Лише за 2 місяці рак забрав життя понад 13 тисяч українців…Що робити КОРОНАВІРУС НАСТУПАЄ

Згідно з даними Держкомстату, лише за 2 місяці 2020 року онкологічні хвороби забрали життя 13307 українців, утримуючи другу позицію після серцевих захворювань. Онкохворі перебувають в особливій групі ризику через коронавірус. До того ж, у раку нема карантину, і кожен тиждень очікувань через обмеження пересування може коштувати для цих пацієнтів повноцінного одужання, навіть життя, якщо вони вчасно не отримають необхідне лікування у спеціалізованому медзакладі.

У зв’язку з карантином у поліклініці Волинського обласного медичного центру онкології менше відвідувачів, однак стаціонарні відділення заповнені. Це ті онкохворі, яким життєво необхідні хірургічні втручання, променева і хіміотерапії. У онкохірургічному (мамологічному) відділенні №2 майже щодня відбуваються операції.

Згідно з статистикою, рак молочної залози (РМЗ) залишається однією з найпоширеніших причин смертності серед волинянок з щорічним приростом у 3%, пише ІА Волинські новини.

Завідувач відділення Володимир Федорчук розповідає, що саме зараз в операційному боксі лікарі борються за життя 34-річної жінки. Володимир Миколайович – відомий на Волині онкохірург-мамолог, лікар вищої категорії, на рахунку якого тисячі врятованих життів. На питання, як він визначився саме з цією спеціалізацією у кар’єрі, відповідає: «Вирішував не я, а доля за руку привела! У 2003 році після закінчення Тернопільського медичного університету я отримав призначення у хірургічне відділення Волинського онкодиспансеру. На той момент вільних ставок не було, але напередодні з мамологічного прийому в поліклініці звільнився лікар, а наступного дня я потрапив на це місце». Відтоді і донині Володимир Федорчук консультує, оперує, лікує, і вже кілька років поспіль очолює онкохірургічне відділення №2 Волинського онкоцентру.

Щороку до Всесвітнього дня боротьби з раком лікарі онкоцентру оприлюднюють статистику захворювань і смертності волинян від онкопатологій. Нас тривожить статистика по коронавірусу, а до стабільно високих показників смертей від онкології ми вже звикли, на жаль. Що нам все-таки потрібно знати про ці показники?

Читайте також  22 роки тому хтось серйозно поранив його «дружину». З тих пір цей лелека щороку викрадає серця людей (ФОТО, ВІДЕО)

Людям потрібно знати, що рак росте і молодшає, стає більш агресивнішим, важче піддається лікуванню. Якщо все це в комплексі розглядати, то картина невтішна. Але й медицина рухається вперед! З’являються нові методи лікування, препарати, і завдяки цьому є добрі результати. Для прикладу, на Волині 5-річне виживання пацієнток з РМЗ за минулий рік складає 65%, і це дуже високий показник. Якщо порівняти з Польщею, то там 70%. Треба віддати належне державі – вона зараз забезпечує препарати для базової хіміотерапії. Днями заклад отримав також препарати таргетної терапії – більш точкової, селективного застосування. Це дозволить розраховувати на ще ліпші результати у боротьбі з раком молочної залози.

Чи забезпечений заклад зараз необхідними препаратами для лікування онкохворих в умовах пандемії?

Базове забезпечення є. Звичайно, хочеться, та й реальні потреби лікування залишаються більші.

У Волинському онкоцентрі для лікування раку молочної залози працює окреме відділення – мамологічне, яке ви очолюєте. Розкажіть про його історію, особливості роботи.

У світовій медицині загалом і вітчизняній зокрема є тенденція до вузької спеціалізації, зокрема мамології, що і відображає структура нашого закладу. В світі є спеціалізовані інститути: наприклад, Європейський інститут онкології в Мілані, заснований шанованим у всьому світі професором-мамологом Умберто Веронезі. В Україні існують дві великі школи: Національний інститут раку і Київський міський онкологічний центр, на які ми рівняємось і співпрацюємо. Волинський онкоцентр – це одна з ланок світової медицини. Раніше у нашому онкодиспансері було одне загальне хірургічне відділення, куди входили загальна хірургія і мамологія. З 2010 року мамологічне відділення відокремилось. Воно розраховане на 30 ліжок, і зараз воно заповнене. Навантаження на відділення постійне і високе. Практично щодня відбуваються операції і йде боротьба за життя пацієнток. І зараз мої колеги працюють в операційній. Роботи у нас вистачає.

Читайте також  Резервні номери телефонів для викликів швидкої на випадок проблем зі зв’язком

Хто є пацієнтками мамологічного відділення?

Тут лікуються пацієнтки з Луцька і всієї Волині. Ми консультуємо усіх, хто до нас звертається, і стараємося нікому не відмовляти у допомозі. Періодично мобільний мамограф онкоценту проводить обстеження жінок у районах області – насамперед там, де нема мамографів. Велике значення тут має не лише самосвідомість жінок, а й керівників, власників підприємств, які дбають за своїх працівниць. Вони звертаються до нашої адміністрації, а ми організовуємо профілактичні огляди прямо на місцях. Статистика говорить, що 85% українських жінок знаходять пухлини у грудях самостійно – тобто тоді, коли пухлина вже немаленька. Це недобре. Ми боремося за той відсоток жінок, в яких пухлина ще не пальпується, а тільки формується і не перевищує 1 см. На жаль, такі виражені симптоми як почервоніння шкіри, лимонна шкірка, виділення з сосків тощо свідчать про занедбаність. До цього не можна доводити. Зараз наголошується на профілактиці РМЗ та онкоскринінгу, тобто раннього виявлення патології до появи симптомів. В області це вже працює. Мамографія ввійшла в перелік медичних послуг, які будуть профінансовані державою, і це дуже добре.

У роботі відділення також зараз стрімко розвивається реконструктивна хірургія. З чим це пов’язане

Це пов’язане з тим, що РМЗ «помолодшав» і до нас приходить багато молодих жінок, для яких велике значення мають органозберігаючі операції та естетична хірургія. Якщо на першому етапі в онкології ми визначаємо радикальність операції, то другим не менш важливим компонентом у лікуванні молодих пацієнтів є естетичний фактор. Ми розширюємо використання імплантів, які під час операцій встановлюються на місце видаленої частини залозистої тканини. Ми перші на Волині почали робити такі операції, багато консультуємося, вивчаємо і застосовуємо досвід інших фахівців з врахуванням наших реалій. Поки що такі операції проводяться за бажанням і за рахунок самих пацієнток. Але хочу зауважити таку річ: повне чи часткове видалення молочної залози на тривалість життя пацієнток не впливає. Основну роль в прогнозах людини на життя відіграє, власне, біологічний тип виявленої пухлини і ефективність подальшої терапії.

Читайте також  Тітонька, мабуть, помилилася: Оксанине сеpце обпікав сором за нематеринський, нелюдський вчинок

Ви часто даєте рекомендації волинянкам стосовно профілактики, ранньої діагностики РМЗ. Окрім здорового способу життя, регулярних профілактичних оглядів, які ще поради ви хотіли б дати жінкам зі свого багаторічного досвіду?

Моя рекомендація стосується вибору жінками мамографа для обстеження на РМЗ. Найкраща мамографія – плівкова. Чому? Якщо пацієнтка протягом свого життя проходить обстеження на мамографі, то завдяки плівкам можна простежити динаміку захворювання, зробити важливі для подальшого лікування висновки. Обстеження на цифровому мамографі цього не дає, на жаль. Цифровий мамограф Волинського онкоцентру використовується для мобільного скринінгу жінок у районах області з подальшим комплексним обстеженням в медзакладі у разі виявлення підозри на пухлину. Тому я рекомендую жінкам звертати особливу увагу на якість апарату, на якому ви плануєте пройти обстеження. Не варто також нехтувати обстеженням на УЗД, бо воно не поступається в точності мамографу. Вони не є конкурентними методами, а доповнюють один одного.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.