Що треба знати франківцям про нові умови надання субсидій у 2016 році

Підвищення цін на комунальні послуги змусило безліч сімей в Івано-Франківську подавати документи на призначення субсидії.
24057319 (11)

Та не встигли прикарпатці більш-менш розібратися з попереднім субсидійним ребусом, як чиновники придумали новий. Тож, кореспонден вирішив розібратися у тонкощах отримання субсидії на опалювальний сезон 2016-17 років.

У Департаменті соцполітики пояснюють, що з травня вступили в дію ряд суттєвих змін при призначенні субсидії через Постанову Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319.

Перш за все зміни стосуються призначення субсидій особам, які мають право на пільги, цією постановою передбачено, що особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії, їм не нараховуються відповідні пільги.

В Департаменті також зауважують, що відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік (замість трьох місяців), а субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, яка призначається у I кварталі, – на підставі доходу за перші три квартали попереднього календарного року.

Що ж стосується працездатних осіб, які не працюють і середньомісячний дохід яких менший прожиткового мінімуму, до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму.

Для осіб з сімей у складних життєвих обставинах (за рішенням комісії), студентів денної форми навчання (які не отримують стипендію) та осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості (і не отримують допомогу) до сукупного доходу за кожен місяць враховується дохід у розмірі прожиткового мінімуму.

Перелік доходів, які не враховуються до сукупного доходу поповнився державною соцдопомогою на дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування і щомісячною допомогою внутрішньо переміщеним особам.

Читайте також  "Ярковиця" виділила 400 000 грн на апарати ШВЛ для Франківської ЦМКЛ

Також скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій крім здійснення одноразової дороговартісної покупки (на суму понад 50 тис. гривень):

  • наявність у власності двох житлових приміщень;
  • наявність у власності двох автомобілів;
  • наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;
  • здача в найм житлового приміщення;
  • здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів;

Варто зауважити, що зміни торкнулися і умов припинення виплати субсидії. Зокремавтратити субсидію можна у випадку:

  • несплати за надані послуги;
  • у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що  унеможливлюють  надання  субсидії (смерті);
  • подачі недостовірних даних про  доходи та майновий стан;
  • якщо  під  час  вибіркового  обстеження матеріально-побутових  умов  домогосподарства  державним  соціальним інспектором виявлено  ознаки порушення норм законодавства щодо призначення субсидії, які вплинули  (могли  вплинути)  на  право  призначення  субсидії  або визначення її розміру.

У двох останніх випадках люди зобов’язані повернути суму субсидії, яка нарахована з порушенням.

Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи соцзахисту самостійно розраховують субсидію для домогосподарств, які її отримували в минулому періоді. Проте, громадяни зобов’язані у цьому випадку протягом місяця проінформувати органи соцзахисту про всі зміни, які можуть вплинути на розрахунок і надання субсидії.

Як розповіли кореспонденту у департаменті соцполітики, станом на початок серпня субсидії отримували 32 657 франківських сімей. Від початку року відмовили тільки 49 заявникам. Що ж стосується розміру субсидій, то він становить від 64 копійок до 1364 грн

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.