У трьох лікарнях Франківська проведуть випробування ліків від COVID-19

Сім закладів України будуть проводити клінічне випробування ліків “Амізон”, які призначені для запобігання виникненню, поширенню та для локалізації й ліквідації коронавірусної хвороби. Серед них — дві франківські лікарні та Івано-Франківський національний медичний університет.

Вчені інституту медичної вірусології у місті Франкфурт-на-Майні, що у Німеччині, провели дослідження лікарського засобу проти вірусу SARS-COV-2 на клітинній моделі. SARS-COV-2 — це назва вірусу, який викликає коронавірусну хворобу. Препарат тестували на людських клітинах, заражених вірусом. Енісаміум йодид показав добрий ефект. Це стало причиною початку клінічних досліджень лікарського засобу в Україні.

“Амізон” – це українська назва енісаміуму йодиду, вживають його перорально. Ліки мають протизапальний, жарознижувальний, анальгетичний та імуномодулювальний ефект. Зазвичай його застосовують під час лікування грипу та ГРВІ. Зареєстрований засіб лише в Україні та країнах колишнього Радянського Союзу. Однак він не внесений до числа рекомендованих ВООЗ препаратів.

Багатоцентрове, подвійне сліпе, рандомізоване, плацебоконтрольоване дослідження ефективності та безпеки препарату “Амізон”, пише “ГК”. Капсули 0,5 г, виробництва АТ “Фармак”, в комбінації з базовою терапією, у пацієнтів з захворюванням COVID-19 середнього ступеня важкості” — саме так називається клінічне випробовування ліків.

Згідно з наказом МОЗ, “Амізон” досліджуватимуть у Вінницькій, Волинській, Київській, Закарпатській, Одеській та Івано-Франківській областях.

На Прикарпатті досліджуватимуть ліки в обласній клінічній лікарні в алергологічному відділенні. Також до випробувань долучаться відділення №2 Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні та Івано-Франківський національний медичний університет (кафедра інфекційних хвороб та епідеміології). Клінічні дослідження будуть тривати декілька місяців.

Головний санітарний лікар Івано-Франківщини Руслан Савчук розповів, як це відбуватиметься. Пацієнти повинні обов’язково проходити ПЛР-діагностику, протягом 24 годин має бути надано результат дослідження, і тільки тоді їм можна долучитися до тестування ліків.

Читайте також  Вчені заявили про неcподівану нeбезпеку парацетамолу

Тестування препарату “Амізон” триває близько 10 днів. Пацієнт укладає угоду з закладом, надаючи добровільну згоду дотримуватися усіх вимог.

Завідувачка відділення алергології Івано-Франківської обласної лікарні Лідія Мигович каже, що лікарня тільки почала дослідження.

Хворі приймають ліки сім днів. Потім роблять відповідні аналізи, які відправляють у Київ, щоб дізнатися про дієвість лікування. Однак результати дослідження будуть відомі лише через рік. Наразі ж дослідження проводять для того, щоб дати рекомендації, чи треба цей препарат застосовувати надалі, чи ні.

“Ліки не є новими, однак ними спробують лікувати коронавірус. Пацієнтів тестують у всій країні, загалом 400 осіб. Їх треба обстежити та кілька разів зробити аналіз. І тоді буде підрахована статистика. З пацієнтами, на яких досліджують препарат, підписують інформаційну згоду. Препарат дають безкоштовно”, — говорить Лідія Мигович.

Після тестування у лікарні хворих протягом року викликатимуть на співбесіду.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.