Чому італійці помирали, як мухи або Останній удар по міфу про вірус-вбивцю: Вся правда про коронавірус

“…летальність у вірусу мізерна…” – замість епіграфа

“…Спершу західний світ дивився на чергове« Китайське диво» навіть з деякою снобістської іронією. Але тільки до тих пір, поки не почалося італійське пекло. Так як зараз найстрашніше позаду, і це вже не виглядає биття  лежачого, я, нарешті, можу сказати все, що думаю (і знаю) про італійську медицину, вірніше, про її імітацію.
За даними Європейського центру по контролю за захворюваннями (ECDC) за 2015 рік у Нідерландах від лікарняної пневмонії померло 206 осіб. А в Італії за той же рік – 11.600! Коли я побачив ці дані, то, чесно кажучи, не здивувався. На початку 2000-х я проводив клінічні дослідження в кращих медичних центрах 11 європейських країн, включаючи три італійських університетських клінік. Дві з них дуже погано впоралися з досить простим протоколом, а третій центр мені довелося зі скандалом закрити – за приписки, антисанітарію і абсолютну безграмотність лікарів. Зате у їх патриція-головлікаря, до якого без космічного хабара і в приймальню НЕ зайдеш, був традиційний набір понтів: золоті рамки з дипломами на латині, скульптурка Джакометті на столі, шайба від Одемара Піге на аристократичному зап’ясті…
І тому я ніколи не дивувався, наприклад, тому, що в австрійських клініках половина пацієнтів – це багаті італійці з Ломбардії, П’ємонту, Тревізо і Венето, які дружно рвонули лікуватися по інший бік Альп – подалі від рідних ескулапів. Тим більше, що вдома – ще й найбільш забруднене в Європі повітря…”

“На мій погляд, дискутувати з практичними лікарями на тему коронавіруса і прийнятих проти нього заходів – справа марна. Мозок будь-якого клініциста влаштований таким чином, щоб спробувати вилікувати ВСІХ, кожного хворого. Для нього за кожною одиницею в масиві семизначних показників смертності – конкретне життя, і головне завдання – забезпечити її максимальну тривалість і якість, нехай навіть 80-річного напівсліпого діабетика з ампутованими стопами і на діалізі! і він, романтик-ідеаліст, природно чекає від влади заходів, які направле ни на те, щоб якомога менше пацієнтів у важкому стані звалилися на його голову і при цьому вітає (або принаймні не заперечує), щоб це вийшло за всяку ціну, хай навіть за рахунок здорових людей. І саме тому я, коли в соцмережах намагаюся розвінчати цей ВООЗівський-китайський разводняк, частенько отримую докори від своїх колег «з поля бою», навіть від тих, з ким багато років приятелюю в реальному житті: все, як під копірку, пишуть щось типу: «Розкажи про те, як безпечний COVID-19 лікаря з Бергамо або Комунарка!» або «Приходь до мене, попрацюй в протичумному костюмі доба через три!» Так прийду я, прийду, якщо даси працювати без цього маскараду!”

Далі підкатом я приведу цілком довгий, але абсолютно приголомшливий, просто кричущий текст цього лікаря. І раджу прочитати його також повністю! Щоб самому дати оцінку тій НЕ епімедіомілогіческую, а чисто політичну дурь, яка твориться зараз в світі.

В кінці грудня 2019 року (у саму що ні на є звичайну пору для сезонного грипу) в китайській провінції Хубей починають хворіти і вмирати від гострої респіраторної інфекції. І тут Китай, який ніколи не славився особливим занепокоєнням з приводу втрат власного населення (скоріше, навпаки!), Влаштовує на весь світ грандіозне реаліті-шоу, про те, як Голова Сі виявляє світу чергове «Китайське диво»: за допомогою жорстких карантинних заходів в осередку інфекції, блискавичного будівництва лікарень та блокування кордонів він перемагає Дракона: епідемія погашена, лікарняні модулі размонтіруйте, а відважний Голова спокійно, без маски, відвідує врятований від мирової виразки регіон.

Пропагандистські репортажі з Китаю, сценарієм, режисурі та операторського мистецтва яким позаздрив би не тільки Стівен Спілберг, а й сам Федір Бондарчук, були настольно переконливими, що не тільки населення Китаю (для якого цей моноспектакль, мабуть, і був призначений в першу чергу), але і вся планета повірила в абсолютну, ні разу не наукову фантастику: в те, що країна з майже півторамільярдним населенням, де кожні дві секунди злітає і сідає літак, а по найдовшій у світі швидкісної залізничної мережі носяться поїзда під 350 км/год, вдалося вольовим методом зупинити поширення повітряно-крапельної інфекції і локалізувати її в одній провінції, причому, під час китайських новорічних канікул! Особисто для мене це не більш правдоподібно, ніж врятувати село від комарів, обнеся місцеве болото сіткою Рабица.

Спершу західний світ дивився на чергове «Китайське диво» навіть з деякою снобістської іронією. Але тільки до тих пір, поки не почалося італійське пекло. Так як зараз найстрашніше позаду, і це вже не виглядає як бити лежачого, я, нарешті, можу сказати все, що думаю (і знаю) про італійську медицину, вірніше, про її імітацію.

За даними Європейського центру по контролю за захворюваннями (ECDC) за 2015 рік у Нідерландах від лікарняної пневмонії померло 206 осіб. А в Італії за той же рік – 11.600! Коли я побачив ці дані, то, чесно кажучи, не здивувався. На початку 2000-х я проводив клінічні дослідження в кращих медичних центрах 11 європейських країн, включаючи три італійських університетських клінік. Дві з них дуже погано впоралися з досить простим протоколом, а третій центр мені довелося зі скандалом закрити – за приписки, антисанітарію і абсолютну безграмотність лікарів. Зате у їх патриція-головлікаря, до якого без космічної хабара і в приймальню НЕ зайдеш, був традиційний набір понтів: золоті рамки з дипломами на латині, скульптурка Джакометті на столі, шайба від Одемара Піге на аристократичному зап’ясті…

І тому я ніколи не дивувався, наприклад, тому, що в австрійських клініках половина пацієнтів – це багаті італійці з Ломбардії, П’ємонту, Тревізо і Венето, які дружно рвонули лікуватися по інший бік Альп – подалі від рідних ескулапів. Тим більше, що вдома – ще й найбільш забруднене в Європі повітря.

Французькі та іспанські лікарні якщо і відрізняються від італійських в кращу сторону, то, з мого досвіду, на жаль, не набагато, і повторення італійської трагедії виявилося цілком можливо (до речі, всі чомусь забули колапс іспанських шпиталів під час минулої і позаминулої епідемій грипу).

І ось, коли кілька мільйонів відпускних китайців, шмаркаючи і кашляючи (вони це зазвичай роблять голосно і, не прикриваючись) дружно вишикувалися в чергах до Уффіці, Лувру і Прадо – розпочався Другий Сезон реаліті-шоу, який, напевно, став сюрпризом навіть для автора сценарію Першого Сезону – Голови Сі.

Вірус спершу поширився в Італії, потім він переповз через Альпи – на тірольські і баварські апрески, на рейнські карнавали, Малаховка-Кратово-Бронниці, далі – з усіма.

Якби не було Першого (китайського) сезону реаліті-шоу – то все, напевно, розвивалося б по щорічному стандартному сценарію епідемії сезонного грипу. Сама по собі така епідемія щорічно забирає сотні тисяч життів, в країнах з кращою організацією медичної допомоги  більш професійним медперсоналом і більш жорсткими правилами гігієни смертей було б на порядок менше (в Німеччині, наприклад, іноземних пацієнтів ніколи не госпіталізують і не проведуть з ним жодної інвазивної маніпуляції, поки не перевірять його мазок на MRSA – мультирезистентний стафілокок, і тільки у винятковому, невідкладному випадку його помістять в спеціальний блок і оперувати будуть в спецопераціонній, ще не Чекаючи результатів посіву). В інших країнах (південніше і помедітерраністей) – померлих було б традиційно більше. Через 2-4 тижні пік епідемії почав би спадати, більшість населення запрацювало, або, як його називають в Німеччині, «стадний» імунітет, і все б були вільні до соплів наступного сезону.

Читайте також  Її в6или… Телеведучий Костянтин Грубич показав фото своєї загиблої 17-річної доньки…

Але на цей раз все пішло по-іншому. Після того, як спершу весь світ – хто з сарказмом, а хто в побожному жаху – поспостерігав за китайським дивом, з’явилися нові репортажі – вже з Італії. Спершу одна і та ж координатор (не лікар, що не медсестра, а адміністратор, яка просто сиділа за комп’ютером і реєструвала новоприбулих хворих) кочувала від каналу до каналу і декламувала один і той же завчений пафосний текст про те, як вона цілодобово працює, рятуючи життя, спить по дві години і не може поспілкуватися з дочкою. Потім пішли ще більш зловісні репортажі: труни, хрести, прізвища тих, що заразилися і померлих селебріті, і найсумніше – медики, реально померлі від стресу, переробки і, внаслідок цього – обвалення імунітету…

І тоді перед керівником кожної країни і його медичних радників постав вибір: або спробувати зімітувати утопічний китайський сценарій у себе в країні, або заспокоїти вкрай перелякане населення і довіритися колективній думці фахівців вітчизняної охорони здоров’я.

Перший шлях – безпрограшний: закрити країну на замок з усіма наслідками, що випливають економічними наслідками, але якщо при цьому вийде показати спад кривої епідемії, то ти – герой, рятівник нації, майже що Голова Сі Другий, а якщо ні – то ти зробив все можливе, “ну не змогли”.

Другий шлях – зберегти нормальне життя і економіку країни, забезпечити громадянам свободу і стадний імунітет. Але при цьому – кожна смерть від вірусу буде на твоїй совісті, і кожен дідусь з метастазами в легенях, діабетом і п’ятьма стентами в серці, у якого перед смертю знайдуть в аналізах COVID-19 – буде тобі інкриміновано.

Вгадайте, ЩО вибрали керівники переважної більшості країн? Правильно – шлях карантину. Десь – боячись всенародної паніки, десь – не довіряючи своїй системі охорони здоров’я, десь – намагаючись сподобатися обивательському електорату, а десь – послухавшись неправильного експерта. Винятки становили Швеція, Білорусь і Туркменістан (2:1 на користь Радянського Союзу, ура!) – де керівники не побоялися взяти на себе відповідальність і проігнорувати китайсько-ВООЗівський разводняк.

Головним радником найбільшої європейської країни з найкращою системою охорони здоров’я (в цьому я переконаний і зараз ні разу не баламутити!) Став професор Крістіан Дростен з берлінської Шаріте – той самий, який в 2009 році вже розкрутив Ангелу Меркель купити для всієї Німеччини щеплення від свинячого грипу на третину мільярда бюджетних євро, і все це благополучно було злито в смітник.

Довідка з Вікіпедії:
4 червня 2010 року Британська медичний журнал (BMJ) і Комісія з охорони здоров’я Парламентської асамблеї Ради Європи поширила заяву, що епідемії свинячого грипу в 2009 році не було, а була паніка, спровокована заявою Всесвітньої організації охорони здоров’я, і ​​що ця паніка призвела до перезавантаження лікарень і розбазарювання коштів з держбюджетів, зокрема, що мільйони упаковок закупленої вакцини не були використані, так як епідемія мала «обмежений масштаб». За словами голови комісії ПАРЄ Ліліан Морі Паска, організація дивним чином змінила в 2009 році умови оголошення пандемії. Британський медичний журнал прямо звинуватив ВООЗ в корупції.

Проте, Дростен залишився і до сих пір є єдиним авторитетом як для довірливої ​​Бундесканцлерші, так і для федерального міністра охорони здоров’я Йенса Шпана (останній, до речі, за фахом – банківський службовець нижчої ланки, і свої медичні пізнання, схоже, черпає від свого офіційного чоловіка-журналіста).

Крім усього, в цілях захисту від нової нібито смертельно небезпечної інфекції Дростен разом з Інститутом Роберта Коха заборонив по всій країні розкривати тіла померлих «від коронавируса». Його не послухала тільки одна група патологоанатомів – з Гамбурга і, добившись дозволу від місцевого міністерства охорони здоров’я (Ганзейського місто Гамбург – самостійний суб’єкт федерації), розкрили 50 померлих з діагнозом «коронавірус».

І здивувалися.

Тому що У ПОЛОВИНИ померлих смерть ніяк не була пов’язана з COVID-19, тобто вони померли зовсім з іншої причини – судинна катастрофа, ракові метастази, напад астми та ін., А в іншої половини, за словами професора Пюшеля – вірус хоч і прискорив загибель організму, спрацював каталізатором старих хвороб, але безпосередньо не брав участі в танатогенезі (в механізмі, що призвела до загибелі організму). Серед всіх п’ятдесяти не було ЖОДНОГО спочатку здорового! І, як би це цинічно звучить, гостра інфекція деяких померлих швидше позбавила їх від страждань, ніж з’явилася «кинджалом в спину».

Зроблю ліричний відступ.

На мій погляд, дискутувати з практичними лікарями на тему коронавируса і прийнятих проти нього заходів – справа марна. Мозок будь-якого клініциста влаштований таким чином, щоб спробувати вилікувати ВСІХ, кожного хворого. Для нього за кожною одиницею в масиві семизначних показників смертності – конкретне життя, і головне завдання – забезпечити його максимальну тривалість і якість, нехай навіть 80-річного напівсліпого діабетика з ампутованими стопами і на діалізі! І він, романтик-ідеаліст, природно чекає від влади заходів, які спрямовані на те, щоб якомога менше пацієнтів у важкому стані звалилися на його голову і при цьому вітає (або принаймні не заперечує), щоб це вийшло за всяку ціну, хай навіть за рахунок здорових людей. І саме тому я, коли в соцмережах намагаюся розвінчати цей ВООЗівський-китайський разводняк, частенько отримую докори від своїх колег «з поля бою», навіть від тих, з ким багато років приятелюю в реальному житті: все, як під копірку, пишуть щось то типу: «Розкажи про те, як безпечний COVID-19 лікаря з Бергамо або Комунарка!» або «Приходь до мене, попрацюй в протичумному костюмі доба через три!» Так прийду я, прийду, якщо даси працювати без цього маскараду!

Вірусологи – теж не позбавлені упередженості. Якщо говорити про вищезгаданому Крістіане Дростене, монополізувати право лякати Меркель, то я навіть не збираюся підозрювати його в змові з ВООЗ або з Фондом Білла Гейтса. Просто коронавіруси – його головний коник по життю, то, чому він присвятив своє життя, проведену в віварії з мишками-щурика – як його не любити і йому не поклонятися? Адже батьки будь-якої дитини – навіть з кретинізмом або синдромом Дауна – обожнюють свої дітей і кинуться на будь-якого, хто посміє засумніватися в їх красу і розум! Ось і для Дрост COVID-19 – це його дітище, кумир, самий великий і жахливий.

Інший німецький вірусолог – професор Кекуле – взагалі викручується флюгером: спершу, в березні, кричав на всю свою носоглотку, що на Німеччину йде страшний мор, що країна не готова до зустрічі з хворобою, що вірус дуже швидко мутує, і до нього не буде імунітету, що терміново треба всіх, хто прибуває з-за кордону закривати на карантин прямо в аеропорту… Тепер, через місяць, він вже прихильник діаметрально протилежних заходів, скоріше з арсеналу Ризького Інституту гігієни СС часів другої світової війни – спеціально заразити всіх молодих вир сом для якнайшвидшої вироблення стадного імунітету.

Так що з вірусологами як неупереджених експертів – теж біда.

Є в медицині дві спеціальності, які позбавлені цього, як кажуть по-англійськи, байаса (це щось типу “упередження”, “необ’єктивності”), разом з якими, в першу чергу, і варто було б розбиратися, наскільки небезпечний коронавірус.

Перші – це епідеміологи, для яких будь-яка людська життя – просто одиниця молодшого розряду багатозначного числа, і які повинні цинічно і неупереджено оперувати з знеособленими цифрами великого порядку. На жаль, це виходить далеко не у всіх, особливо якщо це не незалежний експерт, а який-небудь співробітник воза або МОЗ. Особисто мені більше подобається читати аналітику від незалежних матстатистику – вони неупереджено.

Читайте також  "Мої діти стали заручниками!" Маленьких українців не випускають з Англії і ніхто не може допомогти. Ексклюзив

Інші – це патологоанатоми, які скрупульозно, шар за шаром, осягають хвороба, щоб розібратися в кожному випадку і відповісти на головне: ЧОМУ і ЯК все сталося? При цьому, на патоморфолога не тисне тягар відповідальності за життя пацієнта – трагедія вже відбулася. До того ж, йому не треба маніпулювати великими масивами даних, довірчими інтервалами і перцентилей, багатофакторної стратифікацією, щоб вивести закономірності. Адже кожного разу перед ним конкретний випадок, конкретна патологічна картина. І він, подібно художнику-мультиплікатору, що збирає фільм з окремих малюнків, неупереджено відновлює істину картину того, що сталося. І тому саме інформацію від патологоанатомів я вважаю особливо цінною. А латинська фраза, винесена мною в епіграф, написана над входом багатьох анатомічних театрів і означає: «Тут – місце, де смерть рада допомогти життя».

Думаю, якби політики і чиновники від охорони здоров’я не запанікували, повністю не довірилися китайської дезінформації, а дочекалися б результатів від своїх незалежних фахівців – то було б врятовано велику кількість життів, і Другий сезон реаліті-шоу закінчився б хеппі-ендом. Чому? Поясню на прикладі свій Другий Батьківщини – Німеччини.

Якби Меркель, наприклад, слухалась не свого улюбленця, Міністра охорони здоров’я банкіра-мистецтвознавця Йенса Шпáна, що не ветеринара-директора Інституту Роберта Коха Лотара Вилера і не облажався вже один раз зі своєю помилковою тривогою про свинячий грип лабораторного мишá Крістофа Дрост, а, наприклад, гамбурзьких патологів, що бачили своїми очима нутрощі померлих, або групу вірусологів з Бонна, які провели реальні польові випробування в Хайнсберг, «німецької Ухані» і які з’ясували, що летальність у вірусу мізерна, а передається він тол ько повітряно-крапельним шляхом і не «живе» на поверхнях, то тоді вона:

не закрила б школи, а дала б дітям поперезаражать один одного, побігати з соплями і спрацювати для нас, дорослих, такими живими прівівочкамі (як це завжди і буває з сезонними респіраторними інфекціями);
не замовлені б в авральному порядку у компанії Dräger 10.000 апаратів Oxylog 3000 plus на чверть мільярда бюджетних євро, які незрозуміло хто, коли і, найголовніше, навіщо буде експлуатувати (ШВЛ при тяжкому перебігу коронавирусной інфекції марна – це вже навіть китайці заднім числом визнали);
і найголовніше – не закрила б 83-мільйонну країну на карантин.
Ви скажете: ну вона ж хотіла як краще, ну перестрахувалась, ну нічого, економіка сильна – наженемо!

Ніфіга. Ні-фі-га. По буквах: Наум, Ісаак, Хаїм, Умар, Яків. Давайте порахуємо курчат по весні і розберемося, в якій ситуації ми підійшли до Третього сезону реаліті-шоу імені Голови Сі, завдяки цій «перестраховке». Адже якщо бути максимально цинічним, то логлайн Другого сезону нашого шоу буде такий:

«Заради того, щоб дідусі 80+ з будинків для літніх померли в цьому році від своїх інфарктів-інсультів-раків-астми, а не від коронавирусной інфекції, весь світ був посаджений на карантин, розорений і іппохондрізірован».

Поясню на прикладі. Є така хвороба – краснуха, набагато більш контагіозна, ніж коронавірус. Дітьми вона переноситься досить легко: обсипало, потемпературілі день-другий – і все. Дорослі – теж, хоч часом і важче хворіють, але невідворотно і без наслідків одужують. Але є одна категорія населення, для якої краснуха смертельно небезпечна: це жінки на ранніх термінах вагітності, вірніше, не вони самі, а плід. Заразившись вірусом краснухи, ембріон має мало шансів бути виношеним або народитися без каліцтв (пам’ятаєте «Дзеркало тріснуло» Агати Крісті?). Але навіть коли ще не було щеплень від рубелла, щось я не пригадую випадку, щоб планета закрилася на замок під час епідемій, щоб руйнувалася світова економіка, а мужики щоб шикувалися в довгі черги робити собі тест на вагітність. Хоча на карту була поставлена ​​життя майбутнього покоління!

Багато хто думає, що обвалення фондових ринків, закриття підприємств і руйнація цілих галузей стосується в основному містерів-твистеров: власників заводів-газет-пароплавів, «вовків з Уолл-стріт», банкірів та інвесторів. При цьому ні товстосуми, ні біржові брокери особливого співчуття у среднеклассового обивателя, як правило, не викликають. Тільки це зовсім не так! В першу чергу постраждають найбільш незахищені верстви. Наприклад, у мого близького друга був найбільший металургійний завод у країні третього світу. Коли хвиля паніки докотилася до Центральної Америки, Президент країни наказала терміново зупинити виробництво і розпустити сімнадцять з половиною тисяч чоловік по домівках. Зупинити металургійний комбінат – це значить угробити все печі, і потім легше буде побудувати новий завод, ніж відновити старий. Отже, 17.500 чоловік, працівників містоутворюючого підприємства, стали в один момент безробітними. Увага, питання, шановні знавці: що найближчим часом буде з ними та їхніми родинами? З цими здоровими, дітородного віку людьми? А ось що: частина помре від голоду і хвороб, частина – піде служити в наркокартелі, частина – буде пограбована і вбита…

І, до речі, я б не особливо зворушувався з приводу всієї цієї державної фінансової підтримки бізнесу з бюджетних коштів – це ж теж бомба уповільненої дії: гроші, які зараз видані нічого не робить фіз- і юросіб, взяті з казни і вже не підуть ні на ту ж медицину, ні на освіту, ні на науку. З усіма наслідками, що випливають. Однак, будучи абсолютним дилетантом в макроекономіці, я краще перейду до медичних наслідків заходів самоізоляції – то, що я в своїй ілюстрації вивантажили на праву шальку терезів.

Отже, що робити, якщо вірус вже практично всюди, і шанси рано чи пізно зловити його на слизову носоглотки або очей практично стовідсоткові? Треба зробити так, щоб, потрапивши до вас в організм, він зміг нанести йому якомога менше шкоди і мерщій покинув територію, правильно? Тобто максимально підготувати свою імунну систему до прийому китайських гостей.

Щеплення поки немає (цілком може повторитися історія зі свинячим грипом, і чергові мільярди будуть витрачені, коли вакцина буде вже нікому не потрібна), ліків проти вірусів – немає, тому вся надія – на єдину зброю, власний імунітет.

Засоби, що підвищують імунітет, світовій науці невідомі (їх знають тільки автори рекламних роликів російських фуфломіцінов). Але відомі фактори, безумовно знижують здатність організму чинити опір респіраторної вірусної інфекції. Ось цей класичний дев’яток:

недостатній і нерегулярний сон;
сильне стомлення;
хронічний психічний стрес, депресія
тривалий вплив інфекції і токсинів;
деякі види медикаментозної терапії (хіміотерапія, антибіотики, кортикостероїди);
цукровий діабет та інші захворювання обміну речовин;
шкідливі звички (куріння, алкоголізм);
гіподинамія;

сидіння під замком, за відсутності сонця і свіжого повітря.

З первісних часів людська фізіологія влаштована так: якщо, скажімо, чоловіча особина перестає бігати за здобиччю і за самками, а забилася в печеру, засунула вхід каменем і тремтить від страху в очікуванні появи в отворі шаблезубого тигра або чужака – то вона стає нецікавою для популяції, і Природа включає механізми елімінації – обрушує на марного індивідуума цілий букет: гіпертонію, атеросклероз, діабет, інсульти-інфаркти, астму, рак, знижує захисні сили його організму, щоб той скоріше очистив територію для більш пров перспективного та активних особин.

Так ось, будучи замкненими по домівках, з включеними телевізорами і інтернетом, тремтячі від відчуття неминуче насувається на смертельну небезпеку, МИ ВСІ стаємо нецікавим для популяції! І тепер – коли до нас на слизову потрапить коронавірус – ні, ми не помремо, для цього він занадто вже слабкий! – але перенесемо це куди важче, ніж якщо б ми кожен день зустрічалися один з одним на роботі, в фітнесі, кафе або інституті, чи не кидаючись один від одного, як від зачумлённих, а з деякими, найбільш привабливими – сильно скорочуючи півтораметрову соціальну дистанцію.

Читайте також  Вагітна франківчанка "під шафе" тікала від патрульних на скутері

Крім явних мінусів вимушеної самоізоляції – в кінці кінців, можна ж поставити вдома бігову доріжку, відкрити навстіж вікно і скоротити дистанцію за місцем проживання! – є куди більш жорстокі наслідки всієї цієї нерозумною метушні навколо китайських соплів.

Багато моїх німецькі колеги-провідні фахівці в різних областях медицини: онкологи, ортопеди, ендокринологи, урологи, кардіологи – киплять від обурення через те, що не можуть зараз надавати допомогу своїм пацієнтам – німецьким та іноземним, із захворюваннями, які і по тяжкості, і за прогнозом куди важче, ніж китайський нежить, який, власне, у 85% відсотків пройде безсимптомно. Наприклад, молодий пацієнт з швидко розвиваються раком на ранній стадії, коли кожен день на рахунку, змушений чекати радикальної операції до кінця антивірусної кампанії, тому що зараз всі ліжка в інтенсивної терапії заброньовані під COVID-19 і пустують в очікуванні шквалу пацієнтів (якого, схоже, так і не буде). За моїми відомостями, не сьогоднішній день в Німеччині пустує приблизно дві третини ліжок ICU.

Через закриті кордони лікарі не можуть приймати іноземних пацієнтів, наприклад, дітей з пухлинами мозку, у яких єдиний шанс вижити – це вирізати пухлини німецькими протонами. Їм не потрібні навіть ліжка інтенсивної терапії, але кордону – і для них закриті наглухо, причому, з обох сторін.

Ну а якщо так пече про літніх – то ось вам сумний приклад, вже з Москви. Важко хвора мати мого друга перенесла маніпуляції на жовчному міхурі і поспішно була виписана з лікарні додому – через два дні потрібно було відрапортувати міському начальству про те, що вся лікарня готова до прийому коронавірусних. На наступний день тітка Галя померла. А залишилася б в лікарні – може бути і відкачали.

І ще. Говорячи про людей похилого віку, про яких ми раптом усім світом вирішили потурбуватися, подумайте: А ВОНИ НАС ПРО ЦЕ ПРОСИЛИ?

Ще перед вильотом одним з останніх рейсів Аерофлоту в Москву я гуляв по центральній вулиці німецького містечка. На пішохідній зоні – натовп народу. Середній вік – явно за 75 років. Повилазили на сонечко зі своїх будинків і альтерсхаймов, ходять, посміхаються, вітаються один з одним… Зустрічаю знайомого нотаріуса-персіонера (80+):

– Герр Майнеке, а че ж ви вдома щось не сидите?

– Так ось, пивка захотілося.

– А що, в холодильнику пива немає?

– Та ну, нудно вдома, тут – веселіше!

І я тоді подумав: а чи так ця група ризику чіпляється за своє життя? І так їм подобається дивитися, як здорові молоді дядьки і тітки, більшості з яких від цього нового диво-вірусу нічого, крім соплів, головного болю, кашлю і ознобу не загрожує, рідко обосрал, руйнують те, що ті для них стільки років створювали? Адже сьогоднішні 80-річні – це як раз ті, які, наприклад, зуміли в повністю зруйнованому Штутгарті вже через сім років створити шестисотий Мерседес “Аденауер», який до цих пір вважається автомобілем з найскладнішою і досконалої гідравлічною системою!

І яке сьогодні їм, 80-річним, спостерігати, як молоде покоління трієчників, надивившись китайської хроніки, миє з хлоркою асфальт і світлофори: раптом хтось з них кинеться злизувати мертві коронавіруси! (Нагадую – на поверхні вірус не живе!) А ще – з жахом розуміти: якщо щось трапиться їм підхопити цю заразу – відразу ж прибіжать інші трієчники в протичумних скафандрах, упакують їх в батискаф і потягнуть практично на ешафот – підключати до ШВЛ.

Чи відповість хтось коли-небудь за це свинство?

Сумніваюся. Коли вивергався Ейяф’ядлайокюдль і європейські ідіоти-чиновники поспішили закрити все небо над Європою для польотів, я потай сподівався, що авіакомпанії, які зазнали мільярдних збитків, не пробачать і рознесуть в пух і прах весь цей брюссельський форум ідіотів. Але тоді їм все зійшло з рук, а розплачуватися довелося всім нам – авіапасажирам зі своїх гаманців.

Боюся, що і на цей раз, навіть якщо після закінчення цього шоу відбудеться Нюрнберг-2, ніхто покараний не буде: всі ці недоучки-міністри будуть бити себе в груди, що пеклися про народ, начальники айнзатцгруп в скафандрах – «Ми виконували наказ», а співробітники ВООЗ, як в минулий раз зі свинячим грипом, відхрестяться від своїх же апокаліптичних прогнозів, а може бути звалять все на китайців і мовний бар’єр. І співробітники «Свободи», які 11 квітня на своїй передовиці гігантськими буквами помістили заголовок: «НЕ щадить нікого. ЗНАМЕНИТОСТІ, ЗАГИБЛІ ВІД коронавірус»і портрет молодої і красивої Лючії Бозе (нічого, що цієї фотографії більше 50 років?) – теж будуть стверджувати, що просто виконували свій журналістський обов’язок.

Саме тому я вже чотири рази погодився брати участь в ток-шоу на обох федеральних каналах – щоб спробувати донести тверезі судження до аудиторії, нейтралізувати цих крикунів і хоч якось знизити градус тотального страху. І що глобальне реаліті-шоу дуже скоро закінчиться. І що не всі кричать “хайль!”

замість коди

Сьогодні Великдень. Я не релігійний, а молитвою закінчити треба б. Тому наведу нижче Молитву Коха (НЕ Роберта, а Альфреда):

«Тільки б у них вийшло! Господи, допоможи їм перемогти!

Швеція – світоч свободи і надія всього прогресивного людства. Острівець здорового глузду в океані популізму, боягузтва і рабства. Чи багато потрібно розуму і мужності, щоб йти на поводу у обосрал від страху натовпу і замкнути всіх по домівках? Справжня мужність полягає в тому, щоб навіть перед лицем смерті не відмовлятися від своїх прав і свобод, вважаючи їх невід’ємними. Чи багато хто розуміють, що це розмова про цінності, а не про цифри? Чому британці в 40-му році воювали з Гітлером? Навіщо? Адже Гітлер багато раз пропонував їм світ! Їм би нічого не загрожувало, англійські льотчики не гинули б над Ла Маншем, конвої не тонули б в Атлантиці, англійські міста не піддавалися б бомбардуванням.. Який дурний Черчілль: навіщо він не підписав світу, який просився йому в руки? Чому замість світу пообіцяв нації “кров, піт і сльози”? Чому він не пощадив своїх солдатів? Дітей і старих, що гинули під німецькими бомбами? Адже на відміну від Росії війна не була для нього даністю. Він міг зупинити її в будь-яку хвилину, просто знявши трубку і подзвонивши Гітлеру. Той адже так чекав цього дзвінка…

Чому він цього не зробив? Тому, що у нього і у нації в цілому тоді ще були цінності. Це був екзистенціальний вибір. Він був не про цифри загиблих або тих, що вижили. Він був про свободу і рабство. Про обмін свободи на безпеку. І про мужність.

І 80% шведів демонструють це мужність. Приємно дивитися на вільних людей. Нехай вони будуть тверді у своєму виборі.

П.С. До речі, після того, як цих обосрал бюргерів (НЕ-шведів) випустять з ув’язнення, вони з здивуванням виявлять себе банкрутами або безробітними. І ось тоді вона пред’являть рахунок свого уряду. Ось тоді ці популісти отримають за все.

Тим більше що друга хвиля епідемії обрушиться на цих бюргерів знову, а колективного імунітету (на відміну від шведів) у них не буде… ”

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.