Сім’я українця, який помер від COVID-19, розповіла, як намагалася його врятувати

Зять померлого розповів, що його тесть помер від коронавируса, а теща все ще в лікарні

Дмитро Соболь, співробітник київського агентства DTF Agency, розповів в Facebook, як на даний момент в Україні стан справ зі своєчасним тестуванням на коронавірус і допомогою хворим.

У Дмитра 27 березня помер тесть. За словами чоловіка, він в точності слідував рекомендаціям МОЗ, які свідчать:

– не займайтеся самолікуванням, телефонуйте сімейного лікаря;
– пацієнт загинув так як звернувся дуже пізно, не мовчіть про симптоми;

За словами Дмитра, його тесть і теща живуть в Івано-Франківській області, у них був контакт з сім’єю з села Вовчковци, члени якої повернулися напередодні з Італії і «сидять вдома» з високою температурою. Про це вони повідомили 20 березня, згадавши, що у обох кілька днів тримається температура, але у тещі 38 градусів і сильний кашель.

Вони звернулися до сімейного лікаря, але та змогла проконсультувати пару тільки по телефону, так як сама хворіє і перебуває вдома. Вона порекомендувала пити більше рідини і запевнила, що в госпіталізації потреби немає.

У швидкої парі відмовили в госпіталізації, порекомендувавши звернутися до сімейного лікаря. Але “батьки через знайомих звернулися в інфекційну лікарню, де лікар, послухавши їх обох зробила висновок: у матері сильні хрипи, прописала антибіотики, лягає в лікарню не обов’язково. Батько здоровий”, – пише Дмитро.

Теща і тесть вирушили додому. Рентген їм не робили, аналізи не брали. Їхня сім’я зверталася за всіма можливими «гарячих ліній», але всюди говорили: “Ви зробили все правильно, ваших батьків повинні особисто оглянути і потенційно госпіталізувати, спілкуйтеся з сімейним лікарем”.

На заперечення, що сімейний лікар недоступний – була відповідь: “Телефонуйте сімейного лікаря. Ми працюємо по чіткої інструкції і такого у нас не прописано”.

Читайте також  У Франківську встановили особу збоченця, який показував дітям геніталії

Але госпіталізації все-таки вдалося домогтися через головлікаря Снятинської лікарні. Тещу Дмитра відвезли в Коломийську районну інфекційну лікарню.

А 24 березня з’ясувалося, що сім’я, з якою контактували тесть і теща Дмитра, госпіталізовані з підозрою на коронавірус. А стан тестя – погіршився, але сімейний лікар знову дала ті ж рекомендації, що і раніше, без госпіталізації. Тещі після довгих дискусій з лікарями зробили експрес-тест на коронавірус, який дав негативний результат і ПЛР-тест.

27 березня Дмитру подзвонив тесть і повідомив, що він в лікарні в Коломиї в тяжкому стані і його забирають в Івано-Франківськ. А через годину від лікарів Дмитру повідомили, що його тесть помер в машині швидкої допомоги.

Також з’ясувалося, що тещі обіцяний ПЛР-тест не зробили, тому що “порахували, що це не потрібно після експрес-тесту”, – пише Дмитро. Але в ситуації, що склалася вищевказаний тест був все-таки зроблений і показав, що теща Дмитра хвора коронавірусів. Її відправили до лікарні в Івано-Франківськ.

Але історія мала продовження. Зокрема, з’ясувалося, що в Коломийській районній інфекційній лікарні є апарат штучної вентиляції легенів, але він до цих пір не роздрукований, а персонал не навчений ним користуватися, – стверджує Дмитро. Також він розповів, що сімейний лікар його тестя і тещі просто боїться оглядати пацієнтів, тому що у неї немає захисного костюма. А після негативного експрес-тесту тещі, лікарі спілкувалися з нею без захисних костюмів, так що теоретично вона могла заразити і медиків, і сусідів по палаті.

Де знаходиться тіло померлого, сім’я змогла з’ясувати тільки через добу. А посмертний тест зробили після того, як сім’я наполягла, інакше, за словами Дмитра, його смерть списали б на пневмонію.

Читайте також  «У сезон ціни множать на три. Лише після 10 січня стають на свої місця». Найдешевший готельний номер у сколівських Карпатах — 5 тисяч гривень за добу!

За підсумком, шурин Дмитра перебуває з родиною в лікарні з 28 березня і результатів тестів на коронавірус все ще немає.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.