“Не треба все валити на тваринок”: у РНБО назвали імовірне джерело спалаху коронавірусу

Спалах нового типу коронавірусної хвороби COVID-19, а надалі і його поширення світом, могла статися внаслідок витоку в закритій лабораторії у китайському місті Ухань. Там розташована потужна лабораторія F-4, яка була відкрита в 2015 році.

Таку думку висловив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю “Українському радіо”.

“У Китаї хворих (на коронавірус, – ред.) вже за 80 тисяч, але там було місце, звідки воно все пішло – це місто Ухань, де є одна з закритих лабораторій F-4. Ми вважаємо, що саме з цієї лабораторії пішов цей витік. І не треба тут на тваринок повертатися, що це тварини, змії, тощо. Там є потужна лабораторія, яка була запущена у 2015 році. Ми вважаємо, що саме звідти стався той витік”, – сказав Данілов.

Разом із тим, секретар РНБО жодних конкретних доказів цьому твердженню не привів. Коментуючи поширену у мережі інформацію щодо того, що коронавірус може бути певним видом біологічної зброї, Данілов зауважив: “в інтернеті ми можемо знайти все, що завгодно”.

При цьому, Данілов наголосив, що влада Китаю вжила потужних заходів із локалізації недуги: “Вони закрили Ухань, тому що розуміли, що у них там відбувається”.

Зазначимо, що за інформацією ВООЗ, джерелом нового типу коронавірусу могло стати м’ясо екзотичних тварин, що продаються на ринку Ухань. Китайські вчені повідомляли, що проміжними господарями COVID-19 можуть бути панголіни.

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров’я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю – COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає – пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з’явиться не раніше, ніж через півтора року.

Читайте також  На Прикарпатті кількість звернень з підозрою на кір зросла до 3442

Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.