстратори. Мета новації – фіксувати поведінку школярів та особливості їхнього спілкування з педагогами.

Всі педпрацівники, які носять на собі відеокамери, мають на одязі позначку того факту, що може вестись відеозапис.

Директор одного з навчальних закладів Лондона, в якому запроваджена така практика, Ларрі Девіс повідомляє, що подібна практика запобігає неналежній поведінці з боку учнів, оскільки вони знають, що їх дії можуть бути зафіксовані на камеру. З часу використання відеореєстраторів діти стали поводитися набагато краще. При цьому, зазначив він, з боку учнів досі не надходило жодних скарг через постійну відеозйомку.

Міністерство освіти Великобританії заявило, що не збирає інформацію про використання відеокамер у школах і вважає, що установи мають право самостійно обирати форми контролю поведінки учнів, якщо вони не суперечать законодавству.

Відеоспостереження у школах
Слід зазначити, що і в Великобританії, і в Україні, і в більшості країн фото- й відеофіксація дій дітей закладами освіти дозволяється лише за згодою батьків.

Інша справа, що часто відеозйомку з різними цілями ведуть самі школярі – зокрема, знімаючи вчителів на уроках.

Чи можна знімати вчителя на уроці? В Україні жоден закон цього не забороняє прямо. Але є стаття проти таємного фото/відеоспостереження за людьми – пункт 3 статті 307 Цивільного Кодексу України.

Однак педагогам доцільно поінформувати школярів про те, що зйомки вчителів необхідно проводити з їх згоди (пункт 1 статті 307 Цивільного Кодексу). Також спостереження камерою людина може вважати дією, що конфліктує з такими її правами:

право на особисте життя і таємницю (стаття 301 Цивільного Кодексу);
право на повагу до честі і гідності (стаття 279 Цивільного Кодексу);
право власності (стаття 316 Цивільного Кодексу);
охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах (стаття 308 Цивільного Кодексу).
Також важливо вказати, що відеоспостереження може заважати проведенню уроку, відволікати однокласників від навчання, спричинювати порушення ними дисципліни. І цьому разі вчитель чи адміністрація школи має повне право заборонити відеозйомку.

Читайте також  Росія погрожує Польщі нападом: Дуда попередив про швидку відповідь в разі агресії

А чи впровадили б ви нагрудні відеореєстратори на педагогах свого закладу освіти?

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.