У Карпатах під страхом смерті відбирають землю: діє банда, пов‘язана з нафтовою компанію

Продавай за мінімальну ціну або віддавай безкоштовно. У селі Велика Рожанка у Карпатах у людей під тиском і з допомогою погроз відбирають землю. За масштабною оборудкою стоїть так званий інвестор, пов’язаний із «Галнафтогаз». Про це свідчить інформація журналістів «СтопКору». Деталі справи у місцевих жителів дізналася журналістка проєкту Наталія Дігтяр.

«Найпоширеніша схема віджиму земель відбувається шляхом так званих «накладок» власників. Це коли справжній власник земельної ділянки має на руках відповідні документи та кадастровий номер, проте в рамках «схеми» з’являється ще один власник твоєї ж ділянки. Він не має документів, тож коли при процедурі приватизації земельну ділянку потрібно внести у реєстр державним реєстратором, люди звертаються до місцевого реєстратора при селищній раді. Цей реєстратор своєю чергою відмовляється вносити відомості до реєстру (тому що працює в інтересах ОЗУ). Тож власник земельної ділянки мусить їхати до райцентру й уже там, за допомогою незалежного реєстратора стає повноправним власником земельної ділянки. (Якщо встигне, звісно, адже для опрацювання схеми заволодіння чужими земельними ділянками працює окремий юрист, який і проводить дії щодо привласнення земель на потрібних людей)», — зазначає журналістка «СтопКору» Наталія Дігтяр.

За словами місцевих, схема з розкрадання земель, як рекреаційних (ті, що використовують під гірськолижні курорти), так і земель селян діє роками.

Усім, хто протистоїть злочинному угрупованню, погрожують фізичною розправою. Так було із чинним депутатом сільради, який відмовився називати своє прізвище з міркувань безпеки.

«Чинний депутат селищної ради, як виявилося, став на бік селян та намагається протистояти організованому угрупованню. Після цього йому почали погрожувати, про що й розповів сам депутат. Хоча й просив не називати його ім’я з відомих причин», — додає журналістка.

Читайте також  У Карпатах стався землетрус

Рінаше журналісти з’ясували, що таку схему реалізували у Славському. Так, лижники катаються територією, яка належала об’єднаній територіальній громаді. Потім з’явився великий покупець і ділянки почали передавати у приватні руки нібито для ведення сільського господарства. А далі землю перепродували новоствореній компанії.

За словами керівника готелю «Захар Беркут», до схеми причетний ПАТ «Концерн Галнафтогаз». Нібито саме в інтересах цієї компанії Славська сільська рада передала землі приватникам. Частина цих людей були працівниками «Галнафтогазу» або пов’язані з підприємством.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.