В Україні скасували “зарплатне рабство” з картками

В Україні з 1 січня 2021 року співробітники зможуть отримувати зарплату на картку будь-якого зручного їм банку – незалежно від того, з якою установою співпрацює роботодавець.

Про це повідомили на сайті Національного банку України. Це було досягнуто за рахунок зміни формату зарплатної відомості – її заповнення буде універсальним завдяки номеру IBAN.

“Після запровадження в Україні міжнародного номера банківського рахунку роботодавець отримав змогу формувати відомість на зарахування заробітної плати працівникам із зазначенням номера рахунку працівника за стандартом IBAN, у тому числі рахунку, який працівник самостійно відкрив у банку за власним вибором”, – повідомили в НБУ.

В Нацбанку нагадали, що саме працівник, а не роботодавець, має право самостійно обирати банк, що обслуговуватиме його рахунок.

“Таке право передбачене законодавством про оплату праці і ми хочемо, щоб воно дійсно реалізовувалося на практиці. Адже це стимулюватиме банки до конкуренції, сприятиме підвищенню рівня обслуговування клієнтів та розширення спектру банківських послуг”, – прокоментував заступник голови НБУ Сергій Холод.

Також відреагував і автор ініціативи ексміністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет. У своєму Telegram-каналі він назвав існуючу систему “зарплатним рабством”. І зазначив: спочатку планувалося, що зміни набудуть чинності вже у травні 2020 року.

Dubilet
Ура! НБУ таки принял постановление, которое поможет побороть “зарплатное рабство”.

Украинцам будет гораздо легче “уговаривать” бухгалтеров отправлять деньги на карты того банка, который им удобен, а не того, с которым у предприятия заключен зарплатный проект.

Достигается это за счет того, что изменяется формат зарплатной ведомости — ее заполнение будет универсальным благодаря номеру IBAN.

К сожалению, вступает в силу лишь с начала 2021 года, а не с мая, как мы планировали изначально.

Читайте також  Українців попереджають про нову шахрайську схему

Напомню, что этот проект мы стартовали еще в прошлом году вместе с Минфином и Вадимом Ходаком.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.