Вчені заявили, що новий коронавірус мутував і став більш заразним

Через п’ять місяців після того, як Китай вперше повідомив про коронавірус, нове дослідження припускає, що більш заразний штам нового коронавірусу вже бродить Землею. Вони виявили, що це домінантна версія SARS-CoV-2 – вірус, який викликає COVID-19, пише Science Times, передає ТСН.

Дослідники говорять, що мутація в області вірусу, яка зв’язується з клітинами людини, робить його більш заразним. Але це не означає, що він більш смертоносний, ніж початковий штам, вперше виявлений в Ухані.

Зараз відбувається гонитва у створенні вакцини проти смертельного вірусу. Експерти досліджують, щоб визначити, чи може ця мутована версія коронавірусу вплинути на ефективність будь-якої зі створених потенційних вакцин проти COVID-19.

Всього кілька тижнів тому дослідження показало, що SARS-CoV-2 не мутує так швидко, як вірус грипу. Це хороша новина для кандидатів на вакцину проти COVID-19, тому що ефективні ліки можуть викликати тривалий імунітет і запобігти інфекції.

Однак нове дослідження стверджує, що вірус значно розвинувся, що робить його ще більш заразним, ніж вихідний штам. Зараз штам, що “ходить” планетою, стає домінантним: це пояснює масовий приплив інфікованих людей за останні кілька місяців.

Але, на думку дослідників, більш заразне захворювання не обов’язково означає, що воно більш смертоносне, ніж оригінал. Проте, це може вплинути на вакцини, що призначені для лікування більш легкої форми захворювання, оскільки немає жодної гарантії, що вони будуть працювати проти більш сильному штамі.

З іншого боку, ті кандидати на вакцини, які вже пройшли випробування на людях, вступлять в контакт з версією вірусу, що мутувала, і зможуть перевірити ефективність проти нього, повідомив BGR.

Дослідники з Лос-Аламоської національної лабораторії опублікували свої дослідження в BioRxiv в формі попереднього огляду. Відповідно до їхніх статті, новий штам з’явився в лютому в Європі, потім мігрував на східне узбережжя і з тих пір став домінантним штамом в світі в березні. Дослідники вивчили еволюцію вірусу і виявили мутацію в білку спайка, який є компонентом, що підключається до рецепторів ACE2, де він може захоплювати клітину і розмножуватися.

Читайте також  На Прикарпатті, під колесами автомобіля, опинився 40-річний велосипедист

Дослідники вивчили більше 6 тис. послідовностей SARS-CoV-2 з усього світу. З 14 виявлених мутацій турбують зміни лише у геномі D614G. Мутації в D614G почали поширюватися в Європі на початку лютого, а коли потрапляв у нові райони, то швидко ставав домінантним.

“Частота D614G збільшується з лякаючою швидкістю, що вказує на перевагу у фізичній придатності в порівнянні з оригінальним штамом з Ухані, яке забезпечує більш швидке поширення”, – йдеться в дослідженні.

Крім того, вони відзначили, що новий штам заразив набагато більше людей, ніж більш ранні штами, і всього за кілька тижнів він став єдиним поширеним новим коронавірусом, виявленим в деяких країнах. Це доводить, що в порівнянні зі своїми попередниками цей новий штам є більш заразним.

Цікаво відзначити, що мутація на піку вірусу була також згадана в окремому дослідженні, проведеному дослідниками з Австралії і Тайваню. Однак до сих пір неясно, чи спостерігали вони ту ж мутацію.

Дослідження не показало, чому ця мутація робить вірус більш заразним і чому у людей, інфікованих їм, підвищена вірусне навантаження. У гіршому випадку цей мутований вірус може обійти імунітет господаря і повторно заразити пацієнтів, як і у випадку з грипом. Команди, які розробляють вакцини, ймовірно, приймуть ці мутації до уваги.

Говорячи про еволюцію, експерти вважають, що кінцева мета вірусів – бути заразними і в той же час м’якими для свого господаря. Це пов’язано з тим, що дуже смертоносні віруси, такі як атипова пневмонія і лихоманка Ебола, як правило, знищують самі себе, не залишаючи живих людей для поширення.

Новий коронавірус, який вбиває тисячі людей в усьому світі, все ще перебуває на ранній стадії свого життя. Його відтворення руйнівне, і він ще “не підозрює”, що є кращий спосіб вижити.

Читайте також  У разі війни топ-чиновникам заборонять покидати територію України

Але поступово, з часом, його РНК зміниться. І в один прекрасний день, у не такому далекому майбутньому, це буде просто ще один з декількох застудних коронавірусів, які циркулюють щороку, викликаючи у нас кашель або нежить і більше нічого.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.