Знайдена найтемніша галактика у Всесвіті

Група астрономів виявила унікальну галактику, що практично не містить зірок, а маса її порівнянна з масою Чумацького Шляху. На основі спостережень фахівці дійшли висновку, що об’єкт, який отримав назву Dragonfly 44, на 99,99 відсотка складається з темної матерії.

1

Dragonfly 44 настільки тьмяна, що ховалася від поглядів науковців багато десятиліть і була виявлена ​​лише в 2014 році, коли астрофізики за допомогою потужностей обсерваторії Кека й Джеміні на Гаваях відкрила цілу групу галактик у скупченні Волосся Вероніки в 320 мільйонах світлових років від нас.

Дослідники виміряли швидкість переміщення зірок усередині Dragonfly 44, щоб розрахувати її масу. “Рух світил може допомогти визначити кількість матерії в галактиці”, – говорить один з дослідників, Пітер ван Доккум з Єльського університету.

Розрахунки показали, що швидкість руху зірок у галактиці в середньому становить близько 47 кілометрів на секунду. На основі цих результатів науковці підтвердили, що маса Dragonfly 44 близька до маси Чумацького Шляху й дорівнює приблизно 1 трлн мас Сонця. При цьому на світила припадає лише 0,01% цієї маси, решта – невидима темна матерія.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.