З 1 квітня! Українців лікуватимуть у приватних клініках безкоштовно. Що потрібно знати

З 1 квітня вступить в силу реформа спеціалізованої медицини, в рамках якої українці зможуть за гроші Національної служби здоров’я України (НСЗУ) лікуватися в приватних лікарнях.

 

Про це повідомляє “Апостроф” з посиланням на видання “Сегодня”.

Для такої послуги у медустанови повинен бути підписаний договір з НСЗУ. Всього 108 приватних медустанов готові лікувати українців за рахунок держави.

Для лікування в приватній клініці потрібні:

Декларація з сімейним лікарем (не знадобиться для отримання екстреної допомоги);

Направлення лікаря.

Якщо сімейний лікар направляє до спеціалізованого лікаря, то пацієнт сам вибирає, до кого піде. Можна вибрати і лікаря з приватної клініки. Якщо лікарня підписала договір з НСЗУ, то консультацію і лікування оплатить держава. Саме в цьому договорі прописано, що Нацслужба заплатить за лікування пацієнта, а клініка не візьме з нього за це гроші. А якщо в лікарні попросять доплатити або докупити щось, в НСЗУ радять дзвонити на гарячу лінію 16-77.

Відзначають, що Нацслужба буде платити всім однаково: як комунальній лікарні, так і приватній. Всі комунальні та державні медустанови підписали договори з НСЗУ. У них немає іншого джерела фінансування. А от приватні клініки вже можуть дивитися на тарифи і підписувати договори тільки на ті послуги, де тарифи для них вигідні.

Наприклад, тариф на лікування туберкульозу – 20 663 грн, інсульту – 19 332 грн, інфаркту – 16 000 грн. А за консультацію спеціалізованого лікаря – 4942 грн на 100 чоловік, стоматологію для дітей – 919 грн на 100 чоловік. Тобто приватна лікарня може підписати договір тільки на лікування інсульту і не брати на себе, наприклад, консультацію спеціалізованих лікарів. Приватна клініка може надавати як кілька послуг безкоштовно, так і тільки одну. Все залежить від того, що прописано в договорі з НСЗУ.

Читайте також  Які пози можуть бути найбільш небезпечними у сексі

З 1 квітня в приватних клініках з’явиться інформація, які послуги оплатить держава. А на дверях лікарні буде показник, що тут медпослуги можна отримати безкоштовно. Пізніше відомство планує створити онлайн-карту, на якій будуть відображатися всі лікарні.

За що заплатить НСЗУ в приватній клініці

Операції на стаціонарі готові проводити за рахунок НСЗУ 11 приватних клінік. За кожну операцію вони отримають від держави 4563 грн. До цієї суми можуть застосовуватися коефіцієнти, в залежності від складності лікування.
Стаціонарну медичну допомогу, яка не включає операції, нададуть шість приватних лікарень. Їм також заплатять 4563 грн за кожного вилікуваного хворого.
Інсульти та інфаркти лікувати за рахунок НСЗУ готові дві приватні клініки. Ці послуги відносяться до пріоритетних, тому платять за них за підвищеним тарифом: за вилікуваний інсульт – 19 332 грн, а за інфаркт – 16 001 грн.
Амбулаторну медичну допомогу спеціалізованих та високоспеціалізованих лікарів готові надавати 80 приватних клінік. НСЗУ заплатить за неї 4942 грн за сто осіб.
Мамографію можна буде пройти в 18 приватних клініках. Її оплатить НСЗУ в розмірі 204 грн. За гістероскопію НСЗУ заплатить 1965 грн, її проводитимуть 19 приватних медустанов.
Повне обстеження стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки (ЕГДС) – 749 грн. Послугу за цю суму готові надавати 33 приватні клініки.
Колоноскопія буде доступна в 28 приватних лікарнях. За одну послугу НСЗУ перерахує клінікам 944 грн.
За проведення цистоскопії Нацслужба заплатить приватникам 802 грн. Таку послугу готові надавати 15 медустанов безкоштовно для пацієнтів.
Бронхоскопія – 969 грн за людину. Її можна буде пройти в 10 приватних лікарнях.
Ще чотири приватні клініки готові лікувати онкологію, ВІЛ, діабет, психічні розлади, надавати паліативну допомогу та реабілітацію. Список конкретних медзакладів, які підписали договір з НСЗУ, можна подивитися на сайті Національної служби.

Читайте також  Франківці з інвалідністю будуть безкоштовно лікуватись у чотирьох санаторіях України

Участь приватних клінік в медреформі створює конкуренцію для комунальних і державних медустанов. Куди піде більше пацієнтів, тому і буде платити НСЗУ. Це і є принцип “гроші ходять за пацієнтом”. Тому комунальним лікарням доведеться підвищувати якість своїх послуг.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.