Марцінків відвідав місця проживання ромів і пообіцяв їм одяг, їжу, медичну та правову допомогу (ФОТО)

28 квітня в Івано-Франківську за ініціативи голови «Об´єднання ромів Ужгорода» та депутата Ужгородської міської ради Мирослава Горвата відбулася зустріч з міським головою.

Вони відвідали місця проживання циган із Закарпаття – квартири та житлові будинки, які вони орендують, та соціальні заклади міста, де роми перебувають на обліку та проживають у соціальних кімнатах.

Ще одне місце компактного поселення ромів, до якого навідалися Р.Марцінків та М.Горват, – лісовий масив у одному з мікрорайонів міста, де цигани живуть впродовж останніх двадцяти років, пише “Закарпаття онлайн”.

Більшість ромських родин займаються тимчасовими підробітками.

Як повідомив М.Горват, міський голова Івано-Франківська наголосив, що допомагає і готовий всіляко допомагати ромським родинам соціалізуватися, влаштовувати дітей до школи. У складних умовах карантину, наголосив голова, соціально-економічні проблеми ромів є ще важчими. Тому соціальні заклади готові до надання різного роду допомоги для осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Також Руслан Марцінків наголосив, що він відкритий до подальшого діалогу та спільної роботи з циганською громадою, яка проживає в Івано-Франківську. Зокрема, він пообіцяв допомогти у забезпеченні харчуванням та одягом, сприяти у наданні правової та медичної допомоги. Він погодився, що усі наявні проблеми потрібно вирішувати не радикальними заходами.

Зі слів Мирослава Горвата, дуже важливим моментом було особисте спілкування як з Русланом Марцінківим, соціальними працівниками та власне ромами. Найголовніше, що обидві сторони конфлікту напрацювали спільні позиції щодо вирішення комплексу питань, пов’язаних з проживанням представників циганської народності в Івано-Франківську. Мирослав Горват зазначив, що має постійний зв’язок як з міським головою, так і тамтешніми ромами. Подібні ситуації, коло цигани масово виїжджають у великі міста України у пошуках кращого життя, є типовими не тільки для Івано-Франківська. Ця проблема існує роками і часом її просто неможливо вирішити на місцевому чи регіональну рівні. І по сьогодні багато циганських родин існують взагалі без жодних особистих ідентифікаційних документів.

Читайте також  "Батьківщина" підтримала Руслана Марцінківа на виборах міського голови Івано-Франківська

На думку М.Горвата, держава повинна комплексно підійти до вирішення найболючіших проблем циганських громад, і насамперед – соціально незахищених груп в середовищі ромів.

Нагадаємо, 21 квітня під час щотижневої оперативної наради Марцінків доручив правоохоронцям “запакувати” і вивезти ромів з міста на Закарпаття.

Дізнавшись про це, коаліція ромських неурядових громадських організацій України, які опікуються захистом прав ромської меншини в України, звернулася до органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківська й особисто до мера міста Руслана Марцінківа через його антиромські настрої.

Пізніше Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про відкриття провадження через заклик мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа вивезти ромів з міста.

23 квітня в ефірі “Західний полюс” мер пояснив, що йшлося про 20 осіб з Іршавського та Свалявського районів Закарпатської області, які ходять містом, порушують карантин і чіпляються до людей. Марцінків попросив вибачення за емоційний виступ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.