Бджолярів Прикарпаття закликають об’єднуватися, аби вивести продукцію на міжнародний рівень

Розвиток бджільництва є одним з пріоритетів сільськогосподарської галузі Прикарпаття. Питання подальшого розвитку бджільництва обговорено на загальнодержавному форумі «Взаємодія: пасічник-аграрій – влада».

Участь у заході, який проходив у форматі відео конференції, взяли перший заступник голови обласної державної адміністрації Марія Савка, директор департаменту агропромислового розвитку Іван Андріїшин, спеціалісти головного управління Держпродспоживслужби в області, громадські організації, пасічники, йдеться на сайті облдержадміністрації.

Марія Савка зазначила, що в області утримується 143 тисячі бджолосімей і вироблено 1947 тонн меду. У розрахунку на одну бджолосім’ю – близько 14 кілограмів.

“Основне виробництво продукції бджільництва зосереджене в особистих селянських господарствах, які в більшості використовують її для власного споживання та часткової реалізації на внутрішньому ринку. Тому бджолярам Прикарпаття необхідно кооперуватися, щоб могли конкурувати із власно виробленою продукцією на внутрішніх ринках України і за її межами”, – каже Савка.

Крім того, на форумі порушили актуальні питання щодо запобігання отруєнь бджіл в сезоні 2020 року та необхідності змін до законодавства, роль асоціацій у співпраці пасічник – аграрій – влада.

Проінформовано про алгоритм здійснення державного нагляду і контролю у сфері застосування засобів захисту рослин та ветеринарної медицини, а також обговорено питання реалізації в поточному році державної програми підтримки галузі бджільництва.

Розглядалося питання про стан ринку продукції бджільництва, сучасні інструменти продажу та перспективи експорту вітчизняного меду. Йшлося про наукове забезпечення та підготовку кваліфікованих кадрів для галузі бджільництва. Надано роз’яснення про спрощення реєстрації пасік та обговорено проєкт наказу щодо гігієнічних вимог до потужностей з виробництва продуктів бджільництва.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.