Патологоанатом: розтин померлих від COVID показало, що це не пневмонія. А у тих, хто вижив прогнозують ускладнення

У хворих на новий коронавірус розвивається не пневмонія в “чистому вигляді”, а щось зовсім інше. При розтині у померлих пацієнтів, спостерігалося ураження стінок судин, а в клітинах крові – ураження гемоглобіну.

“Це ніяка не пневмонія. Для пневмонії характерно запальне походження захворювання з мікробним або мікробно-вірусним збудником або з формуванням складної асоціації збудників, після чого розвивається місцевий запальний процес”, – розповів лікар-патологоанатом, клінічний фармаколог Олександр Едігер.

Пояснюючи хід звичайної пневмонії, медик уточнив, що “запалення при цьому має досить обмежений за часом процес, і у цього процесу повинен бути результат. Результатів може бути кілька, в самому крайньому випадку – фатальний кінець, смерть хворого”

А при інфекції, що розвивається у заражених коронавірусом, відбувається ураження стінок судин і клітин крові. Виходячи з отриманої інформації і попередньої аналітики, самі легені у таких пацієнтів не є органом-мішенню N1, але взагалі багато органів стають мішенню.

Уражаються рецептори, які є не тільки в легенях, а й в судинах і в травному тракті.

Вірус вражає гемоглобін в еритроцитах. Звідси ми і маємо цей самий гіпоксичний синдром, коли утворюється нестача кисню, додав патологоанатом.

“Я бачив уже чоловік 15 живих і 7 випадків загиблих, як патологоанатом я детально їх розглянув і можу сказати, що це не пневмонія в чистому вигляді. Цей висновок є принципово важливим. Ми маємо справу з дуже специфічним ураженням легень. Цей вірус влаштував нам купу сюрпризів “.

Раніше фахівці з Гонконгу повідомляли, що пацієнти, які перехворіли на коронавірус у важкій формі, стикаються з серйозними ускладненнями. У таких пацієнтів спостерігається зменшення обсягу легень, погіршення роботи мозку. Доктор Оуен Цанг Так-інь, керівник Центру інфекційних захворювань при лікарні принцеси Маргарет, заявив, що у деяких виписаних пацієнтів було зафіксовано зниження функціональності легень на 20-30%.

Читайте також  "Вірус почав "вимикати" імунітет, людей атакують їхні бактерії, грибок деформує легені": лікар про наслідки штаму "Омікрон"

Можливо, це призведе до розвитку ідіопатичного легеневого фіброзу – захворювання, при якому легенева тканина замінюється на сполучну (утворюються як би рубці), і в результаті легені втрачають здатність захоплювати кисень. Є безліч чинників, які можуть привести до розвитку фіброзу, і, можливо, один з них – вірус, але щоб підтвердити це, поки не вистачає систематизованих клінічних даних.

Крім ураження легень новий вірус атакує і серцевий м’яз. У багатьох пацієнтів з коронавірусною інфекцією з’являються ускладнення на серце. Деякі летальні випадки пов’язані саме з цим. За даними кардіологів, такі пошкодження спостерігаються приблизно у кожного п’ятого пацієнта без ознак серйозних легеневих проблем.

Дані фахівців Фонду медичної освіти і наукових досліджень Майо (США, штат Міннесота) свідчать, що у частини пацієнтів такі зміни є наслідком запальної реакції, а у інших відбуваються через виникнення вогнища COVID-19 в серцевому м’язі. У заражених виявляються дві проблеми, пов’язані з роботою серцево-судинної системи: серцева недостатність і аритмія, яка може бути викликана побічними ефектами ліків, що приймаються для лікування коронавирусной інфекції.

У зв’язку з такими наслідками лікарі настійно рекомендують громадянам регулярні фізичні вправи. Вони можуть допомогти уникнути не тільки ускладнень на легені при коронавірусі, але і проблем з серцем. Заняття спортом сприяють виробленню потужного антиоксиданту, відомого як “позаклітинна супероксиддисмутаза” (EcSOD). Даний антиоксидант призводить до зміцнення організму і його захисту від вільних радикалів, говорить доктор медичних наук з Університету штату Вірджинія і директор Центру досліджень скелетних м’язів в Центрі серцево-судинних досліджень UVA Чжен Ян.

Вчені Каліфорнійського університету прийшли до висновку, що “новий коронавірус і імунологічна відповідь господаря можуть безпосередньо впливати на мозок і поведінку людини”.

Читайте також  У Франківській обласній інфекційній померла ще одна жінка. Чи був у неї коронавірус – з’ясовують

Як зазначається в науковій роботі, опублікованій в виданні Science Direct, після минулих пандемій грипу та спалахів інших вірусних захворювань, такі ускладнення були описані протягом досить різних періодів часу. Одні проявляються через кілька тижнів після гострих респіраторних симптомів, інші – через десятиліття після внутрішньоутробного впливу вірусної інфекції, коли вже в зрілому віці у людини раптом виникає шизофренія.

Після спалаху “іспанки” зросла кількість випадків летаргічного енцефаліту. А епідемії атипової пневмонії або свинячого грипу мали наслідком зростання числа страждаючих енцефалітом, нарколепсією, синдромом Гієна-Барре і іншими нервово-м’язовими захворюваннями. Довгострокові нервово-психічні ускладнення після інфекції SARS-CoV-2 в даний час невідомі і залишаються спостерігаються протягом наступних декількох місяців або років.

І вже з’являються дані про гострий стан, пов’язаний з порушенням роботи центральної нервової системи у людей, що перехворіли коронавірусною інфекцією.

Наслідки таких ускладнень для громадської охорони здоров’я можуть бути значними. Тому так важливо, зараз розуміння траєкторії і характеристик нервово-психічних наслідків, що виникають в результаті інфекції CoV-2, і виявлення патогенетичних механізмів їх розвитку для боротьби з цими наслідками.

Депресія, тривога і пов’язані з травмою симптоми були пов’язані зі спалахами захворювань, але залишається неясним, чи пов’язані ці ризики з вірусними інфекціями як такими або з імунною відповіддю господаря. Вірусні інфекції можуть передувати розвитку аутоіммунітета у вразливих людей. Вірусна інфекція створює запальне середовище, яке сприяє імунній реакції і сприяє розширенню антитіл до господаря або лімфоцитів, які реагують як з вірусним антигеном, так і з самоантігеном.

Дослідники настійно закликають біомедичне співтовариство звернути увагу на необхідність моніторингу нейропсихіатричних симптомів у пацієнтів, що піддаються впливу нового вірусу, в тому числі в утробі матері, протягом усього періоду розвитку, щоб в повній мірі оцінити і пом’якшити довгостроковий згубний вплив вірусу на мозок і поведінку.

Читайте також  В Україні госпіталізували трьох людей з підозрою на коронавірус

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.