Офіс президента втручається в релігійну політику на боці Московського патріархату

Заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова називають затятим вірянином Московського патріархату

Куратором процесів у релігійній сфері в Офісі президента Зеленського є заступник голови Офісу Сергій Трофімов, колишній продюсер «95 кварталу», який не приховує своїх симпатій до російської церкви.

Про це йдеться у статті «Міжцерковну політику писатимуть сценаристи «95 кварталу?», опублікованій на сайті «Главком».

«Трофімов – затятий вірянин Московського патріархату, так би мовити афілійована особа, яка підтримує дружні стосунки і перебуває в постійному контакті з митрополитом московської церкви Антонієм (Паканичем)», – йдеться у публікації.

Видання зазначає, що Трофімов консультується з митрополитом навіть з політичних та кадрових питань, зокрема щодо призначень ключових керівників у обласних адміністраціях.

У статті як приклад наводиться візит Трофімова на Буковину наприкінці листопада минулого року. Тоді він пообіцяв батюшці московської церкви особисто вивчити випадки перереєстрації буковинських храмів, які прибічники Онуфрія і Кирила називають незаконними.

Крім того, Банкова усіляко опирається призначенню на посаду керівником Держетнополітики релігієзнавця Андрія Юраша, якого скоріше можна назвати прибічником української автокефалії, і який став переможцем відповідних конкурсів.

«Коли на Банковій з’ясували, що Юраш не втілюватиме їхню політику, то не знайшли кращого рішення, як… обнулити конкурс без пояснення причин. А Бородянському (Міністру культури – ред.) дали зрозуміти, що ігри з Юрашем потрібно припиняти», – зазначає видання.

У публікації припускається, що посада очільника Держетнополітики і релігійна політика загалом є частиною плану щодо зближення позицій Москви та Києва, у результаті якого Московський патріархат має повернути втрачені за попереднього президента позиції. А Сергій Трофімов – саме та людина, яка просуває і втілює у життя цей план, адже він відповідає за кадрову політику в регіонах. А саме там зараз відбуваються реєстраційні баталії і блокується перехід релігійних громад до Української церкви.

Читайте також  Сотня двірників вийде прибирати Франківськ до Великодня

«Трофімову згаданий план допомагає реалізовувати промосковська церковна п’ята колона. Її активність можна відстежувати за кількістю і періодичністю критики, яка в певні моменти тиражується ресурсами РПЦ…Неозброєним оком видно системну роботу», – резюмується у статті.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.