“Защітнікі-вбивці” або “Кохайтеся чорноброві та не з москалями…”

Завдання раSSєйських військових у Таджикистані – сприяти в захисті найбільш слабкої держави Центральної Азії від можливого вторгнення бойовиків з Афганістану. Втім, у міру того як Москва посилює свою присутність у країні з населенням близько 8 млн осіб, набагато більшу небезпеку для держави починають представляти самі військовослужбовці 201 бази мотострілецьких військ РФ.

ЗМІ повідомили, що в ніч на 5 листопада громадянка Таджикистану Шоірі Джобірова була вбита на території бази російським військовослужбовцем, старшим лейтенантом Іваном Щербаковим. У ході попереднього розслідування Щербаков заявив, що нічого не пам’ятає, оскільки був сильно п’яний.

Джерело всередині слідчої групи розповів незалежному агентству Asia Plus, що причиною, яка штовхнула Щербакова на злочин, могли стати ревнощі. Охороні бази Джобірова була відома як співмешканка Щербакова, хоча у того в росії є дружина.

Інцидент відбувся на тлі вкрай негативного ставлення в суспільстві до росії. Минуло менше місяця після смерті 5-місячного Умаралі Назарова в Санкт-Петербурзі. Дитину, який згодом помер від захворювання легень, російські чиновники забрали у батьків, оскільки тих підозрювали в порушенні міграційного законодавства. Крім того, в 2009 і 2014 роках військовослужбовці російської бази в Таджикистані вчинили два вбивства водіїв таксі.

Вбивство Джобіровой стало найбільш обговорюваною новиною в країні. У коментарях на новинному сайті Asia Plus читачі ведуть суперечки і висловлюють своє обурення.

Джерело – https://ru.globalvoices.org/2015/11/18/44007/

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: