Міністр у справах ветеранів оформив собі інвалідність і отримав півмільйона

Міністр у справах ветеранів України Сергій Бессараб оформив собі одноразову грошову допомогу у розмірі 525,5 тисяч гривень через отримання інвалідності першої групи під час проходження військової служби.

Про це стало відомо із суттєвих змін у декларації урядовця. 24 травня Бессараб задекларував дохід – одноразову грошову допомогу відповідно до постанови КМУ у розмірі 525 тисяч 500 гривень від Київського міського військового комісаріату.

Та річ у тім, що Постанова КМУ від 25.12.2013 № 975 за підписом прем’єра-втікача Миколи Азарова, передбачає призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві. Та з відкритих джерел відомо, що Бессараб живий, не має військових поранень, і вочевидь, не втратив працездатність, адже станом на сьогодні очолює Міністерство ветеранів. Враховуючи те, що для працездатної особи наразі прожитковий мінімум складає 2 102 гривень, Бессараб отримав виплату 250-кратного прожиткового мінімуму.

На виплати такого розміру, згідно з постановою, мають право такі особи: Виходить, що Бессараб оформив собі інвалідність першої групи і отримав максимально високу можливу виплату, передбачену постановою (окрім летальних випадків, які передбачають 500-кратну виплату, – ред.). Звичайно, оформити інвалідність для міністра, на відміну від звичайного солдата, не є важким завданням. Ба більше, у відкритих джерелах немає жодної інформації про стан здоров’я чи можливі поранення Бессараба.

Бессараб, як на міністра, має досить скромну декларацію. Він володіє земельною ділянкою на 1000 “квадратів” у Крехаєві Козелецького району Чернігівської області. Має право користуватися службовою квартирою у Чернігові. У них з дружиною є два авто – Toyota Camry 2007 року випуску за 368 тисяч гривень та Mitsubishi Pajero 2008 року випуску за 228 тисяч гривень. Варто зазначити, що вартість другого авто у документі занижено. На спеціалізованому сайті з продажу авто такої марки і року випуску коштує 350-450 тисяч гривень. За минулий рік Сергій Бессараб заробив 887 тисяч 344 гривні у Генштабі ЗСУ, отримав 8 995 грн. соціальної допомоги та 94 633 грн. пенсії. Його дружина Алла отримала 19 800 грн. пенсії.

Читайте також  Мати продала свою 15-річну дочку в бордель на український курорт

На трьох банківських рахунках Бессараб тримає 61 тисячу гривень, 40 тисяч гривень та 1100 доларів США. З готівки зазначено по 4 тисячі доларів США і євро. З часу подання декларації кандидата на посаду 4 березня 2020 року, Бессараб двічі вносив суттєві зміни до документа. 27 березня він задекларував розрахунок при звільненні з військової служби від Генерального штабу ЗС України у розмірі 1 мільйон 924 тисячі 87 гривень. А 21 квітня купівлю нерухомості – квартири за 1 мільйон 766 тисяч 103 гривні.

Довідка: Народився у 1955 р., Старі Кайдаки, Дніпропетровська область. У 1977 році закінчив Київське вище загальновійськове командне училище ім. М. Фрунзе, Військову академію ім. М. Фрунзе (1990, Москва, СРСР), Національну академію оборони України (2002, Київ, Україна). У 1990 році продовжував службу в Закавказькому, Північному та оперативних командуваннях на посадах заступника командира. 2001-2002 роки – слухач Національної академії оборони України. З 2002 року – начальник штабу – перший заступник командувача армійського корпусу Північного оперативного командування. З 2002-2005 року – начальник штабу – перший заступник командувача корпусу. З 2005 року – начальник Територіального управління “Північ”.

З травня 2007 року – командир 6-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, начальник Дніпропетровського гарнізону. З 2012-2014 рік – перший заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України. З 2015 року – командувач АТО, заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України. 4 березня 2020 року – призначений Міністром у справах ветеранів України. Скандали: Відгуки про командування Бессараба до призначення міністром були різні.

Зокрема, в травні 2016 року волонтер фонду “Повернись живим” Віталій Дейнега в інтерв’ю “Громадському радіо” розповів, що генерал Бессараб забороняє українським військовослужбовцям стріляти з артилерії у відповідь на артилерійські обстріли бойовиків. Військовий і волонтер Андрій Римарук у цьому ж контексті емоційно писав, що “командира АТО вкусив упир і він стає сепаром”. У червні 2016 року в мережі обговорювали навіть можливість акцій протесту з вимогою відставити Бессараба. “Через його некомпетентність, недбалість і боягузство щодня гинуть солдати в АТО. З таким командуванням ми не тільки не виграємо війну. З таким командуванням у нас скоро закінчаться місця на цвинтарях”, — писав, зокрема, Віталій Дейнега. Волонтер Роман Донік, своєю чергою, повідомляв про те, що керівник АТО Бессараб своїм наказом “повністю заблокував пристрілку зброї, особливо з кулеметів, у зоні АТО”. “Вивозити із зони АТО зброю для переобладнання і модернізації заборонено. Стріляти на тимчасових полігонах в умовній близькості від лінії зіткнення (3-10 км) заборонено. Тому що нібито можна бути звинуваченими у відкритті вогню і провокації. Стрільби на полігонах в тилу зони АТО теж заборонено. Це все заборонено розпорядженням командувача АТО генерала Бессараба. Я розумію, що генералітет старої школи в основному у нас надто відірваний від реальності. Але, виявляється, відірваний сильніше, ніж я думав”, — писав Донік у червні 2016-го. Водночас колишній волонтер, ексголова Громадської ради Міністерства соціальної політики Олексій Ліпіріді відгукується про Бессараба схвально. “Якщо Бессараб очолить Мінвет, це буде класно. Чудовий генерал. В АТО він дав мені урок, який я згадую із вдячністю”, — написав Ліпіріді у фейсбуці напередодні позачергового засідання ВР.

Читайте також  Трьом звільненим з місць позбавлення волі в Калуші виплатили грошову допомогу

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.