Путіна загнали в кут: у травні відбудеться історичне рішення, а епоха нафти закінчиться

Уже в травні у світі офіційно закінчується нафтова війна, яку кілька місяців тому розв’язала Росія. Члени Організації країн-експортерів нафти та їхні союзники (ОПЕК++) з 1 числа почнуть обмежувати обсяги видобування.

Про те, що дасть нова угода, чому ціни на нафту однаково падатимуть та як це позначиться на світі.

Про що домовилися:

угода діятиме два роки, загальне скорочення видобування у світі може становити майже 19 млн барелів;

РФ і Саудівська Аравія зменшать видобування нафти на 9,7 млн барелів на добу;

Кувейт, Саудівська Аравія та ОАЕ додатково скоротять видобування на 2 млн барелів на добу.

Росія загнана в кут: що показала нафтова війна
“Ми оголошуємо про укладання історичної угоди про скорочення видобування приблизно на 10 млн барелів нафти на добу з боку членів ОПЕК+ з 1 травня 2020 року”, – повідомив у Twitter міністр енергетики Кувейту Халід аль-Фаділ. Це рекордний рівень зниження за всю історію.

Але без такого кроку деяким країнам довелося б зменшувати видобування більш істотно. Наприклад, Росії. За оцінками компанії “Лукойл”, без рішення ОПЕК втратили приблизно 50% свого нафтовидобування. А завдяки угоді вдасться утримати рівень, який може зберегти галузь.

Почала нафтову саме Росія, вона ж більше за всіх і постраждала від цього. Саме експорт енергоресурсів наповнює бюджет північного сусіда. В економічній теорії російську ситуацію називають “сировинним прокляттям”. Коли в країни є величезні запаси нафти й газу, вона може заробляти тільки виснажуючи те, що історично їй дісталося. Росія саме так і чинить, акумулюючи гроші в одній сфері та пригнічуючи інші галузі економіки.

Для порівняння, Норвегія, що є одним із основних постачальників енергоресурсів у Європі, витратила десятки років, щоб позбутися від “сировинного прокляття”. Зібрані за продаж сировини кошти інвестували в інші сфери економіки, держава підготувалася до кінця “епохи чорного золота”.

Читайте також  Дорога завалилась на 15 метрів у землю в Японії: вражаюче відео та фото

І ця епоха вже настає. Наприклад, за підсумками минулого року, найдорожчою компанією світу стала Saudi Aramco (Саудівська Аравія, $1,8 трлн). Вони займаються видобуванням нафти й газу. А друге місце посіла Apple Inc. (США? $1,4 трлн). Цілком можливо, що цьогоріч вже з огляду на падіння ринку нафти Apple переможе нафтового гіганта.

Росія явно свої сили переоцінила. Намагаючись нашкодити США й трохи послабити вартість нафти, РФ не стала продовжувати угоду з ОПЕК. Обмежувати видобування вони відмовилися. Мовляв, це мало обвалити ціни настільки, щоб американці на сланцевих родовищах більше заробляти не змогли, а ось Москва утримувала б хоч і не таку значну, але все-таки прибутковість.

В результаті ж не вигідно стало добувати не лише американську сланцеву нафту, а й російську. А в “чорний понеділок”, 20 квітня, ціни на російську нафту Urals вперше в історії впали нижче за нуль.

Чому обвалилися ціни на нафту:

видобування нафти не обмежилося, а попит на неї впав;

місця для зберігання сировини у світі закінчуються;

через карантин зупинилися цілі сфери, зокрема й авіація, яка споживала нафтопродукти.

Низькі ціни на нафту – погана новина для Росії. Згідно з оглядом економістів Deutsche Bank, резерви Фонду національного добробуту Росії (ФНД, резервний фонд країни) вичерпаються трохи більше ніж за два роки, якщо російська Urals коштуватиме $15 за барель.

Що тепер буде з цінами на нафту?
Перше – ціни на нафту однаково залишатимуться на низькому рівні. Принаймні до кінця карантинних заходів (а це, найімовірніше, травень 2020-го). Друге – обмежувальних заходів може виявитися недостатньо. Про це, до речі, зараз і думають інвестори. Саме цей фактор підштовхує вартість чорного золота до зниження.

Читайте також  МОЗ дозволило Франківщині послабити карантин

Аналітик Максим Пархоменко в коментарі заявив: “До кінця року ціни на нафту будуть поступово відновлюватися. Інтенсивність цього процесу залежатиме від темпів скасування карантинних заходів та відновлення економічної діяльності”.

Міністр енергетики Алжиру Мохамед Акраб у інтерв’ю алжирському телебаченню заявив, що протягом травня-червня світові ціни на нафту в середньому зростуть до $35 за барель внаслідок реалізації домовленостей ОПЕК++. За його словами, “ринки почали подавати позитивні сигнали” упродовж останніх кількох днів після значного спаду тижнем раніше.

Акраб зазначив також, що, крім рішень ОПЕК++, відновленню цін сприятимуть результати тих заходів, які були вжиті в деяких країнах, зокрема в Китаї та Європі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.