У Нобельському євангелії закарбоване прокляття

14 червня унікальній святині виповниться 500 років

Створили унікальну реліквію – Нобельське Євангеліє на Рівненщині. Це найдавніша рукописна пам’ятка Волинського Полісся. Вона побачила світ у 1520 році. 14 червня цьому Євангелію виповнюється 500 років! Воно старіше за Пересопницьке, на якому складають присягу українські президенти.

Страшний надпис залишив дяк

Село Нобель вперше згадується в Іпатіївському літописі (1158 рік). Згодом воно розрослося у містечко. Це був потужний релігійний центр: тут діяло п’ять церков, при яких працювали школи й писалися книги! При одній з них, Свято-Миколаївській, і з’явилося Нобельське Євангеліє. Книгу переписували місцеві ченці й вона мала близько 700 сторінок!

Це свідчить про високий рівень писемності на Поліссі в епоху Середньовіччя. У той час цими землями правив король Сигізмунд – Великий князь Литовський. І про нього є згадка у Нобельському Євангелії. А ще тут чорним по білому виведено… прокляття: «А хто цю книгу візьме від церкви Святого отця Миколи в Нобелі Пінського повіту, той буде проклятий у цей вік і в майбутній». І підпис: дяк, многогрішний раб Божий Севастьян Аврамович.

Подумаєте, як таке можливе? Адже церква не може пропагувати прокляття. Науковці пояснили це так: рукописи здавна користувалися попитом у знаті. Тож аби зберегти пам’ятки від ласих на ексклюзив багатіїв, і вдавалися до таких методів.

Святиню відшукала сільська вчителька

Але сьогодні ця українська святиня вважається культурним надбанням… Литви. Вона зберігається в бібліотеці ім. Врублевських Академії наук у Вільнюсі.

– У нас зберігається частина рукописних книг з Віленської публічної бібліотеки, заснованої у 1867 році. У другій половині XIX століття туди царська влада передавала книги, рукописи та інші культурні цінності із закритих у західних губерніях храмів, костьолів та монастирів, – розповіла заступник директора з наукової роботи бібліотеки Литовської академії наук Рима Циценене. – Так «переїхало» і Нобельське Євангеліє. Для нас воно дуже цінне як пам’ятник книжної культури Великого князівства Литовського XVI ст.

Читайте також  “Різдвяна казка”: Пізнавальний мультик про Святвечір та 12 головних страв

Нещодавно святиню відреставрували, повернувши їй первозданний вигляд. Тепер Євангеліє зберігається у Фонді церковнослов’янських та російських рукописних книг й побачити його можна лише з особливого дозволу дирекції. А от оцифрована копія доступна кожному читачу бібліотеки.

Про Нобельське Євангеліє в Україні надовго забули. Його вдруге «відкрила» сільська вчителька Валентина Тумаш. Вона захопилася краєзнавством й почала вивчати всі згадки про Нобель. Так відшукала відомості про старовинну книгу. Завдяки старанням дипломатів Литва передала скановані копії раритету з правом дозволу друкування в Україні. Тож нарешті додому повернулося Нобельське Євангеліє – хоч і не оригінал, а факсимільне видання.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.