Ліквідація Пенсійного фонду! Що це означає і хто може залишитись без виплат

Колишній заступник глави Пенсійного фонду України Віктор Колбун вкрай негативно оцінює перспективу ліквідації Пенсійного фонду.

Ãðèâíåâûå êóïþðû è êîïåéêè íà ïåíñèîííîì óäîñòîâåðåíèè, â Êèåâå, 13 ñåíòÿáðÿ 2017 ã. Ôîòî Ðàòûíñêèé Âÿ÷åñëàâ / ÓÍÈÀÍ

Про це він заявив в коментарі “Апострофу”.

“У цьому випадку мова йде про демонтаж системи соціального страхування в Україні. Це невиправданий і дуже ризикований крок”, – сказав він.

За словами фахівця, Пенсійний фонд – це, перш за все, фахівці і технології, і далеко не факт, що вони будуть успішно вмонтовані в структури, яким передадуть функції Пенсійного фонду в разі його ліквідації. Більш того, якщо влада зважиться на такий крок, цілком можливо, що з часом доведеться відповідну структуру відновлювати.

Експерт також не виключив, що, якщо влада піде на те, щоб скасувати Пенсійний фонд, також буде скасовано єдиний соціальний внесок (ЄСВ), кошти від відрахування якого в основному і наповнюють ПФ (ідея скасування ЄСВ або його об’єднання з іншими податковими зборами в рамках планованої податкової реформи раніше також висловлювалася представниками влади, – ред).

За його словами, ліквідація Пенсійного фонду може привести до істотних затримок та зменшення пенсійних виплат.

Відповідно, без виплат ризикують залишитися ті громадяни, які обслуговувалися в ПФУ і не відкладали кошти на свій відпочинок через приватні накопичувальні фонди.

У свою чергу, президент інвестиційної групи “Універ” Тарас Козак не бачить нічого страшного в тому, що Пенсійний фонд може бути ліквідований. За його словами, в Україні у ряду структур дублюються функції з надання соціальної допомоги.

“Якщо структура (Пенсійний фонд, – ред) зникне, це не означає, що зникне інфраструктура, а люди перестануть отримувати пенсії. Вони будуть їх отримувати, як вони отримують і іншу допомогу, наприклад, субсидії”, – сказав він в розмові з виданням.

Читайте також  На Франківщині третю добу розшукують жінку

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.