“Грип не лікується антибіотиками та народними засобами” — лікар-педіатр Ірина Семанів

Грип — це гостре інфекційне захворювання верхніх дихальних шляхів з вираженою інтоксикацією та гарячкою, яке викликається вірусом грипу. У побуті грипом часто називають будь-яку застуду, що не є вірно. Тому що, окрім власне вірусу грипу, схожі симптоми можуть бути викликані багатьма іншими (аденовіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси і т.п.).

За словами лікаря-педіатра Калуської дитячої поліклініки Ірини Семанів, захворювання, які викликаються цими збудниками дуже схожі. Тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). З цієї ж причини точно встановити, який саме збудник став причиною конкретного випадку хвороби, опираючись лише на дані огляду хворого, неможливо, інформують “Вікна”.

Із групи всіх ГРВІ особливе значення має захворюваність на грип. Зараз захворювання залишається неконтрольованою або малокерованою інфекцією, каже лікарка:

“Основне джерело грипу та ГРВІ — хвора людина, яка заразна протягом усього періоду хвороби (5-7 днів), рідше — в період одужання. Особливо небезпечні особи із стертим і безсимптомним перебігом хвороби, котрі продовжують вести активний спосіб життя”.

Розповіла Ірина Семанів про способи передачі ГРВІ та грипу. Перший із них — повітряно-крапельний, при якому слід врахувати важливу деталь:

“Як правило, радіус зони зараження навколо людини, яка занедужала становить два метри”.

Другий спосіб передачі — контактний, який довгий час залишався недоведеним. Однак він відіграє не меншу роль у поширенні простудних захворювань. Ось чому важливо мити руки і уникати дотиків рук до власного обличчя при спалахах респіраторних інфекцій.

Збудники ГРВІ досить стійкі в зовнішньому середовищі. Для успішного проникнення вірусу в організм важливий ще один фактор — кількість вірусних частин, що потрапляють в організм.

“Висока концентрація вірусів може зберігатися в закритих приміщеннях, особливо з великим скупченням людей. Тому гуляти на відкритому повітрі зовсім не є небезпечно!”, — наголосила лікар-педіатр.

Читайте також  На Прикарпатті встановили особу вболівальника, який побив суддю на футбольному матчі

Грип проявляється гострими симптомами, зазначила Ірина Семанів:

“Спостерігається висока температура тіла — до 40 градусів. Головний біль, біль в ділянці лоба, в очних яблуках. Можуть бути нудота та блювання. Незабаром приєднується біль і ломота в м’язах, суглобах. З’являється сухий, надсадний кашель, часто трапляються носові кровотечі”.

На тлі грипу можуть виникати різноманітні ускладнення: бронхіт, пневмонія, гайморит, отит тощо. Для вірусних інфекцій дихальних шляхів характерні світлі, прозорі виділення з невеликою в’язкістю. До кінця захворювання вони можуть ставати жовтуватими. Якщо ж виділення з носа або бронхів стають густими, а колір стає темно-жовтим, це говорить про приєднання бактеріальної інфекції.

Обов’язково необхідно звернутися до лікаря в таких випадках:

— Відсутність покращення на 4-ий день хвороби;

— Підвищена температура тіла на 7-ий день;

— Погіршення після покращення;

— Виражена важкість стану при помірних симптомах ГРВІ;

— Поява задишки, посилення кашлю, зниження можливості відкашлювання мокроти;

Важливо пам’ятати, що при підвищенні температури тіла допомагають парацетамол та ібупрофен. Якщо від них немає ефекту слід звернутися до лікаря. В свою чергу грип не лікується антибіотиками, гомеопатичними препаратами, імуностимуляторами та народними засобами. Основними напрямками в лікуванні ГРВІ є зниження інтоксикації, зволоження слизових оболонок і симптоматичне лікування.

Дезінтоксикація — це виведення токсинів. В цьому методі доступним для кожного є часте пиття. На питання, що можна пити, правильна відповідь — все, що подобається: чай, компот, мінеральну воду, соки і т.д. Головне – пити якомога більше. Намагатися більше їсти, незважаючи на відсутність апетиту, немає сенсу. Це може лише посилити інтоксикацію.

Зволоження слизових оболонок важливо проводити тому, що воно є необхідною умовою нормального функціонування місцевого імунітету. Для зволоження слизової носа можна використовувати спреї на основі кухонної солі або морської води.

Читайте також  На Прикарпатті помер молодий лікар, лікарня в сльозах: "Тебе буде не вистачати"

Лікарка зазначає, що симптоматичне лікування спрямоване на полегшення найбільш неприємних симптомів ГРВІ. В свою чергу профілактичні заходи допоможуть запобігти поширення інфекції і проникнення її в організм здорової людини. Тому важливо дотримуватися наступних рекомендацій.

— Уникати скупчень людей;

— Повноцінно харчуватися;

— Уникати перевтоми;

— Одягати маску на хворого;

— Регулярно провітрювати приміщення;

— Мити часто руки, користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками.

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Найкращий час для проведення вакцинації напередодні грипозного сезону — у вересні. Вакцини містять антигени трьох типів вірусу, що суттєво збільшує їх ефективність. Всі засоби медикаментозної профілактики, на жаль, не мають доведеного ефекту.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.