Франківський студент створив електронну «няню» для тепличних рослин (ФОТО)

Студент Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу створив електронну “няню” для рослин, що вирощують у теплицях.

Студент Інституту інформаційних технологій ІФНТУНГ (гр.МТТм-19-1) Василь Гринюк взявся за розробку системи контролю мікроклімату в тепличних приміщеннях — електронної “няні” для рослин, інформує “Галка” з посиланням на сайт університету.

Ще навчаючись на третьому курсі, зацікавився електронними приладами й обладнанням із датчиками, тож тепер заходився збирати по крихтах всю доступну інформацію, щодо розв’язання технічних проблем тепличних господарств. Замовив із Китаю необхідні елементи майбутньої конструкції й взявся до праці. Вже за якихось два місяці на світ з’явився макет системи контролю мікроклімату в тепличних приміщеннях, а вже невдовзі його було запропоновано до уваги журі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка». Хлопець отримав перемогу.

Сам Василь Гринюк нею не хизується, навпаки, скромно каже, що такими системами аграрії послуговуються вже кілька десятків років, просто його модель економічно вигідніша: вартість макету не перевищила 300 грн. А допомога від маленької помічниці (завбільшки 15 х 10 см) – неабияка.

“Ця система вимірює освітленість приміщення, вологість ґрунту й вологість повітря, а також температуру ґрунту й повітря, – пояснює автор. – Ще можна додати контроль РН ґрунту. Таку модель хоч зараз можна встановити в теплиці. Працює вона від блоку живлення на 5В або від Power Bank і може бути дуже зручною для невеличкого господарства”.

Перспективу впровадження цієї розробки у виробництво високо оцінює науковий керівник Василя Гринюка, доцент кафедри метрології та інформаційно-вимірювальної техніки Інституту інформаційних технологій ІФНТУНГ, Анна Винничук.

“Насамперед важлива її практична цінність. Вона дуже підходить для малих і середніх фермерських господарств, які спеціалізуються на овочівництві. Наразі автор апробовував макет самотужки, але працюватиме в цьому напрямку й далі – його магістерська робота буде присвячена цій темі, й вона матиме продовження. Тож наступним кроком, можливо, стане апробація в реальному господарстві”.

Читайте також  У Франківську студент побив та стріляв у батька дівчини, бо той забороняв їм зустрічатись

А в тому, що її вихованець не зупиниться на досягнутому, не має жодних сумнівів.

“Студенти, які захопились науковою діяльністю, продовжують її попри все – карантин їх не спиняє. У випадку Василя Гринюка, перший етап конкурсу він пройшов ще до карантину. Ну, а вже на другому зробити доповідь онлайн для студента в магістратурі, ще й для автора такої роботи, не становило жодної проблеми”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.