Вчені розширили список тварин, які вимирають

Міжнародний союз охорони природи назвав представників флори і фауни, які найближчим часом можуть повністю зникнути.

Про це пише National Geographic.

60831_w_700

Насамперед, під загрозою зникнення опинилися чотири з шести видів людиноподібних мавп: східна горила (Gorilla beringei), західна горила (Gorilla gorilla), калімантанскій орангутанг (Pongo pygmaeus) і суматранський орангутанг (Pongo abelii).

Чисельність цих приматів скоротилася на 70% усього за кілька поколінь через незаконне полювання і знищення людиною їх природного місця існування. Як результат, колишній статус виду “уразливий” підвищено до “критичної загрози”. Якщо не вжити заходів з порятунку цих тварин, наступним статусом стане “зникаючий вид”.

На 24% за останні 14 років зменшилося поголів’я бурчелових зебр, котрі раніше були поширені в Південно-Східній Африці. Замість 660 тисяч зараз їх нараховується 500 тисяч.

З цієї причини фахівці поміняли статус “вид під найменшою загрозою” на “вид, близький до уразливого положення”. Така ж зміна внесена для трьох видів африканських антилоп: Cephalophus dorsalis, Cephalophus leucogaster и Cephalophus silvicultor. Всі вони відносяться до підродини дукерів (чубаті антилопи). За їх долю екологи не турбуються тільки в тому випадку, коли вони живуть на природоохоронних територіях, але в дикій природі їх чисельність стрімко скорочується.

Що стосується флори, то найбільших втрат рослинний світ зазнав на Гаваях. Вчені кажуть, що основною загрозою для місцевої флори виявилися інвазивні види: інші рослини, а також свині, кози, щури і слимаки.

В результаті цього 87% з 415 гавайських ендеміків опинилися під загрозою зникнення. Серед них – ефектно квітуче дерево Ohe kiko’ola , яке зустрічається тільки на острові Кауі. А гавайська пальма Бригаму чудова, внесена до Червоної книги як “критично зникаючий вид”. Цілком можливо, що вона вже зникла, оскільки єдине дерево було знайдено в 2014 році.

Читайте також  З прикарпатського села зробили сміттєзвалище: люди живуть у смороді та без питної води(відео)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.