Польща вирішила вийти з карантину: що потрібно врахувати Україні

Перші випадки COVID-19 в Україні та Польщі були діагностовані практично водночас – на початку березня. Однак якщо в нашій країні епідемія зараз перебуває в розпалі, то поляки вже заговорили про поступове скасування карантину починаючи з 20 квітня.

OBOZREVATEL пропонує читачам дізнатися про те, як сусідня держава планує виходити з “коронавірусної” кризи.

Що дозволять у Польщі насамперед?
З ініціативою поступового зняття обмежень з 20 квітня виступили прем’єр-міністр польщі Матеуш Моравецький, а також міністр охорони здоров’я Лукаш Шумовський.

На першому етапі польська влада має намір:

дозволити переміщення громадян із розважальною метою (за умови збереження соціальної дистанції).

Відкрити для відвідування ліси та парки. Однак дитячі майданчики, як і раніше, залишаться закриті.

Дозволити відвідування церков (за умови, що на 15 кв. м буде один парафіянин).

Дітям віком понад 13 років можна буде перебувати на вулиці без нагляду дорослих.

Відновити роботу торгівлі за новими правилами: у приміщеннях до 100 кв. м – чотири особи на один касовий апарат, більш як 100 кв. м – одна особа на 15 кв. м.

Польський уряд підкреслив, що це тільки перший етап послаблення карантину. Що стосується наступних дій, то вони будуть ухвалюватися на основі аналізу рівня захворюваності, ефективності системи охорони здоров’я, а також виконання санітарних норм населенням. Імовірно, остаточний вихід Польщі з карантину буде поділений на чотири періоди.

“Ми бачимо, що польське суспільство добре реагує на карантинні обмеження. Ми переконані, що деякі з них можна раціонально послабити. Боротьба з коронавірусом на цьому не закінчується, але ми переходимо в контрнаступ. Ми перебуваємо в абсолютно новій реальності, яка, на жаль, буде з нами довгий час, і ми повинні навчитися жити в ній”, – зазначив Моравецький.

Зі свого боку Шумовський закликав громадян не зловживати скасуванням деяких обмежень, щоб ситуація не відкотилася назад до гірших показників.

Читайте також  “Захочу народжу ще…”: Горе-матір намагалась продати 3-місячного сина, заради нового будинку

“Деяке ослаблення, яке буде застосовуватися з понеділка (можливість піти в ліс або парк), дозволяє нам дихати вільніше. Але давайте використовувати все з розумом. Це не стимул бути в цих місцях. Ми повинні максимально ізолювати себе”, – закликав очільник польського Міністерства охорони здоров’я.

Що відбувається в інших країнах ЄС?
Уряд Чехії продовжив дію надзвичайного стану до 30 квітня, проте ввів низку послаблень, зокрема нові винятки з правила обов’язкового носіння масок.

Також з 9 квітня влада відновила роботу велосипедних магазинів і майстерень з їх ремонту, магазинів товарів для дому та садівництва, а також будівельних матеріалів. Ще тут планують відкрити більше закладів торгівлі протягом наступного тижня, проте поки не уточнюється, яких саме.

Тим часом в Іспанії з 13 квітня запрацювали підприємства, що не належать до критичної інфраструктури, зокрема в сфері промисловості та будівництва.

А прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що книгарні, магазини канцтоварів і ті, які торгують дитячим одягом, можуть відкритися з 14 квітня.

Що стосується Данії, то там із 15 квітня відновили діяльність дитячі центри та школи для учнів першого та п’ятого класів.

Зі свого боку Німеччина розглядає можливість пом’якшити карантин з 19 квітня, а Франція поки має намір зберегти “блокування” щонайменше до 11 травня.

Як повідомляв OBOZREVATEL, регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я в Європі Ганс Клюге попередив, що зараз регіон стоїть на порозі піка пандемії COVID-19, а тому повинен бути дуже обережний у питаннях послаблення карантину.

Читайте також  Затриманого на хабарі директора ЦНАПу на Верховинщині визнавали кращим держслужбовцем

Готуємось до свята Великодня, залишаючись вдома. На нашому розділі Промокоди можна оформити доставку великодніх комплектів безкоштовно, а також придбати все найнеобхідніше із приємними знижками.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.